Sült vörösboros sertésragu/burgonyapürével és uborkasalátával...
2015. augusztus 20. írta: Klarissza24

Sült vörösboros sertésragu/burgonyapürével és uborkasalátával...

Überbrutál, izmos finomság, igazi pasifogó... :) és igen, jóízűen csak otthon lehet cupákolni belőle… :) Néha kell ilyen is...

 

Sült vörösboros sertésragu-burgonyapürével és uborkasalátával3 

A finom, omlós, vörösboros és zöldséges, mi is lehetne jobb ennél a lassú tűzön főtt sertésragunál, pompás fűszerezéssel, amiben érezni a vörösbor zamatát..., hmm… nyami, remek íz harmónia!...

 Sült vörösboros sertésragu-burgonyapürével és uborkasalátával4

 

Némi előkészítés, egy-két trükk és máris finom és ellenállhatatlan lesz… és a legtöbb időt a sütőben tölti magányosan…

 

 Sült vörösboros sertésragu-burgonyapürével és uborkasalátával5

 

Méltóan kiérdemli a család dicséretét. Egyszerűen isteni finom… :) Törj ki a klasszikus világából, és ha van, egy kis időd Te is készítsd el…

 Sült vörösboros sertésragu-burgonyapürével és uborkasalátával6

 

Sült vörösboros sertésragu/burgonyapürével és uborkasalátával…

Hozzávalók:
1-1,5 kg sertés oldalas - (aki nem szereti a sertés húst, mást is használhat, pld: marha vagy bárány lábszárat)
1 kk *Himalája só
1 kk *ötbors fűszer – mozsárban összetörve
1 ek tápióka liszt

Szósz:
125 ml balzsamecet
175 ml vörösbor (bármilyet lehet használni, a lényeg, olyan legyen, amit amúgy is szívesen meginnánk) 

Fűszerek:
6 szem *szegfűbors
1 kisebb fej fokhagyma
2 ág rozmaring
3-4 *babérlevél
½ kk *egész ötbors
2 kk *Marakes fűszerkeverék
víz annyi, hogy ellepje a húst
½ marha húsleveskocka

Sült vörösboros sertésragu-burgonyapürével és uborkasalátával15

A húshoz a főzés háromnegyed résznél, hozzáadjuk az alábbiakat:
125 g Tóalmási csípős kolbász karikára vágva – Sparban, Coop-ban lehet kapni
2 db sárgarépa vastagabb karikára vágva
1 nagy lila hagyma negyedekbe vágva
1 szál rozmaring
½ chili karikára vágva
Fedő nélkül tovább süssük a sütőben készre. 

Burgonyapüré:
1 kg burgonya
Ízlés szerint:
vaj
tejszín
tej

Saláta:
1 db kígyó uborka
2 ek 20%-os ecet
2 ek kókuszcukor
egy csipet egész ötbors – mozsárban összetörve
egy csipet Kalocsai fűszerpaprika
 

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/

Sült vörösboros sertésragu-burgonyapürével és uborkasalátával17

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt. 

A húst megmossuk és felszeleteljük a bordák mellett, a felesleges folyadékot leitatjuk róla. 

Sózzuk, borsozzuk és tápióka liszttel megszórjuk, jól elkeverjük a kezünkkel. Ez azért jó, mert finom ropogósra sül a külső kérge. 

Egy lábasban (ami sütőbe is helyezhető), kókusz olajat teszünk és felhevítjük, ezt követően a bordákat a hússal lefelé beletesszük és megpirítjuk, közben forgatjuk.

Amíg pirulnak a húsok, addig egy másik lábasban a szósz alapanyagait összekeverjük és felforraljuk.

Sült vörösboros sertésragu-burgonyapürével és uborkasalátával18

Ha megpirult a hús kérge, ezt a szószt ráöntjük. És a fenti fűszereknél lévő hozzávalókkal ízesítsük, és tegyük a sütőbe, fedővel lefedve, 150 fokon 1 órán keresztül süssük-főzzük a sütőben.

Amíg sül a húsos ragunk, addig készítsük el a krumplipürét és az uborkasalátát.

A burgonyát kockára vágjuk és 1 db húsleves kockával feltesszük főzni. Amikor készen lett, leszűrjük, és összetörjük, vaj, tejszín és tej hozzáadásával krémes krumplipürét készítünk.

Az uborkát megmossuk és szeletelőn vékony karikára szeleteljük, vagy ha nincs ilyen, akkor éles késsel vékony karikára szeleteljük fel és tegyük egy tálba. Ezt követően 3 csipetnyi sóval sózzuk, és hagyjuk állni 5-10 percig. Ha letelt az idő, akkor nyomkodjuk ki a levét a sótól, és tegyük egy másik tálba.

Sült vörösboros sertésragu-burgonyapürével és uborkasalátával2

Egy sörös korsóba tegyük az ecetet és a kókuszcukrot és öntsük fel vízzel, jól keverjük el a cukrot és öntsük az uborkára, borssal és paprikával szórjuk meg a tetejét, és tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

A hús főzési idejének a háromnegyed résznél 45 percnél hozzáadjuk a fenti ízesítőket és még kb. fél órán keresztül süssük-főzzük, de már fedő nélkül.

Amikor kész a hús, kiszedjük és a zöldséget, a maradék szószt besűrítjük, úgy hogy átszűrjük, és felfőzzük és adunk hozzá még 1-2 gerezd fokhagymát.

