Vargabéles rizstésztával és édes tejföllel...
2016. július 26. írta: Klarissza24

Vargabéles rizstésztával és édes tejföllel...

Mennyei főétel is lehet, akár egy könnyed leves után…

 Vargabéles rizstésztával és édes tejföllel8

A lányom másik nagy kedvence, nemcsak a császármorzsát imádja, hanem a vargabélest is… :) így most egészségesebben rizstésztával készítettem el neki…

Vargabéles rizstésztával és édes tejföllel7
Szóval, aki a túrót és tejfölt szereti, mellé nem foghat ezzel a desszerttel. A túrós sütinek mindig szezonja van, de nyáron, akár gyümölcsökkel feldobva még jobban esik, viszont most én édes tejföllel ajánlom… :)

Vargabéles rizstésztával és édes tejföllel

A vargabéles elkészítéséről, sokan azt gondolják, hogy nagyon bonyolult, pedig az egyik legegyszerűbb finomság. Ha még sose készítetted, akkor se aggódj egy percig sem, szinte elronthatatlan ez az édesség, még a kezdők is bátran elkészíthetik… :)


Vargabéles rizstésztával és édes tejföllel5

Vargabéles rizstésztával és édes tejföllel
Tésztához:
8 db réteslap
50 g olvasztott vaj
Töltelékhez:
190 g rizstészta
500 g félzsíros túró
75 g cukor
75 ml 20%-os tejföl
40 g vaj
3 nagy tojás
1 db citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag mazsola – de elhagyható, ha nem szeretjük
Édes tejföl:
1 pohár tejföl
porcukor – ízlés szerint
 Vargabéles rizstésztával és édes tejföllel6

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük. Egy tepsit olvasztott vajjal kikenünk, egy ecset segítségével. A tölteléket elkészítjük.

Közben készítsük el a túrós tölteléket: A tojássárgáját, a cukrot, vaníliás cukrot egy robotgép segítségével kihabosítjuk és hozzáadjuk a vajat és a citromhéjat, majd hozzáadjuk a tejfölt és fakanállal elkeverjük. (a mazsolát is, aki szereti, de előtte ezt vízbe kell áztatni, és hozzáadáskor leszűrni), Majd a szitán áttört túrót is adjuk hozzá, és keverjük el és tegyük félre.

Vargabéles rizstésztával és édes tejföllel3
Most készítsük el a rizstésztát, mely tényleg csak pár percet vesz igénybe. Vizet forralunk, tegyünk bele egy nagy csipet sót, és cukrot, majd kapcsoljuk le a hőt, és tegyük bele a rizstésztát. Egy pár percig hagyjuk benne, kóstoljuk meg, ha megpuhult, már készen is van. Szűrjük le, de nem szabad leöblíteni a tésztát, majd hagyjuk lecsöpögni.

Vargabéles rizstésztával és édes tejföllel2
Majd egy tálba tesszük a rizstésztát, (figyeljünk arra, hogy se teljesen hideg ne legyen a tészta (mert akkor nagyon összeragad), se túl meleg ne legyen, mert akkor meg felolvasztja a vajat. Szóval fontos a tészta megfelelő hőmérséklete. Ez akkor is fontos, ha nem rizstésztával készítjük, hanem cérnametélttel, vagy finomra vágott metélttésztával. Ez követően, ráöntjük a tojásos-túrós masszát, és keverjük el, akár egy fakanál segítségével, de jobb, ha a kezünkkel dolgozzuk össze a tésztát, a túrós masszával.

Vargabéles rizstésztával és édes tejföllel4
Verjük fel a tojásfehérjét egy robotgép segítségével és egy kis csipetnyi sóval és keverjük a tésztás masszához óvatosan.

Vargabéles rizstésztával és édes tejföllel1
Ezt követően a hűtőből kivett réteslapot, 4 db-ot (a többit takarjuk le egy vizes és kicsavart törlő kendővel, így nem szárad ki, amíg dolgozunk a többi tésztával), majd kenjük meg egyenként olvasztott vajjal, egy ecset segítségével. Ezután tegyük bele a tepsibe, egyenként, ha megkentük, (a kilógó tészta részeket vágjuk le egy olló segítségével), majd öntsük rá a tésztás masszát. Aztán megint jön 4 db réteslap, melyet szintén megkenünk olvasztott vajjal, és a tetejét is megkenjük olvasztott vajjal, vagy akár tojássárgával. 170 fokon süssük, 40-50 percig. Ha megsült, pihentetjük, és utána szeletekre felvágjuk. Hiszen, minél melegebb a vargabéles, annál nehezebb kockára szeletelni, mert szétcsúszik a tészta.

Vargabéles rizstésztával és édes tejföllel
Amíg pihen a vargabéles, addig a tejfölt keverjük ki porcukorral. Ezután felvágjuk a süteményt, és tányérra szedjük, egy kis porcukorral meghintve és édes tejföllel kínáljuk. Nyáron viszont lehet, akár friss bogyós gyümölccsel is tálalni.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása