Valami igazán különleges egzotikum. :)
Kóstolj bele Jamaica ízeibe!
Ha nagyon ráuntunk a hazai ízekre és ennénk valami igazán különlegeset, vagy ha csak belekóstolnánk a Jamaicai, amúgy nem elhanyagolhatóan zseniális konyha ízeibe, és egy kis Karibi hangulatot szeretnél varázsolni a családodnak vagy magadnak, akkor ezt a fantasztikus receptet el kell készítened, mert egyszerűen isteni finom. :)
Érdekessége: a „JERK” sütési módszerrel a Jamaicai lakosú Carib-Arawak indiánok főztek, akik a húst alapos tisztítás után, egy éles tárggyal sütés előtt ki lyukazgatták, hogy a különböző fűszereket elhelyezzék bennük, és egyben a lyukak lehetővé tették a hőelvezetést, úgy hogy nem veszített a nedvességéből. Egy mély gödröt béleltek ki kövekkel és zöld Jerk fával, amely, ha égett, akkor füstölt erősen, és ez adta hozzá a húshoz a füstös ízt. Innen kapta az elnevezést: “JERK csirke”. Az eredmény kiváló. A hús nemcsak csodálatosan fűszerezett, de ropogósan sült, szaftos és puha lett.
És akkor nézzük ezt az isteni finom receptet, melyet már meg annyiszor elkészítettem, a lányom imádja, egyik nagy kedvence lett. :)
Jamaicai Jerk csirke KETO
Hozzávalók:
6 db csirkecomb
Himalája só
Pác:
Apróra vágva:
3 tk friss gyömbér
1 gerezd fokhagyma
1 db nagyobb chili paprika fele – a nagyobbak kevésbé csípősebbek
2 szál zöldhagyma, szára is
½ csomag petrezselyem
½ csomag *koriander levél – ha nincs elhagyható, akkor tegyünk bele egy egész csokor petrezselymet
Fűszerek:
Mozsárban összetörni:
1 kk szegfűbors
1 kk *ötbors szemes
½ kk chili pehely
A legvégén hozzáadni:
1-2 ek méz (néha lehet a ketoba)
½ ek eritrit keto vagy kókuszcukor (nem ketosoknak)
1 db lime leve
Sütéshez:
kókuszzsír vagy extra szűz olíva olaj
A hozzávalóknál lévő fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Jamaicai Jerk csirke KETO
elkészítése:
A csirkét mossuk meg, vagdossuk be, – így majd a fűszerek íz világa átjárja a húst -, és sózzuk meg.
A fenti pác hozzávalókat apróra vágjuk. A mozsárban összetörjük a fűszereket, és hozzáadjuk az apróra vágott pác hozzávalókat, kicsit törjük össze megint, és a legvégén adjuk hozzá mézet a kókuszcukrot, lime és megint egy kicsit törjük meg/össze.
Ha készen vagyunk, akkor a csirkére öntjük a pácot, és egy éjszakán át, vagy minimum 1 órát hűtőszekrénybe pácoljuk.
Ha letelt a pác ideje, akkor egy tepsibe tegyük bele a csirkéket, tegyünk rá kókuszzsírt vagy olíva olajat, és alufóliával lefedve süssük kb. 30-40 percig, akkor jó, ha puha a hús, közben forgassuk meg párszor.
Az idő leteltével, vegyük le a fóliát és pirítsuk még kb. 5-15 percig. – A sütés vége felé kanalazzuk ki a lepotyogott pácot, hogy ne égjen meg.
Grill sütőben is elkészíthető, illetve ha kerti szezonban faszénen sütjük a pácolt csirkét, akkor lesz igazán Jerk csirke, hisz jó füstös lesz az íze. :)
Amíg sül a csirke készítsük el a Jalapeno lepény kenyerünket a családnak, ketosoknak sült zellerrel vagy zeller, kalfiol pürével kínálhatjuk a Jerk csirkét.
Jalapeno lepény kenyér
Hozzávalók:
500 g Bio teljeskiőrlésű tönkölybúza fehér liszt
1 tk sütőpor
1 tk Himalája só
500 g görög joghurt
pár db jalapeno paprika – vagy zöldhagyma karikára vágva
Elkészítés:
A lisztet és a sütőport tegyük egy tálba, keverjünk hozzá a sót, majd a joghurtot. Gyúrjuk tálban, majd deszkán ameddig össze nem áll, ha kell, adjunk hozzá még lisztet.
Osszuk a tésztát hatfelé – én kisebbeket szeretem, de aki a nagyobb szeleteket, az 4 felé szedje a tésztát. – nyújtsuk ki lisztezett deszkán nem túl vékonyra, kb. félujjnyi vastagságúra, ha szükséges lisztezzük. (ez függ a joghurt állagától, mennyire vizes, így lehet, hogy még kell hozzá liszt.) Végül nyomkodjuk/nyújtsuk bele a friss vagy ecetes jalapeno csíkokat, úgy, hogy ne nagyon “álljanak” ki a tésztából. Én apróra vágott zöldhagymával készítettem. – Ha nem tudunk szép köröket nyújtani, nem gond, vegyünk elő egy kisebb tányért, tegyük rá a kinyújtott tésztára, és vágjuk körbe. –
Forró teflon serpenyőbe, tegyünk rá egy kinyújtott tésztát és kb. 2-3 percig süssük mindkét oldalát. Akkor jó, amikor elkezd arany barnára pirulni. Ideális esetben szépen felemelkedik, felhólyagosodik. A kész darabokat tegyük tányérra, takarjuk le fóliával addig, amíg felszolgáljuk.
Tálalásnál, szedjük le húst a csontról, tegyük a kenyérre, csepegtessünk rá lime levet.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
https://www.instagram.com/klarissza43/
https://www.instagram.com/fincsifalatka.blog.hu/
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Inspiráció: JamieOliver&Jamal