Sült vörösboros sertésragu-burgonyapürével és uborkasalátával20

Az elkészült sült sertésragut burgonyapürével és uborkasalátával kínáljuk.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 Sült vörösboros sertésragu-burgonyapürével és uborkasalátával4

Húsok és az egészség

Az egyik legvitatottabb kérdés, hogy egészséges-e a hús vagy sem. Sokan állítják, köztük számos szakember, hogy a hús főleg a hal és a sovány, fehér húsok, rendszeres, de mértékletes fogyasztása ugyanolyan fontos és elengedhetetlen szervezetünk számára, mint a növényeké, tehát nem szabad őket teljesen kizárni étrendünkből.     

Még ezzel szemben a vegetáriánusok úgy vélik, hogy a növényi eredetű húspótlók, különösen a tofu, és a belőle készített élelmiszerek tökéletesen pótolják, és helyettesítik a különböző húsféléket és nincsen szükség magára az állati húsra.

Nélkülözhetetlen?!

A hús az egyik legfontosabb koncentrált, teljes értékű fehérjeforrásunk. Már napi 50 g hús elfogyasztása is a teljes esszenciálisaminosav-igényünket fedezi, és fehérjeszükségletünknek pedig 20%-át. Nagymértékben tartalmazza a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12) Különösen kiemelkedő a sertéshús B1-vitamintartalma, amely más állatok húsához viszonyítva ötszörös mennyiségű. B-vitamin csoport hiánytünetei:  fáradékonyság, gyulladás, álmatlanság, vérszegénység. Zsírban oldódó vitaminokat a hús kis, a belsőségek viszont nagy mennyiségben tartalmaznak, főleg A- és D-vitamint. Ásványi anyagok közül kiemelkedő a nátrium, a kálium, a vas illetve a cink tartalma, ami az alábbi táblázat megfelelően bemutat. Az A-vitamin hiányában látáskárosodás, míg a D-vitamin hiányában csontképzési rendellenesség lép fel.

 

Nátrium

mg/100 g

Kálium

mg/100 g

Kalcium

mg/100 g

Vas

mg/100 g

Cink

mg/100 g

Sertéshús

70

442

13,2

1,0

2,8

Marhahús

70

381

10,0

1, 6

3,1

Csirkehús

50

400

5,0

0,6

0,6

Sertésmáj

338

368

10,4

16,0

4,1

Tőkehal

90

350

11,0

0,3

0,3

Ponty

50

310

30, 0

1, 0

1,4

 
Egészségre gyakorolt hatása

Mint minden ételnél itt is az arany középutat kell megtalálni. Hisz jól tudjuk, hogy a húsok mértéktelen fogyasztása nem éppen a legegészségesebb, de a szervezettől való megvonása sem éppen a legideálisabb. Ugyanis a hús nélküli étrend gyermekkorban lassíthatja a növekedést, vérszegénységhez, idősebb korban pedig csontritkuláshoz vezethet, B- és D vitamin és egyes nyomelemek, főleg  kalcium hiánya is felléphet. Ami leginkább hiányzik a húsmentes étrendből, az a fehérje. Hátránya, hogy ha nem fogyasztunk elég fehérjét, a szervezet a saját fehérjekészletét kezdi el lebontani, az izmokból és a szívizomból. A hal rendszeres fogyasztása segíti a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzését.

A másik véglet pedig, hogy a húst evők között lényegesen gyakoribb a magas vérnyomás, a szív- érrendszeri megbetegedés, a rák, cukorbetegség, elhízás és epekövek, mint a vegetáriánusok között. Gyakrabban kapnak ételmérgezést is.

Sült vörösboros sertésragu-burgonyapürével és uborkasalátával3

Figyelj oda vásárláskor!

Nemcsak a zöldségnél és a gyümölcsnél érdemes odafigyelni az, származási helyre, a húsvásárlásnál pedig az állatok tartására és etetésére. Ugyanis itt sem mindegy, hogy bio vagy sem!

A Magyar Biokultúra Szövetség áltál létrehozott Biokontroll Hungária Kht, HU-ÖKO-01 ellenőrzi a magyar ökológiai gazdálkodás 98%-át. Így ha a terméken nem szerepel az „ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék” és maga az ellenőrző kódszáma a HU-ÖKO-01, akkor nem bio a termék. Minden esetben szerepelnie kell a csomagoláson, az említette szövegnek és az ellenőrző szervezet nevének, mert csak ebben az esetben hiteles és elfogadható. Elvileg innentől kezdve nem kellene aggódni, de mint tudjuk az ördög, nem alszik, ezért érdemes még az összetevők listáját is átnézni. A külföldről behozott biotermékeknek szintén ilyen minősítéssel kell, hogy rendelkezzenek. Annyi különbséggel, hogy a HU helyett, természetesen az adott ország jelzése szerepel.

Vörös hús

Édeskés illat és halványszürke szín esetén. A húsban lévő vérömlenyek arra utalnak, hogy nem a fajtának megfelelően tartották az állatot. Kérdezzünk rá, hogy honnan érkezett a hús. A darált húsnak nem szabad kékesen fénylenie, és nem lehet benne száraz húsdarab.

Szárnyashús

A húson lévő vérnyomok a nem higiénikus vágásra utalnak. Ha a mélyhűtött árunál a fólia alatt jégkristályokat látunk, inkább ne vegyük meg! Ez annak a jele, hogy a fagyasztott hús egyszer már felengedett.

Forrás: vitaminsziget.com/Kincses Fanni

 

 

 

süti beállítások módosítása