Gofri titkok - egy régi recept alapján…
2016. augusztus 29. írta: Klarissza24

Gofri titkok - egy régi recept alapján…

Így csinálj tökéletes gofrit!
Mert a dolgok valójában, úgy jó, ahogy vannak… :)

 waffle-gofri1

Az amerikai palacsinta variációk egyike a gofri, - más néven: waffle -, mely lassan 30 éve van jelen kicsiny országunkban. A nagy rajongási sláger persze a kezdetek megjelenésekor a Palatinus strand büféjében kezdődött, amikor is beleszerettünk ebbe a finomságba, és a gyerekek is imádták. De már akkor sem két fillér volt, így hát gondoltam egy nagyot akkor, és azt mondtam, hogy nekem gofri sütő kell! Nem volt akkoriban egyszerű, de megszereztem… :)

waffle-gofri

Ez után jött a recept felkutatása, mert hát akkor még nem volt internet, akkoriban csereberéltük a kézzel leírt receptjeinket, a nagyiktól ránk maradt fakó recept cetliket féltve őriztük és az újságok oldalait bújtuk, ki hol talál valami újdonságot… :) És láss csodát, találtam is, felcsillant egy oldal telis tele gofri titkokkal....
Hú, gondoltam ez ám a szerencse… :)

Gofri titkok 

Szóval azóta őrzöm, ezt a megsárgult, néhol elszakad újság lapocskát, melyből most közkincsé teszem a jól bevált, és már százmilliószor elkészített gofri recepteket. Sajnos nem tudom megmondani milyen újságból való, és épp milyen évet írtunk akkoriban, mert az már nem látszik, a cikket akkor S. Mari írta, a „háztartási fortélyok” címszó alatt.

Tudom, hogy azóta a net tele lehet gofri receptekkel, de én azóta is ezt kedvelem... :)

Imádjuk a gofrit, ma is készítettem egy adagot, volt házi nutellás, csoki-vaníliás pudingos tejszínhabbal, házi baracklekváros, sima porcukros, karamellás gofri. Próbáljátok ki, nagyon finom, a gyerekeknek is lehet uzsira csomagolni a sütis dobozba… :)

waffle-gofri2

A gofri tésztája abban különbözik a palacsintáétól, hogy vajat vagy margarint keverünk bele.
Egyszerű alaptészta
Hozzávalók: 
kb. 10 db gofrihoz
25 dkg liszt
2 tojás
12 dkg margarin
1 ek cukor
2,5 dl tej
csipetnyi só
Elkészítés:
A lisztet, összekeverjük a tojások sárgájával, a puha vajjal, cukorral, tejjel és sóval. Könnyebb lesz a tészta, ha a tojásfehérjét kemény habbá verjük és a végén óvatosan a tésztába forgatjuk.
A gofri sütő mindkét lapját étolajjal vékonyan megkenjük egy ecsettel. – én ezt nem szoktam, mivel teflonbevonatú a sütöm, és amúgy is margarint adunk a tésztához – . Bekapcsoljuk a készüléket, és amikor a jelző lámpa kialszik, az alsó lapra ráöntünk egy merőkanálnyi tésztát, hagyjuk elterülni – ha sűrűbb a massza, kicsit elsimítjuk -. Majd rázárjuk a felső lapot és a palacsintát aranysárgára sütjük.

Édes gofri
 
Lisztvariációk:
A hagyományos lisztféléken kívül használhatunk őrölt kekszet, vagy sós változatnál köményes, sajtos ízesítésű lisztet. Liszt érzékenyek készíthetik kukoricalisztből vagy más keményítőporból, lisztfajtából. Remek gofri lesz kávédarálón megőrölt zabpehelyből, müzliből. Léteznek narancs, kókusz, mézízesítésű zabpelyhek is, de kísérletezhetünk burgonyapehellyel is.

Folyadékváltozatok:
A gofri tésztát a leggyakrabban tejjel készítjük, ha ropogósabb gofrit szeretnénk sütni, használjunk vizet. Kitűnő a tejpor is vízzel elkeverve, de érdemes kipróbálni a tejszínnel, tejföllel, íróval, kefirrel vagy joghurttal összeállított gofrit. Ízesítő folyadékként önthetünk hozzá citrom, narancs vagy gyümölcslevet, szörpöt, sört, bort, rumot esetleg néhány csepp aromát, likőrt. A folyadéktól függően változtathatjuk a tojások számát is. Ha zsíros tejszínt vagy tejfölt keverünk a lisztbe, kevesebb tojás kell, mint amikor vízzel sütjük. Használhatunk tojásport is.

