Ribizlis Clafoutis KETO
2016. június 29. írta: Klarissza24

Ribizlis Clafoutis KETO

Gyümölcsös süti, mennyei finomság, a franciák nagy klasszikusa, ki ne vágyna rá. :)

Hétköznapra, hétvégére egy finom ebéd mellé, kihagyhatatlan. :)

Ribizlis Clafoutis8

Egyszerű elkészíteni, de annál is egyszerűbb eltüntetni! Úgy jár rá az ember, mint maci a mézre. :) A család már megrendelte a meggyes és a sárgabarackos verziót, annyira ízlett nekik. :) De ugye tudjátok, keto étrendnél csak bogyós gyümölccsel készíthető, de persze a családnak mehet más gyümölccsel is. :)

 

Ribizlis Clafoutis

Amúgy szerintem a clafoutis receptje eléggé trükkös - amilyen egyszerű, olyan nehéz eltalálni, hogy pont jó legyen. Ebből a receptből ezer van – ahány recept, annyiféle, különböző mennyiségű alapanyagok mindegyikben. Szerintem a kulcs az egészhez, az, hogy mindenki a saját ízlése alapján formálja. Egyszerűen ki kell kísérletezni, hogy milyen legyen az-az állag, ami megfelel a saját ízlésünknek – ami esetleg nem annyira remegős, nyúlós vagy szottyos – persze, ki hogyan szereti. Így én is ki kísérleteztem azt a verziót, ami leginkább megfelel az ízlésünknek, én nem szeretem, ha nagyon remegős és szottyos. Az alapreceptet a suliba a tanár úrtól kaptam, mint vizsgatétel. :) (Jó-jó nem ketosan, csak én csináltam így.) És hogy mi az eredete a clafoutis-nak, azt a recept végén olvashatjátok… :)

 

Ribizlis Clafoutis17

Ribizlis Clafoutis KETO
Hozzávalók:
30 dkg ribizli vagy mirelit ribizli
2 dl 30% habtejszín
30 ml mandulatej
4 tojás
7 dkg eritrit
18 dkg mandulaliszt
1 tk vaníliaaroma vagy 1 db vanília rúd magja
Kevés vaj a sütőforma kikenéséhez

Ribizlis Clafoutis21

Ribizlis Clafoutis KETO
elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.  A ribizlit tisztítsuk meg a szárától és mossuk meg egy szűrőben, majd hagyjuk leszáradni. Fagyasztott ribizlivel is tökéletes. 

 A tejszínt öntsük egy kisebb lábasba, adjuk hozzá a vaníliaesszenciát. Ha van vanília rudunk – ez adja az igazi vanília ízt – akkor kaparjuk ki a magjait és adjuk hozzá a tejszínhez. Lassú tűzön melegítsük, de ne forraljuk fel. Ha forró, akkor vegyük le a tűzről, öntsük hozzá a tejet és hagyjuk kihűlni.

Ribizlis Clafoutis10

Amíg hűl a tejszínes tejünk, addig a tojást válasszuk ketté és a sárgáját keverjük ki a eritrittel, majd keverjük hozzá a mandulalisztet is. A tojásos lisztes keverékhez, adjuk hozzá a kihűlt tejszínes keveréket. Jól keverjük el. A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá egy csipet sóval, majd óvatosan keverjük a tészta masszához.


Ribizlis Clafoutis3

A szűrőben lévő leszáradt ribizlire tegyünk egy ek mandulalisztet, és rázogassuk össze, így majd a tészta aljára nem süllyed le a gyümölcs, és a felesleges liszt pedig távozik a szűrőn keresztül.


Ribizlis Clafoutis19

 A tésztába egy fakanállal óvatosan forgassuk bele a gyümölcsöt, és öntsük a masszát egy vajjal vékonyan kikent, lehetőleg kör alakú sütőtálba.

 Ribizlis Clafoutis16

Tegyük be a sütőbe és kb. 20-30 percig (nekem a gázsütőmön, 22 perc sütés elég volt), süssük, amíg aranybarna lesz a teteje.

 Ribizlis Clafoutis15

Tálalásnál, hintsük meg eritrit porcukorral. Ez a recept, ízlés szerint bármilyen más gyümölccsel vagy befőttel is elkészíthető, keto étrendnél csak bogyós gyümölccsel, eper, málna, áfonya, ribizli, szeder.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
https://www.instagram.com/klarissza43/
https://www.instagram.com/fincsifalatka.blog.hu/

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

A franciák nagy klasszikusa, a clafoutis, egy gyümölcsökben gazdag tejsodószerű sült pite, idénygyümölcsökkel. Amilyen egyszerű elkészíteni, olyan ellenállhatatlan. A francia Limousin megyéből útjára indult sütemény már a 19. században meghódította egész Franciaországot. A gyümölcsös tejespite elnevezése a Limousin környékén használt okszitán nyelvből származik, amelyben clafoutis-nak (ejtsd: klafuti) hívták azt a tálat, amiben ez a fajta pite készült.

Ribizlis Clafoutis8

Az igazi clafoutisba magos fekete cseresznyét szórtak, és ezt öntötték fel a tejsodóval. Mára már az összes hasonló pite jogosult a clafoutis név használatára, és csak a nagyon vaskalaposak tartanak ki amellett, hogy a magos-cseresznyés clafoutis-nak, a nem magos cseresznyével készült tejes pitét flognarde-nak (ejtsd: flonyárd) kell nevezni.

A tejes pitét azonban ma már nem csak fekete cseresznyével készítik, hanem körtével, szilvával, áfonyával, szederrel, kajszibarackkal, őszibarackkal vagy almával.  De lehet aszalt fügét vagy banánt tenni bele, illetve bármi mást, amihez kedvünk van. Forrás: mindmegette.hu

 

 

süti beállítások módosítása