Csicseriborsó/Hummusz...
2014. augusztus 25. írta: Klarissza24

Csicseriborsó/Hummusz...

Tudtad?
Igazi vitaminbomba, tápláló étel, csökkenti a koleszterinszintet, antioxidáns hatású... :)

 

Csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, gyakran fogyasztják sportolók, idősek is. Cukorbetegek számára is közkedvelt, magas a rosttartalma… és csak 299,- Ft egy üveg a Lidlben… Olvass csak tovább…

 

csicseriborsoCsicseriborsó/Hummusz – nem tévesztendő össze a következővel: humusz A hummusz egy krémes állagú közel-keleti (arab) étel, melyet csicseriborsóból és tahiniből (tahina) olívaolaj, citromlé és fokhagyma hozzáadásával készítenek.  Neve arab eredetű és csicseriborsót jelent, az arab konyha különleges kincse. A hummuszt gyakran fogyasztják előételként lapos pita kenyérrel mártogatva olívaolajjal, citromlével és fűszerekkel (petrezselyemzöld. pirospaprika, római kömény stb). Különféle feltéteket is fogyasztanak hozzá, például pirított hagymát, fenyőmagot, gombát, paradicsomos, korianderes, paprikás vagy éppen olívás szószokat. Emellett készíthetünk belőle levest, ragut, salátát, vagdaltat (falafel) vagy pástétomot (hummusz) is. Előszeretettel adnak hozzá római köményt, fahéjat, koriandert, gyömbért, a zöld fűszerek közül pedig mentát. Ellenállhatatlan íz kombinációt lehet mindezek keverékéből kihozni. A csicseriborsóból lisztet is szoktak készíteni, mely a glutén érzékenyek diétájának fontos alapanyaga lehet.

 

csicseriborso

Kedvelt összetevője az utcai falafel árusok szendvicseinek, de gyakori kísérője salátáknak, csirke, hal és zöldségételeknek is. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztják.

Élettani hatásai: A hummusz alapanyagainak köszönhetően rendkívül tápláló étel. Kenyérrel fogyasztva teljes értékű fehérjeforrás, bővelkedik kis glikémiás indexű, lassan felszívódó szénhidrátokban és előnyös élettani hatású telítetlen zsírsavakban. Emellett sok kalciumot, magnéziumot, folsav, cinket, vasat, mangánt, rezet és E valamit B1-, B6-vitaminokat tartalmaz. Rosttartalma is jelentős. A csicseriborsó kevés kalóriát tartalmaz: 100 g csicseriborsó energiatartalma 1292 kJ, azaz 314 kcal.

csicseriborso1

Csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Vastartalma növeli az energiánkat, és kimondottan fontos alapanyag menstruáló és terhes nők, vérszegények, növésben lévő gyerekek számára.

Magas karotin és E-vitamin tartalma miatt antioxidáns hatású. Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is közkedvelt növény. Fokozott fehérjetartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják sportolók, idősek is. Alacsony zsír- és magas rosttartalma kedvezően hat a fogyókúrázókra. Depresszióra, kimerülésre is ajánlott.

csicseriborso

Magas folsavtartalma miatt a kismamáknak, míg magas triptofántartalma miatt a szülés utáni depresszióban szenvedőknek vagy éppen a fáradt, kimerült felnőtteknek és gyerekeknek nyújthat segítséget. Szóval érdemes fogyasztani, hisz nagyon sok jótékony hatása van.

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

Forrás/kép: Wikipédia/google

 

 

süti beállítások módosítása