Rozmaringos-chilis sütőtök krémleves/joghurtos indiai lepénykenyérrel...
2015. október 01. írta: Klarissza24

Rozmaringos-chilis sütőtök krémleves/joghurtos indiai lepénykenyérrel...

Akárhogyan is nézzük, sokoldalúan imádni való…

 

Édes bűnözés, plusz kilók nélkül! Attól, hogy diétázol, még ehetsz finomakat! Ez a legtutibb diétás és laktató leves…

 

Rozmaringos-chilis sütőtök krémleves-joghurtos indiai lepénykenyérrel3

Vitamindús íz kavalkád, mindegy, hogy hideg vagy meleg, mindig jól esik… Édesen fűszeres íz világa, lágy krémes textúrával egészül ki. Egyszerre édes, sós és pikánsan csípős. Egyszerűen isteni finom, és egészséges… :)

 

Rozmaringos-chilis sütőtök krémleves-joghurtos indiai lepénykenyérrel9

Egy leves, ami tuti megédesíti a napodat… Van egy szabad 10 perced? Csak ennyi kell ehhez a rozmaringos-chilis sütőtök krémleves csodához, hiszen a többi időt a sütőben tölti egymagában… :) Érdemes elkészíteni…, ha pedig nagyon éhes vagy készíts hozzá házi joghurtos indiai lepénykenyeret… :)

 

 Rozmaringos-chilis sütőtök krémleves-joghurtos indiai lepénykenyérrel

 

Rozmaringos-chilis sütőtök krémleves-joghurtos indiai lepénykenyérrel
Hozzávalók:
1 db sütőtök
1 kk Himalája só
1 kk egész ötbors fűszer – mozsárban összetörve 
1 szál rozmaring levele
1 db chili paprika – apróra vágva, félig kimagozva – ha gyerekeknek készítjük, hagyjuk el
kókuszolaj

1 zacskó tejszín
1-2 bögre víz, attól függ mekkora a sütőtök…

Rozmaringos-chilis sütőtök krémleves-joghurtos indiai lepénykenyérrel1

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt.

Pucoljuk meg a tököt, és vágjuk fel nagyobb darabokra. Ha készen vagyunk, tegyük egy tepsibe, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg rozmaringgal. A chilit vágjuk fel apróra és szórjuk meg vele, és locsoljuk meg egy evőkanál kókuszolajjal minden egyes tök darabkát. Tegyük a sütőbe és süssük puhára, kb. 20-40 perc. (a sütési idő a tök nagyságától függ)

 Rozmaringos-chilis sütőtök krémleves-joghurtos indiai lepénykenyérrel2

A megsült tök belsejét kanalazzuk ki egy turmixba, és adjuk hozzá a tejszínt és a vizet. Jól keverjük el simára, kóstoljuk meg, ha kell még sózzuk, borsozzuk.

Rozmaringos-chilis sütőtök krémleves-joghurtos indiai lepénykenyérrel4

Ha elkészültünk, öntsük tálkákba és máris kínálhatjuk. Tálalásnál, szórjuk meg a tetejét pirított mandula pehellyel, melyet előtte száraz serpenyőbe megpirítottunk, és chili pehellyel.

 Rozmaringos-chilis sütőtök krémleves-joghurtos indiai lepénykenyérrel5

Joghurtos Indiai lepénykenyér
Hozzávalók:
250 g BIO teljeskiörlésű fehérliszt
1 nagy pohár görög natúr joghurt
1 kk Himalája só
½ sütőpor

Rozmaringos-chilis sütőtök krémleves-joghurtos indiai lepénykenyérrel6

Elkészítés:
Egy tálban a fenti hozzávalókat keverjük el, gyúrjuk jól át 1-2 perc, - lisztezzük, ha szükséges, hiszen a joghurt állagától függ, ha nagyon vizes több liszt kell bele. Én, le szoktam önteni felbontáskor a joghurtról a levet -.

Ha összeállt a tésztánk, vágjuk 4 felé a tésztát. Az egyik félre tett tésztánkat, lisztezzük be és nyújtsuk ki kör alakúra, kb. fél-1 cm vastagságúra. – Nem baj, ha nem szépen sikerül, segíthetünk magunkon, tegyünk rá egy tányért és vágjuk körbe. Így szép kör alakú lepény kenyeret kapunk -. De az se baj, ha rusztikus alakú, az is nagyon szép… :)

Rozmaringos-chilis sütőtök krémleves-joghurtos indiai lepénykenyérrel7

Most következzen a másik tészta darab, ezt is a fentiek szerint nyújtsuk ki. És így tovább, amíg el nem fogy a tészta. Ha kisebb lepénykenyeret akarunk, akkor ne 4 felé, hanem akár 6 felé is vághatjuk a tésztát.

 Ha elkészültünk, akkor egy száraz serpenyőbe süssük ki a lepényeket, ha kész tegyük tányérra és fedjük le egy másikkal.

Rozmaringos-chilis sütőtök krémleves-joghurtos indiai lepénykenyérrel8

*Ha nem használjuk fel az összes lepénytésztát, akkor tegyük alufóliába és a hűtőbe, akár egy hétig is eláll. Később felhasználhatjuk. Ez nagyon finom, és helyettesítheti a mindennapokban a kenyeret, és egészséges.

További sütőtök levesem variációit, az alábbi blog bejegyzésemnél olvashatod:

Tejszínes sütőtök krémleves/pirított magokkal/aszalt szilvával és chilivel
https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/03/26/akarhogy-nezzuk-sokoldaluan-imadnivalo/

Mandulás-mogyorós sütőtök krémleves
https://klarisszablogja.cafeblog.hu/2014/12/07/unnepi-menu-2-eloetel/

Rozmaringos-chilis sütőtök krémleves-joghurtos indiai lepénykenyérrel10

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

És akkor nézzük is meg, hogy milyen jó hatással van szervezetünkre a sütőtök:

 

Rozmaringos-chilis sütőtök krémleves-joghurtos indiai lepénykenyérrel11

 

Mézédes téli finomság; sütőtök

A sütőtök az ősz és tél nagy slágere. Nem véletlenül, hisz kedvező árfekvésű, magas tápértékű zöldség, amely nemhiába a kicsik és nagyok kedvence.

Olcsó, de jó sütőtök

Nem minden jó, ami olcsó – szokták mondani. De ebben az esetben tényleg erről van szó. A sütőtök kedvező árfekvésű, és magas tápértékű zöldség ezért már kis hazánkban is nagyon régóta termesztik és fogyasztják.

A második világháborút követő szűkös esztendőkben éppen ezen okok miatt szinte néptápláléknak számított. Több évszázados múltra tekint vissza. Hazája Közép-Dél-Amerika, ahol valószínűleg elsőnek a mexikói indiánok termesztették.

Sütőtök - az antioxidáns 

A sütőtök sok cukrot, fehérjét, rostanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Gazdag karotinoidokban, A-, B-, C- vitaminban, illetve kalcium, foszfor és magnéziumban. A benne található karotinok, a C vitamin, valamint a magjában található E vitaminantioxidánsként védelmet nyújt szervezetünknek a szabad gyökök megkötésénél, így csökkentik a daganatos betegségek kialakulásában.

Téli időszakban nemcsak igazi finomság, hanem a megfázásos betegségek hatékony ellenszere. Csökkenti az érelmeszesedés és a prosztatabetegségeinek kialakulását.

Rozmaringos-chilis sütőtök krémleves-joghurtos indiai lepénykenyérrel12

A férfi csodaszer - tökmag                 

Nemcsak a sütőtöknek, hanem a tökmagnak is rengeteg jótékony hatása van. Magas zsír- és élelmiszerrost, E vitamin tartalmának köszönhetően, hashajtóként és béltisztítóként is használják.

Vértisztító hatással rendelkezik, ezért hasznos a köszvény ellen, és fokozza az A vitamin felszívódását is. A férfiak nagy örömére a tökmagkifejezett hasznos a prosztata bántalmak ellen.

A tök szépít

A sütőtök természetes gyümölcssav- és A vitamin forrás, s mint ilyen fényesíti a bőrt. Ugyanakkor nyugtatja és hidratálja. Minden bőrtípusra alkalmas, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrtípusok esetében is jótékony hatású. Kedvező hatással van a pattanásos bőrre. Ráadásul a többi összetevő felszívódását is segíti, így a kezelés végével a selymes bőr csak úgy ragyog!
Forrás: vitaminsziget.com/Kincses Fanni

 

 

süti beállítások módosítása