S z í v b o r az egészségünkért!
Az igazság így szól:
„A bor nem alkohol, és az alkohol nem bor, a bor különleges nedű!”
Szent Hildegárd tanácsai nyomán:
A híres középkori német gyógyító apátnő, Bingeni Szent Hildegárd (1098–1179) a galgantgyökeret, egy a gyömbérfélék családjába tartozó gyökeret különösen értékesnek tartott, és feljegyzéseiben „az élet fűszereként” említi. A szív, a gyomor, a belek betegségeiben egyaránt ajánlotta. Az utókornak fennmaradt receptjei közül legalább tízben szerepel ez a növény. A hagyományos népi gyógyászatban is különféle szívbántalmakban alkalmazták. De nem minden szívbetegségben javasolt a szedése, mielőtt elkezdené alkalmazni, kérje ki kezelőorvosa véleményét.
Szíverősítő bor: 800 éves receptje
Végy 8-12 darab hosszú, friss petrezselyem gyökeret!
Tedd bele 1 liter jó minőségű borba, adj hozzá 1-2 evőkanál tiszta borecetet! 10 percen át főzd
az egészet!
Öntsd bele egy 4-5 literes zománcozott fazékba, tégy hozzá 40 dkg tiszta mézet!
Kis lángon főzd 4-5 percig, majd forrón gondosan szűrd le, és töltsd forrón jól kimosott csavaros orvosi fél literes üvegekbe!
Ha jól készítetted el, a szíverősítő bor korlátlan ideig felhasználható.
Amikor egyszer - másszor "érzed" a szíved, végy be naponta 1-3 vagy több
evőkanállal ebből a szerből, s minden időjárástól, izgatottságtól származó
szívszúrás elmúlik, mintha elfújták volna.
Nem kell kicsinyeskedned vagy aggodalmaskodnod, semmiképpen nem árt! ám, nemcsak a szív esetenkénti könnyű fájásainál, hanem igazi szívgyöngeségeknél is gyorsan segít a petrezselymes mézes bor, sőt még a teljes gyógyulást is megadhatja. Hiszen hatása szíverősítő és szívvédő, keringést serkentő. Öreg szív szindrómában, szívelégtelenségben, alacsony vérnyomásban és keringési elégtelenségben, ideges szívműködési zavarokban, valamint a lábak vagy a tüdő vérpangása esetén. Ha belefőzzük a borba az említett gyökeret is, vizelethajtó hatása kifejezettebb lesz.
Cardia szívbor receptje
Egy-egy csésze frissen leszedett és összeaprított galagonyalevelet és méhbalzsamot (más néven ápolka, botanikai neve monarda dydima) (ha nincs, vehetünk citromfüvet is) széles szájú üvegbe töltünk, majd egy liter vörösborral leöntjük. Légmentesen lezárjuk és három hétig állni hagyjuk. Olykor finoman összerázzuk. Három hét után leszűrjük. Két-két csepp rozmaring olajat és izsópfű olajat elkeverünk két evőkanál mézben, majd a mézes keveréket feloldjuk a borban. Ismét lezárjuk az üveget, és két hétig hagyjuk érlelődni a keveréket.
Naponta 1-2 kupicával fogyasztunk belőle.
Figyelem: vízhajtó hatóanyagot soha ne szedjünk huzamosabb ideig orvosi ellenőrzés nélkül, mindenképpen kérjük ki a kezelőorvos véleményét!
Forrás: További érdekességeket, hasznos tanácsokat és Szent Hildegárd recepteket, a linkre kattintva olvashattok.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó egészséget!
Klarissza