Madártej felhőcskékkel és mandulapehellyel…
2017. május 22. írta: Klarissza24

Madártej felhőcskékkel és mandulapehellyel…

Amikor elő jön az az érzés, hogy úgy ennék valami finomat, de bizony még egy tábla csoki sincs otthon...  :(
Na, megvan ez az érzés???
Szóval ilyenkor jön a gyors megoldás, a madártej! Hiszen egyszerű elkészíteni, és olyan finom dolog, hogy nem lehet neki ellenállni… :)


A lányom kiskorában nevezte el a madártejen a habot felhőcskének. Olyan kis aranyos volt, mindig mondta:
„Anya, olyat csinálj, olyan felhőcskéset”… :) 
És lám ez az a desszert, amit akkor is megeszik, ha beteg, ha szomorú, ha vidám, ha rossz napja volt, vagy csak előjön az az érzés, hogy úgy ennék valami finomat, egyszerűen imádja, és rögtön mosolyt varázsolok az arcára, ha elkészítem… :)


Én is imádom a madártejet, de most tényleg, el is gondolkodtam azon, hogy van-e nekem, olyan desszertem, amit annyira szeretek, ami univerzális, ami mindenre jó, ami feldob, - mint a lánykámnak a madártej - … Szerintem nekem nincsen ilyen favoritom, legalábbis nem jut eszembe... :)
Nektek van ilyen desszertetek?
Ha gondoljátok, írjátok meg a fb. oldalamon a madártej receptemnél kommentbe, kíváncsi vagyok rá... :)
                                                                                                                                            


Madártej felhőcskékkel és mandulapehellyel
Hozzávalók:

3 tojás sárgája
2 ek *gyümölcscukor vagy cukor
1 púpos ek *kukoricakeményítő
2 kk vaníliás cukor
egy pici csipetnyi *Himalája só
700 ml tej
Tojásfehérje felhőcskékhez:
3 tojásfehérje
1 kk vaníliás cukor
1 ek *gyümölcscukor vagy cukor
egy pici csipetnyi *Himalája só
300 ml tej – ebbe főzzük ki a felvert tojásfehérje habot

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek


Elkészítés:

A tojásokat válasszuk ketté.

A fehérjét egy pici csipet sóval, kezdjük el először lassú fokozaton egy robotgép segítségével felverni, majd kapcsoljunk nagy fokozatra és adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a cukrot. Verjük kemény habbá.


Ezt követően a tojássárgáját, a cukrot, vaníliás cukrot, kukoricakeményítőt, sót keverjük ki, úgymond halványságára szintén a robotgéppel. Ha készen vagyunk, fokozatosan öntsük hozzá a hideg tejet, és jól keverjük el egy fakanál, vagy habverő segítségével. (Így sokkal könnyebb a kezdő háziasszonyoknak is, mert a meleg tejtől, ha nem figyelünk, összeugorhat a tojás, és ugye nem akarunk rántottát enni, madártej helyett... :)


Ha elkészültünk, mérjük ki a 300 ml tejet, és melegítsük fel, addig, amíg nem gyöngyözik. Egy evőkanál segítségével szaggassuk bele a tojásfehérje habot. Ne zsúfoljuk tele, mert meg fognak nőni. Inkább két vagy három részletben főzzük meg a habot. Mindkét oldalát 1-1 percig, majd egy szűrőkanál segítségével szedjük ki tányérba.


Ha elkészültünk, akkor tegyük fel a tűzhelyre a tojásos tejet, és lassú tűzzön, főzzük sűrűre, kevergetve.


Ezután egy száraz serpenyőbe pirítsunk mandulapelyhet. Kevergessük, figyeljünk rá, mert hamar megég. Ha kész, szedjük ki egy kis tálkába, mert a forró serpenyőbe tovább pirulna, ha benne hagynánk, és megkeseredik.


Hagyjuk kihűlni a madártejet langyosra, és mehet a hűtőbe a hidegre. Szedjük rá a tetejére a tojásfehérje felhőcskéket.

Majd, jó hidegen tálaljuk, szórjuk meg pirított mandulapehellyel és még reszelhetünk rá étcsokoládét is.


Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása