Mindenki kedvence, igazi egytálétel...
Valóságos hollywoodi karriert futott be ez az étel, pedig nem is olyan régen még a legolcsóbb, leghétköznapibb eledelnek számított, és a szegény ember ételének nevezték...
Viszont mára ez a fiatalok egyik nagy kedvence, hiszen minden bisztróban, büfében, újabban a pizzázókban is ott van. Nem szólva a filmvászonról, ahol a Bud Spencer-féle Piedone filmek emelték piedesztálra a chili con carnét, illetve a sült babot...
A chili con carne is azok közé az ételek közé tartozik, ami itthon különféle alakban született újjá. Az étel nem csak, hogy nem autentikus mexikói, de eredetileg nem is tartalmazott babot, hanem Texasban, ahonnét elindult hódító útjára egy csípős, paprikás húst értettek alatta, amit tortillával vagy kukoricakenyérrel fogyasztottak...
Aztán valakinek eszébe jutott, hogy a húst összekeverje babbal és így létrejött a texasi – mexikói chili con carne, ahogy Magyarországon is ismerik. Az eredetileg ordítóan erős étel is sokat szelídült az európai konyhákban, ahol gyakran már főzés közben hozzákeverik és a hússal együtt párolják a babot...
És akkor most jöjjön egy egyszerű változat, mely 30 perc alatt készen van, isteni finom és egészséges. Próbáljátok ki, igazi hétköznapi, de akár hétvégi gyors ebéd vagy vacsora lehet. Köretnek pedig az illatos Thai Jázmin rizst ajánlom, mely egyszerűen fantasztikus ehhez az ételhez...
Mexikói chili con carne-Thai Jázmin rizzsel/Európai módra egyszerűen
Hozzávalók:
1 ek kókuszzsír (kókuszolaj)
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db piros Kaliforniai paprika
1 db nagy paradicsom
1 chili paprika
500 g darált marhahús
Fűszerek:
1 kk *őrölt kömény
1 kk szárított *koriander levél
1 csipet *oregáno
½ kk *Himalája só
1 kk ötbors fűszer (mozsárban összetörve)
1 db marhahúsleves kocka
1-2 kk Kalocsai édes pirospaprika
Cukormentes termékek:
1 konzerv Bonduelle vörös bab
1 konzerv Bonduelle Sombrero kukoricás bab
1 doboz Happy-Frucht Tomaten – hámozott paradicsom, paradicsomlében
Köret:
200 g Thai jázmin rizs
375 ml forró víz
½ kk *Himalája só
Tálaláshoz:
1 lime
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
Egy lábosban kókuszsíron megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a paprikát, friss paradicsomot, ezt követően, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát, a felvágott chilit, és összepirítjuk.
Ha elkészült, hozzáadjuk a fűszereket, kevergetés mellett fél percig pirítjuk vigyázva, hogy ne égjen meg.
Ezt követően rátesszük a darált húst, és hozzáadjuk a leveskockát, himalája sót. Majd addig kevergetjük, amíg a hús kezd megbarnulni.
A következő lépés, hogy megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a paradicsomszószt, az előfőzött babot, kukoricás-babot, és felöntjük kb. 300-400 ml vízzel. És kb. 15-20 perc alatt készre főzzük. Akkor jó, amikor jó besűrűsödik a leve.
Amíg fő a chilis bab, addig készítsük el a köretet.
Forró vízbe öntsük a megadott mennyiségű rizst, sózzuk, és 8 percig főzzük, fedő alatt, alacsony hőfokon, ekkora már nagyjából beszívta a rizs a folyadékot, kapcsoljuk le és fedő alatt hagyjuk tovább párolódni kb. 5 perc. Ha elkészült, megpuhult a rizst villával keverjük össze, és tálalhatjuk a Mexikói chili con carnéhoz, cikkekre vágott lime-al.
És most megsúgom, hogy el voltam ma kényeztetve, most én voltam kiszolgálva, mert ezt a finomságot a lányom készítette..., puszika neki, nagyon finom volt... :)
Tipp: Aki szeretné, tálaláskor megszórhatja reszelt sajttal is.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza