Bulgur saláta/narancsos öntettel és húspogácsával...
2016. március 12. írta: Klarissza24

Bulgur saláta/narancsos öntettel és húspogácsával...

Élvezd a tökéletes élményt… :)

 Bulgur saláta narancsos öntettel és húspogácsával4

 

Egy fárasztó nap után, a családi asztalnál, – nincs is jobb, mint egy jó, könnyed és ízletes vacsora… egy pohár jó bor kíséretével… - ahol  elmesélhetjük egymásnak a napi történéseinket… Ehhez a pillanathoz társulnék hozzátok, egy vacsora tippel. Könnyű sziporkázó íz harmónia egy színpompás salátával, mely gyorsan az asztalra kerül egy finom húspogácsa kíséretében, ez több mint jó, egyszerűen fenséges és mennyei… :) Érdemes kipróbálni...

 Bulgur saláta narancsos öntettel és húspogácsával6

Bulgur saláta/narancsos öntettel és húspogácsával
Hozzávalók:
1 kg darált sertéscomb

Fűszerek: (Hús)
2 kk *Himalája só
1 kk fokhagymapor
1 kk őrölt ötbors fűszer
1 kk Kalocsai pirospaprika
1 kk őrölt gyömbér
1 kk provence-i fűszerkeverék
1 kk őrölt koriander
1 kk csípős pirospaprika
½ kk *chili pehely

Narancsos öntet:
1 db nagy narancs kifacsart leve
2 ek extra szűz olíva olaj
1 kk Agavé szirup vagy cukor
egy csipet *Himalája só
egy csipet őrölt ötbors
2 ek *édes-chili szósz

Bulgur saláta:
1 bögre nagyobb szemű bulgur
2 bögre forró víz
1 kk ­*Himalája só

1 db Kaliforniai paprika – negyedbe vágva majd karikára
1 db lila hagyma – félbe majd karikára vágva
1 kis doboz koktél paradicsom – negyedekbe vágva
2 szál zöldhagyma – karikára vágva
1 db kimagozott kígyó uborka – félbe aztán karikára vágva
½ édeskömény – karikára vágva
1 csokor petrezselyem – apróra vágva

Díszítés:
pirított mandulapehely

Sütéshez:
kókuszzsír

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/

 Bulgur saláta narancsos öntettel és húspogácsával

Elkészítés:
A darált húst tegyük egy tálba, majd a fenti fűszerekkel ízesítsük, jól keverjük össze a kezünkkel, és tegyük a hűtőbe minimum fél órára.

Ezt követően készítsük el a narancsos öntetet. Egy kis befőttes üvegbe mérjük ki a narancsos öntetnél lévő hozzávalókat és zárjuk le, majd jól rázzuk össze és ezt is tegyük a hűtőbe.

Egy tálba mérjük ki a bulgurt egy bögre segítségével, majd ezt követően ugyanazzal a bögrével mérjük ki a fenti mennyiségű vizet, tegyük hozzá a sót és forraljuk fel és öntsük a bulgurra, majd lefedve tegyük félre. Magában meg fog puhulni.

Bulgur saláta narancsos öntettel és húspogácsával1
A zöldségeket (a bulgurnál lévő fenti hozzávalóknál) vágjuk fel, majd ha elkészültünk, adjuk hozzá a bulgurhoz, ami addigra már el is készült, magába szívta a forró vizet.

Vegyük ki a hűtőből a fűszerezett húst, formáljunk belőle golyókat, majd lapítsuk el, a közepébe tegyünk egy mélyedést és felhevített kókuszolajban süssük ki.

Bulgur saláta narancsos öntettel és húspogácsával3

Tálalásnál keverjük össze a narancsos öntettel a zöldséges bulgurt, és szedjük tányérra, majd a kisült húspogácsát tálaljuk mellé. Pirított mandulával díszítve kínáljuk, megszórhatjuk még apróra vágott petrezselyemmel.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza


Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

És akkor nézzük, milyen jótékony hatással rendelkezik a bulgur:

Bulgur saláta narancsos öntettel és húspogácsával5

Bulgur - sok B-vitamint, folsavat és vasat tartalmaz

Bulghur, burghul néven is találkozhatunk vele a világban. Fogyasztják Dél-Európában, az arab országokban és Indiában is. Az emberiség régi tápláléka, archeológusok a közelmúltban 8000 éves bulgurt találtak egy bolgár ásatáson. A bulgur tört búzaHántolt, előfőzött, szárított  és őrölt búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig.

Jótékony hatásai:

  • A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van.
  • A bulgur folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban, vasban gazdag.
  • Magas folsav tartalma miatt kismamáknak is előnyös a fogyasztása.
  • A bulgur rosttartalma több mint 5-szöröse a barna rizsének, ezért fogyókúrában, inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, valamint egészséges táplálkozásban is kiváló alternatíva. (élelmi rost: bulgur: 18,3 g, barnarizs: 3,5 g)
  • Székrekedés, enyhe emésztés esetén különösen ajánlott, természetesen bőséges folyadékfogyasztás mellett.
  • A többi gabonához hasonlóan a B1-, B2-, B6-vitaminokhoz jutsz hozzá a fogyasztásával, így támogatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét, valamint az idegrendszer megfelelő működésében is hasznos táplálék.
  • Különösen magas az E-vitamin tartalma.

Bulgur saláta narancsos öntettel és húspogácsával2

Felhasználási javaslat - köretnek ajánljuk:

A bulgur egy az egyben használható a rizs helyettesítőjeként, nagyon jó köret készíthető belőle.  Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért népszerűek a bulgurból készült saláták, sok zöldséggel és sok zöld-fűszerrel. Isteni mindenféle főtt, sült és nyers zöldséggel. Indiában édesen is eszik: tejjel, cukorral felfőzve.

Íze semleges, elkészíteni is hasonlóképpen kell, mint a rizst. Egy fontos szabályt be kell tartani: ha nagyobb szemű, akkor 1:2 arányban (1 rész bulgur, 2 rész víz) kell megfőzni. Amennyiben viszont apró szemű bulgurt sikerült vásárolni, elegendő a bulgur mennyiségével azonos mennyiségű forró vízzel leönteni, egyszer megkeverni, majd hagyni, hogy magába szívja a nedvességet és megpuhuljon. Forrás: novagyok.hu

 

 

süti beállítások módosítása