Édes gofrik:
A tésztát gazdagíthatjuk darált dióval, mogyoróval, mandulával, darált mákkal, kókuszreszelékkel, fahéjjal, reszelt csokoládéval, kakaóval. Süthetjük reszelt almával, banánpéppel, rumba áztatott, apróra vágott mazsolával, reszelt citrom-vagy narancshéjjal, apróra vágott szárított gyümölccsel.

Sós tészták:
Többnyire az édes gofri terjed el, pedig ahogyan létezik sajtos, tepertős pogácsa vagy káposztás lángos, ugyanúgy süthetünk sós gofrit is. A tésztát köménymaggal, borssal, paprikával, curryvel, szójaszósszal, vöröshagymával, zúzott fokhagymával, zöld fűszerekkel, darált, pörkölt sós mogyoróval, pörkölt szezámmaggal vagy akár darált sonkával, húskrémmel, kolbászkrémmel is dúsíthatjuk.
 

Nutellás gofri

Végezetül két finom gofri recept: – nekem ez a favorit.. :)
Piskóta gofri
Hozzávalók:
50 dkg liszt
½ csomag sütőpor
2 tojás
20 dkg margarin
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2,5 dl tej
kb 2,5 dl víz – a liszt minőségétől függ, valamikor 3 dl tej és 2,5 dl vizet szoktam hozzá tenni…
1 citrom reszelt héja
1 csipetnyi só
*Tipp: Ha a citromhéjat elhagyjuk, a cukor és a vaníliás cukor helyet 2 csapott kiskanál sót keverünk bele, akkor sós gofrit süthetünk belőle.
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral összekeverjük. A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük, hozzáöntjük a tejet, belereszeljük a citromhéjat, megszórjuk egy csipetnyi sóval. Hozzászitáljuk a lisztet, tovább keverjük, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy piskótatészta sűrűségű, könnyen kenhető, lágy masszát kapjunk. Ha kész félre tesszük, és felverjük a tojás fehérjét, kemény habbá, majd a masszához keverjük egy fakanállal óvatosan.
Ezután a fenti alapreceptnél leírtak szerint megsütjük.

waffle-gofri

Élesztős gofri tészta
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 tojás
10 dkg vaj
3,5 dl tej
2 dkg élesztő
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Az élesztő felfuttatásához ilyenkor is kell egy kiskanál cukor.
Az élesztőt 1 dl tejbe morzsoljuk, hozzáadunk 1 kiskanál cukrot és 1 kiskanál lisztet, simára keverjük, majd negyed óráig meleg helyen hagyjuk felfutni. A tojásokat a cukorral, vajjal, vaníliás cukorral, a maradék tejjel habosra keverjük, hozzáadjuk az élesztős tejet, majd beleszitáljuk a lisztet. Kb. 1 óra hosszat meleg helyen kelesztjük, majd még egyszer átkeverjük. Ugyanúgy sütjük, ahogyan a fenti alapreceptben leírtam.

waffle-gofri1

A gofri tálalása:
Itt a fantázia nem ismer határokat!
A gofri mellé külön tálban kínálhatjuk a krémet, tejszínkrémet, édes mártást: vaníliamártást, borsodót, különböző puding variációkat, tejszínhab kíséretével és gyümölcs öntettel, agavé sziruppal vagy juhar sziruppal is meglocsolhatjuk, és még sorolhatnám… :)
De készíthetünk hozzá forró öntetet is: pld. baracklekvárt vízzel és egy kupica rummal elkeverve egyszer felforralva.
Ha sós gofrit sütöttünk, a szívecskéket kivághatjuk, ha téglaalap alakút, négy részre vághatjuk, megkenhetjük szendvicskémmel, körözöttel, csinálhatunk belőlük falatkákat sajttal, vagy felvágottal, de akár sült csirkecombbal is kínálhatjuk vendégeinknek…

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó gofri sütést!
Klarissza

Képek forrása: saját illetve google 

 

süti beállítások módosítása