Mit szólnátok egy kis édességhez? Ennek tényleg nem lehet ellenállni, a kis csintalan, csalafinta… :)
Elmondom hát a titkát, hogyan csináld, könnyű és különleges, és akár reggelire, vacsorára vagy fő étkezés után, bármikor fogyasztható. Mindenkinek ajánlom, és azoknak is, akik szeretnek hagyományos és újszerű ötleteket kipróbálni a konyhájukban. Szóval nem csalás, nem ámítás, mind a tíz ujjadat megnyalod utána, olyan isteni finom… :) és persze a látványnak sem utolsó… :)
Mentás-csokoládés/epres palacsinta
Hozzávalók:
15 dkg Bio tönkölybúza fehér liszt
1 nagy tojás
kb. 4 dl tej – itt most nem kell hozzá buborékos ásványvíz vagy szódavíz, csak tej
egy csipetnyi *Himalája só
¼ sütőpor
1 db reszelt citrom héja
Sütéshez:
kókuszolaj
Mentás csokoládé krém
Hozzávalók:
1 zacskó Spar csokoládé pudingpor – főzős - (ez nem tartalmaz cukrot, csak keményítőt)
tej - (a pudingpor zacskóján előírt mennyiség)
5 dkg 70%-os étcsokoládé
2 kk kókuszcukor darálva, vagy porcukor
1 dl tejszín
½ nagy ágacska mentalevélkék
15 szem kemény eperszem – félbe/negyedbe vágva
Elkészítés:
Egy tálba felütjük a tojást. Hozzáadjuk a hideg tejet, egy csipet sót, a reszelt citromhéjat és kanalanként a lisztet, amibe előzőleg elkevertük a sütőport és simára keverjük egy robotgéppel. Most egy kicsit vastagabb palacsintát fogunk sütni, mivel az eperszemekkel is lesznek töltve. Tehát akkor jó a tészta állaga, ha egy picit sűrűbb, mint a tejszín állaga.
Ha készen vagyunk, akkor kb. 15 percig pihentetjük, utána ismét felkeverjük.
Ezt követően a palacsintasütőt felhevítjük, de előtte egy ecsettel körbe kenjük kókusz olajjal a serpenyőt. (Én nem teszek a palacsintatésztába cukrot és olajat sem, hiszen a töltelék édes, és csak a serpenyőt szoktam olajozni vékonyan… :)
Amikor felforrósodott, akkor egy merőkanálnyi palacsinta tésztát szétoszlatunk, – minden egyes palacsintánál, keverjük fel a masszát – majd addig sütjük, amíg át nem tudjuk fordítani a másik oldalára, hamar megsül, nem szabad ott hagyni. A másik oldalát is sütjük kb. fél percig, ha kész, lapos tányérra csúsztatjuk vagy fordítjuk, és mindenképpen fedjük le egy mélytányérral.
Ha készen vagyunk, akkor készítsük el a mentás csokoládé krémet. A pudingport keverjük össze az utasításnak megfelelően tejjel. Az előírt tej mennyiségét csökkentsük egy dl-el, ezt a végén tejszínnel fogjuk pótolni.
Egy tálba tördeljük bele a csokoládét és gőz felett olvasszuk fel, és öntsük bele a kész pudingba. Vagy, amikor készítjük a pudingot és már majdnem teljesen kész, akkor tördeljük bele a csokoládét, így is felolvad. Ha elkészültünk, akkor keverjük bele a tejszínt.
Vágjuk a mentát apróra és egy kis csokoládé krémet, tegyük a turmixba, szórjuk bele a mentát és a porcukrot és keverjük jól el. Ha ezzel is elkészültünk öntsük hozzá a csokoládé krémhez, és keverjük össze.
Az eperszemeket mossuk meg, csumázzuk ki, és töröljük egy papírszalvétával, szárazra. Vágjuk félbe, vagy negyedbe. Attól függ, mekkora az eperszem.
Ha mindennel készen vagyunk, akkor töltsük meg a csokoládés-mentás krémmel a palacsintát, szórjuk meg eperszemekkel, tekerjük fel, vagy hajtsuk be mindkét végét, és szórjuk meg kínáláskor porcukorral.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza