Parmezán-Pecorino sajtos olasz rakott csirke
2014. szeptember 01. írta: Klarissza24

Parmezán-Pecorino sajtos olasz rakott csirke

Egészen délre utazva - egy finom gasztro finomságot fedezhetünk fel.



Ez az egyszerű egytálétel ötlete, Olaszország: Puglia városából származik. :)

 

Parmezán-Pecorino sajtos olasz rakott csirke4

Igazi, gyors, és egyszerű ebéd vagy akár vacsora lehet. Érdemes elkészíteni, mert nagyon finom. :)
A Pecorino és a parmezán olasz sajtról lentebb olvashattok.

Parmezán-Pecorino sajtos olasz rakott csirke5

Parmezán-Pecorino sajtos olasz rakott csirke recept gluténmentes 
Hozzávalók:
2 db csirke comb alsó-felső
½ kg krumpli
4-6 db fokhagyma gerezd
4 db paradicsom
15 dkg *parmezán olasz sajt
10 dkg *pecorino olasz sajt
extra szűz olívaolaj - ízlés szerint
*Himalája só - ízlés szerint
*ötbors fűszer – mozsárban összetörve
rozmaring levélkék vagy ½ csokor petrezselyem - ami van otthon

A hozzávalóknál * megjelölt fűszer termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam meg várásrolni:
http://www.azsiabt.hu/

Egy darabka Olaszország:
Az olasz termékek, itt is megvásárolhatjátok:
http://gusto.hu/shop/il-capriccio

 

Parmezán-Pecorino sajtos olasz rakott csirke6

Parmezán-Pecorino sajtos olasz rakott csirke recept
elkészítése:
Nekem volt maradék sült csirkecombom, így gyorsan elkészítettem ezt a nagyszerű finomságot. - Ha nincs elősütött, maradék husikánk, akkor a csirkecombokat fűszerezzük: só, bors, majoránna, kakukkfű és süssük meg, egy serpenyőbe, vagy sütőben, majd fejtsük le a csontról a sült húst.

Parmezán-Pecorino sajtos olasz rakott csirke1

A krumplit pucoljuk meg és vékony karikára vágjuk fel.

Parmezán-Pecorino sajtos olasz rakott csirke2

Tisztítsuk meg a fokhagymát, és vékony szeletekre vágjuk fel, a paradicsomot pedig karikára. Reszeljük le a sajtokat.

Ha elkészültünk, akkor egy jénai tálba öntsünk olíva olajat.

Először rétegezzünk bele krumpli karikákat, sózzuk, rászórunk fokhagyma szeleteket, továbbá paradicsom szeleteket, sózzuk, borsozzuk. Szórjuk meg parmezánnal, locsoljuk meg olíva olajjal, rakjuk rá a sült csirkecombok húsát, amit lefejtettünk a csontról.

Parmezán-Pecorino sajtos olasz rakott csirke4
Még egyszer rétegezzük egy újabb sorral, paradicsom, só, bors, fokhagyma, rozmaring/ vagy petrezselyem, reszelt sajt kétféle, és a végén szeletelt krumpli.

Ezt követően, megint, paradicsom, fokhagyma, reszelt sajtok, só, bors, olíva olaj. Megszórjuk a tetejét két féle sajttal.

Parmezán-Pecorino sajtos olasz rakott csirke5

Ha készen vagyunk, 180 fokos sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. Rozmaringgal, vagy petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

*Pecorino olasz sajt:
A pecorino egyedülálló kemény-sajt különlegesség, amely juhtejből készül. Az olasz konyha nagyon gyakran használja. A talán leghíresebb pecorino sajt a pecorino romano. A parmezánhoz hasonlóan reszelve használják.

*Parmezán olasz sajt:
A parmezánra nyugodtan mondhatjuk, hogy a világ leghíresebb sajtja. Azt is elmondhatjuk róla, hogy a világ legkeményebb sajtja. Az Emilia Romagna nevű tartomány Parma városából való. Kétféle parmezánt különböztetünk meg: Parmigiano reggiano-t, illetve Grana Padano-t. Csak a Parma környékén készült sajt jogosult a “Parmigiano reggiano” név viselésére. Olaszországban minden vendéglői asztalon megtalálható a reszelt parmezán. Íze nagyon markáns, így keveset kell belőle használni. Állaga kőkemény, melyet külön erre a célra készült reszelővel reszelnek.

Parmezán-Pecorino sajtos olasz rakott csirke6

A parmezánt évekig érlelik (minimum két évig), amely aztán az árán is meglátszik. Utána viszont sok évig, egyesek szerint akár 20 évig is eláll. Minél idősebb, annál erélyesebb, markánsabb az íze. A híres olasz tésztákat parmezánnal szórják meg, felhasználják pestohóz, ételek megszórására, ízesítésére. A parmezán 18-24 cm magas, 35-45 cm átmérőjű, 25-35 kg súlyú. A sajt igen kemény, sárgásbarna, igen kis lyukakkal, gyakran repedésekkel. A természetes héja barna és nem ehető. Zsírtartalma 32 % (zsír a SZA-ban). Forrás

 

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása