Fűszeres sült zöldség-feta sajttal és sült fokhagymával...
2015. szeptember 03. írta: Klarissza24

Fűszeres sült zöldség-feta sajttal és sült fokhagymával...

Egy izgalmas és közben egyszerű ételre vágytam…, de igazán ma nem akartam nagy főzőcskézést, így mivel volt itthon egy kis zöldség, rögtön eszembe jutott a sült zöldségek varázslata... :)

 

Fűszeres sült zöldség-feta sajttal és sült fokhagymával14 

 Szemet gyönyörködtető finomságot varázsolhatunk a sütőből vagy nyársra fűzve grillezhetjük, vagy faszénen megsüthetjük, bármelyiket is választjuk, finom laktató egytálételt kapunk… :)

 

Fűszeres sült zöldség-feta sajttal és sült fokhagymával 

Mint tudjuk, jó, ha van egy nap a héten, ami húsmentes nap… :) Igazi örömébresztőek, ezek a roppanós sült zöldségek, melyek lilában pompáztak nekem a tányéromon…, :) mennyei íz kavalkád…, ki kell próbálnod mindenféleképpen…, mert nagyon finom...

 

 Fűszeres sült zöldség-feta sajttal és sült fokhagymával2 

Fűszeres sült zöldség-feta sajttal és sült fokhagymával
Hozzávalók
3 db sárgarépa
2 db cékla
1 kk Himalája só

Fűszerek:
4-5 db fokhagyma – nem kell megpucolni
kókuszolaj vagy extra szűz olíva olaj
ötbors fűszer – mozsárban összetörve - ízlés szerint
1-2 kisebb friss kakukkfű ág levele
1-2 kisebb friss rozmaring ág levele
5 ek balzsamecet

Tálalásnál:
feta sajt – ízlés szerint

 Fűszeres sült zöldség-feta sajttal és sült fokhagymával3

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt.

Pucoljuk meg a sárgarépát és tegyük egy fazékba. Egy másik fazékba a céklát tegyük. Mindkét fazékba annyi vizet töltsünk, amennyi ellepi. Ízesítsük sóval és forraljuk fel, főzzük 15 percig. Nem szabad készre főzni, olyan roppanós maradjon.

 Fűszeres sült zöldség-feta sajttal és sült fokhagymával7

Ezt követően a céklát pucoljuk meg és vágjuk negyedekbe. Ha nagyobb a sárgarépa, akkor félbe. De a kisebbek maradhatnak egészbe.

 Fűszeres sült zöldség-feta sajttal és sült fokhagymával10

Ezt követően tegyük egy tepsibe, és a fenti fűszerekkel ízesítsük, locsoljuk meg balzsamecettel, szórjuk rá fokhagyma gerezdeket, borsozzuk, friss kakukkfű és rozmaring leveleket szórjuk rá, és locsoljuk meg egy kis kókuszolajjal vagy olíva olajjal.

 Fűszeres sült zöldség-feta sajttal és sült fokhagymával11

Tegyük a sütőbe, és 20-30 percig süssük ropogósra, ha elkészült, tálalásnál kockára vágott feta sajttal kínáljuk.

 

Jó étvágyat!
Klarissza

 

És akkor, most nézzük, miért is érdemes céklát és sárgarépát fogyasztani, milyen jó tulajdonsággal bírnak a szervezetünkre:

Fűszeres sült zöldség-feta sajttal és sült fokhagymával12

Cékla a vitaminbomba

A cékla nemcsak kiváló savanyúság, hanem megfelelő mennyiségben jó adag vitamint jelent a szervezetnek.

cékla jótékony hatása

Egészségre gyakorolt hatásai régóta ismertek. Már az asszírok és a rómaiak is használták fogyasztásra és lázcsillapításra. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el. Évszázadokkal később, a már kereszténnyé vált germán birodalomban Nagy Károly rendelte el a cékla termesztését. Ma már a világ minden pontján termesztik és fogyasztják.

Gyógyhatását - mely nyersen a legnagyobb - a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C-, B1-, B2-, B6-vitaminban, béta-karotinban, niacinban és biotinban. Ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható: vasat, szilíciumot, rezet, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, jódot, bórt, mangánt, ként, kobaltot, lítiumot, stronciumot egyaránt tartalmaz.

Vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően serkenti a vérképzést, növeli az ellenálló-képességet, támogatja a nyirokrendszer működését. Jó hatással van az emésztőrendszerre, normalizálja a vérnyomást, vízhajtó és méregtelenítő hatása közismert.

A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismerik, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket.

Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében. Legújabb kutatások szerint jótékony hatással van a rákos betegek kezelésében is.

Fűszeres sült zöldség-feta sajttal és sült fokhagymával13

A céklát várandós anyák is bátran fogyaszthatják

Sőt, kifejezetten hasznos számukra, mert folsavat tartalmaz, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A kutatások szerint a folsavbizonyos idegrendszeri fejlődési rendellenességeket mintegy ötven-nyolcvan százalékos hatékonysággal véd ki, és más vitaminokkal együtt ez az arány kilencven százalékra nőtt. Afolsav a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt. A terhesség korai szakaszában megfelelő pótlásával, több fejlődési rendellenesség (pl. nyitott gerinc) kialakulásának valószínűsége csökkenthető.

Céklával a gyomorpanaszok ellen

A céklából készült ital segít leküzdeni náthát és az influenzát. Segítségével tisztítókúrát is tarthatunk, mert rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink pedig megszűnnek.

Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorbélcsatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát a máj, a belek működését, meggyorsítja a mérgek és a salakanyagok eltávolítását. Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek ajánlható.

Fűszeres sült zöldség-feta sajttal és sült fokhagymával15

A kicsik kedvence a sárgarépa

Már a görögök és a rómaiak is termesztették fogyasztás céljából. Az első írásos emlékeket a zöldségről Al Avam nevű arab tudós jegyzett le a XII. században. Közép-Ázsiából az Ibériai szigeten át jutott be Európába, ahol folyamatos nemesítés mellett már a XVII. században jelent meg a narancssárga színben. Azóta meghódította a világot, és mindennapos zöldségünkké vált.

Gyógyító hatása

A zöldségek között a legtöbb kalciumot a sárgarépa tartalmazza. Ezen kívül igen magas a karotin tartalma, továbbá E-, K-, B1-, B2-, B6-, C-vitamin tartalma. Ásványi anyagok közül pedig kiemelkedő a foszfor, kálium és nátrium mennyisége.

Népi gyógyászatban régóta ismert bélféregűző és baktériumölő hatása. Mivel könnyen emészthető, hatásos gyomor- és bélzavarok gyógyítására, s enyhe vizelethajtó hatású. Néhány országban gyógyszerek helyett is használják. Beteg csecsemőknek erős hányásra, hasmenésre sárgarépalevet adnak, akik így néhány nap alatt meggyógyulnak, víz – és súlyfelesleg nélkül. Ajánlott vese és májpanaszokra. Rendszeres fogyasztása csökkenti akoleszterin- és a vércukorszintet, vagyis lassítja az érelmeszesedést. Erősíti az idegeket. Magas béta-karotin tartalmának köszönhetően számos szempanasz kezelésében segíthet, véd a légúti fertőzésekkel szemben, egészségesen tartja a bőrt, a hajat, a fogakat és a fogínyt. Egyes állítások szerint csökkenti a rákos sejtek kialakulásának esélyét.

Fűszeres sült zöldség-feta sajttal és sült fokhagymával16

A közelmúlt kutatásai a karotinok számos immunserkentő hatását mutatták ki. Jelentősen fokozzák például a csecsemőmirigy működését, és mivel nagyrészt a thymus (csecsemőmirigy) hámsejtjeiben koncentrálódnak, képesek nagymértékben csökkentik visszafejlődését, ami valószínűleg az antioxidáns hatásnak köszönhető. Arra is van bizonyíték, hogy karotin-pótlással javíthatók az immunválaszok, és hogy a szájon át adott béta-karotin (napi 180 mg) jelentősen növeli a fehérvérsejtek számát, aktivitását - különösen a T-sejtek számát, melyek csökkenése jellemző pl. rákbetegségek, AIDS esetén.

Szépség szolgálatában

A karotin az A-vitamin provitaminja, mely enyhe színezőanyag. A béta-karotinnak nagyon fontos hatása van a ráncosodás megelőzésében, hiszen közömbösíti a ráncosodás legfontosabb okait: megelőzi a bőr kiszáradását, védi az UVA sugarak ellen. Szabályozza a faggyú és verejtékmirigyeket valamint a hajnövekedési ciklust. Felgyorsítja az új sejtek termelődését, védi a külső bőrréteget és megelőzi a haj töredezését. 
Forrás: vitaminsziget.com/Kincses Fanni

 

 

süti beállítások módosítása