Élvezd a tökéletes élményt… :)
Egy fárasztó nap után, a családi asztalnál, – nincs is jobb, mint egy jó, könnyed és ízletes vacsora… egy pohár jó bor kíséretével… - ahol elmesélhetjük egymásnak a napi történéseinket… Ehhez a pillanathoz társulnék hozzátok, egy vacsora tippel. Könnyű sziporkázó íz harmónia egy színpompás salátával, mely gyorsan az asztalra kerül egy finom húspogácsa kíséretében, ez több mint jó, egyszerűen fenséges és mennyei… :) Érdemes kipróbálni...
Bulgur saláta/narancsos öntettel és húspogácsával
Hozzávalók:
1 kg darált sertéscomb
Fűszerek: (Hús)
2 kk *Himalája só
1 kk fokhagymapor
1 kk őrölt ötbors fűszer
1 kk Kalocsai pirospaprika
1 kk őrölt gyömbér
1 kk provence-i fűszerkeverék
1 kk őrölt koriander
1 kk csípős pirospaprika
½ kk *chili pehely
Narancsos öntet:
1 db nagy narancs kifacsart leve
2 ek extra szűz olíva olaj
1 kk Agavé szirup vagy cukor
egy csipet *Himalája só
egy csipet őrölt ötbors
2 ek *édes-chili szósz
Bulgur saláta:
1 bögre nagyobb szemű bulgur
2 bögre forró víz
1 kk *Himalája só
1 db Kaliforniai paprika – negyedbe vágva majd karikára
1 db lila hagyma – félbe majd karikára vágva
1 kis doboz koktél paradicsom – negyedekbe vágva
2 szál zöldhagyma – karikára vágva
1 db kimagozott kígyó uborka – félbe aztán karikára vágva
½ édeskömény – karikára vágva
1 csokor petrezselyem – apróra vágva
Díszítés:
pirított mandulapehely
Sütéshez:
kókuszzsír
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
A darált húst tegyük egy tálba, majd a fenti fűszerekkel ízesítsük, jól keverjük össze a kezünkkel, és tegyük a hűtőbe minimum fél órára.
Ezt követően készítsük el a narancsos öntetet. Egy kis befőttes üvegbe mérjük ki a narancsos öntetnél lévő hozzávalókat és zárjuk le, majd jól rázzuk össze és ezt is tegyük a hűtőbe.
Egy tálba mérjük ki a bulgurt egy bögre segítségével, majd ezt követően ugyanazzal a bögrével mérjük ki a fenti mennyiségű vizet, tegyük hozzá a sót és forraljuk fel és öntsük a bulgurra, majd lefedve tegyük félre. Magában meg fog puhulni.
A zöldségeket (a bulgurnál lévő fenti hozzávalóknál) vágjuk fel, majd ha elkészültünk, adjuk hozzá a bulgurhoz, ami addigra már el is készült, magába szívta a forró vizet.
Vegyük ki a hűtőből a fűszerezett húst, formáljunk belőle golyókat, majd lapítsuk el, a közepébe tegyünk egy mélyedést és felhevített kókuszolajban süssük ki.
Tálalásnál keverjük össze a narancsos öntettel a zöldséges bulgurt, és szedjük tányérra, majd a kisült húspogácsát tálaljuk mellé. Pirított mandulával díszítve kínáljuk, megszórhatjuk még apróra vágott petrezselyemmel.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
És akkor nézzük, milyen jótékony hatással rendelkezik a bulgur:
Bulgur - sok B-vitamint, folsavat és vasat tartalmaz
Bulghur, burghul néven is találkozhatunk vele a világban. Fogyasztják Dél-Európában, az arab országokban és Indiában is. Az emberiség régi tápláléka, archeológusok a közelmúltban 8000 éves bulgurt találtak egy bolgár ásatáson. A bulgur tört búza. Hántolt, előfőzött, szárított és őrölt búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig.
Jótékony hatásai:
- A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van.
- A bulgur folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban, vasban gazdag.
- Magas folsav tartalma miatt kismamáknak is előnyös a fogyasztása.
- A bulgur rosttartalma több mint 5-szöröse a barna rizsének, ezért fogyókúrában, inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, valamint egészséges táplálkozásban is kiváló alternatíva. (élelmi rost: bulgur: 18,3 g, barnarizs: 3,5 g)
- Székrekedés, enyhe emésztés esetén különösen ajánlott, természetesen bőséges folyadékfogyasztás mellett.
- A többi gabonához hasonlóan a B1-, B2-, B6-vitaminokhoz jutsz hozzá a fogyasztásával, így támogatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét, valamint az idegrendszer megfelelő működésében is hasznos táplálék.
- Különösen magas az E-vitamin tartalma.
Felhasználási javaslat - köretnek ajánljuk:
A bulgur egy az egyben használható a rizs helyettesítőjeként, nagyon jó köret készíthető belőle. Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért népszerűek a bulgurból készült saláták, sok zöldséggel és sok zöld-fűszerrel. Isteni mindenféle főtt, sült és nyers zöldséggel. Indiában édesen is eszik: tejjel, cukorral felfőzve.
Íze semleges, elkészíteni is hasonlóképpen kell, mint a rizst. Egy fontos szabályt be kell tartani: ha nagyobb szemű, akkor 1:2 arányban (1 rész bulgur, 2 rész víz) kell megfőzni. Amennyiben viszont apró szemű bulgurt sikerült vásárolni, elegendő a bulgur mennyiségével azonos mennyiségű forró vízzel leönteni, egyszer megkeverni, majd hagyni, hogy magába szívja a nedvességet és megpuhuljon. Forrás: novagyok.hu