Igazi kincs: Sütési fortélyok - Élesztő kisokos
2017. augusztus 22. írta: Klarissza24

Igazi kincs: Sütési fortélyok - Élesztő kisokos

A kis mindenes és társaik… :)

 

Kisokos a mindennapokhoz!

Menjünk, vegyünk, együnk...

 


Illatos sütemények, kenyerek és egyéb kelt tészták tárházát varázsolhatjuk segítségével a családi asztalra. Nélküle lapos, élvezhetetlen tésztaféléket sütnénk, használatával finom, könnyű szerkezetű illatos finomságokat készíthetünk. Sőt, a friss élesztő, semlegesíti a stressz hatást, segít a szénhidrátok lebontásában, rendkívül előnyös cukorbetegek számára is, valóságos vitaminbomba, gyulladáscsökkentő hatással bír, csökkenti az étvágyat.

Segítségképpen, lentebb olvashatod, a porélesztők átszámítását frissre… :)

 

Friss élesztő használata/felfuttatása:


A friss élesztőt (pl. 25 gr) egy csészében kevés, kb. 1-1.5 dl friss, nyers, langyosított (kb. 36 °C) tejbe (vagy tiszta langyos vízbe) – én mindig tejet használok, nekem ez vált be – morzsoljuk, amelyben előzőleg elkevertünk 1 kávéskanálnyi (kb. 5 gr) cukrot. Csomómentesre keverjük, majd nem túlzottan meleg helyen, kb. 20- 25 °C fokon duplájára kelesztjük. Ez azt jelenti, megnő a térfogata, tetején barna hab jelenik meg, állaga buborékossá válik, és jellegzetesen erjedt illatot áraszt. 5-10 perc ehhez elegendő, ezután adjuk a liszthez, és dolgozzuk el a többi hozzávalóval. Hűvösebb környezetben is meg tudjuk keleszteni, csak akkor hosszabb lesz a kelesztési idő. Amennyiben az élesztő fél órán belül nem kezd el dolgozni, akkor nem érdemes vele kísérletezni.

 



Ha a tetejét meghintjük egy kis liszttel, gyorsabb lesz a kelesztés. Az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a cukorral és sóval! Az élesztőt külön felfuttatás nélkül a lisztbe is morzsolhatjuk.

Legjobb, ha minden adalék, amivel dolgozunk, legalább szobahőmérsékletű legyen, és huzatmentes helyen dolgozzunk vele. Ha a sütésre szánt lisztet előzőleg egy kissé meglangyosítjuk pl. mikróban, meggyorsíthatjuk vele tésztánk kelesztésének folyamatát.
Gluténérzékenyeknek további részletes infó itt

 *Tipp:  A friss élesztőt állagromlás nélkül eltarthatjuk mélyhűtőben, megfelelő adagokra osztva. Felhasználás előtti napon tegyük át normál hűtőbe, és olyan lesz, mintha frissen vásároltuk volna, a fagyasztás nem tesz benne kárt.

 

A kiskereskedelemben a legnépszerűbb élesztőtípus Budafoki, 1 csomag 50 gr és szárított változata, több fajtája van forgalomban.

A szárított élesztő szükség esetén pótolja a friss élesztőt. Az előállításánál a sejtekből a víz, jelentős részét kíméletesen elvonják. Ezt a típusú élesztőt tasakokban forgalmazzák granulátum formában, légmentes zárt csomagolásban, mert a levegő oxigénje károsan hat a kelesztő képességre.
Az eltarthatósága gyártástól számítva egy év.

A szárított élesztőt szobahőmérsékleten tároljuk, szemben a friss élesztővel, amit hűtőben, +2 – 8°C-on kell tárolni. 1 kg szárított élesztő körülbelül 2.8 kg sajtolt élesztőnek felel meg.


Friss élesztő egyéb pozitív tulajdonságai:
Az élesztő rendszeres fogyasztása semlegesíti a stressz hatást, jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának folyamatában is, mert serkenti a hasnyálmirigy működését, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára is. Házi kozmetikában és a kozmetikai iparban régóta használják bőrregeneráló hatása miatt. Az élesztő valóságos vitaminbomba: az egyik legjobb B-vitamin-forrás, és tartalmaz nátriumot, káliumot is. Remek gyulladáscsökkentő hatással bír, fényesebbé teszi a hajat, valamint csökkenti az étvágyat, ezáltal a fogyást is elősegíti. Ahhoz azonban, hogy ezek a pozitív tulajdonságok érvényesüljenek, csak a friss kockaélesztő használata megfelelő – a szárított, porított változat nem alkalmas ilyen célokra.


sütőpor nem ugyanolyan, mint az élesztő, hiszen a sütőpor nem élő organizmus, így általa nem jöhet létre fermentáció.
A sütőporban található ásványi anyagok a víz és meleg hatására gázösszetevőkre bomlanak szét és így növelik a tészta térfogatát a sütőben. Ez a folyamat azonnal beindul, mihelyt a sütőport a folyadékba tesszük. Ezért az ilyen tésztát gyorsan fel kell dolgozni, különben a keletkező lazító hatás megszűnik. Az élesztő keleszt, a sütőpor lazít. A kelt tésztával nem kell ennyire sietni, mivel az élesztő egyenletesen dolgozik.

Viszont arra figyelni kell, hogy ha túl sok sütőport teszünk a tésztába, az tönkreteheti annak állagát és rosszabb lehet a sütemény íze is.


A Dr. Oetker Szalalkáli kiváló minőségű összetevőinek köszönhetően lazítja a tésztát. Hatása hasonló a sütőporéhoz. Különösen a mézes tésztákhoz alkalmazzuk, így az finom és omlós lesz. A tasak tartalma 500 g liszthez elegendő.

 

 

 

A különböző fajtájú instant élesztők átszámítása frissre: 

1 cs. Francia élesztő (Saf-Instant) (11 gr) = 40 g friss élesztőnek felel meg. 
1 cs. Francia élesztő 18 ml = 3,6 TK 
1 TK = 5 ml 
1 TK francia instant élesztő = 11 g friss élesztővel 
1 dkg (10 g) friss élesztő = 4,5 ml Franciával (1 TK szűken mérve) 
2 dkg (20 g) friss élesztő = 9 ml Franciával (1,8 TK) 

 

1 cs. Oetker élesztő (7 g) = 25 g friss élesztőnek felel meg. 
1 cs. Oetker élesztő 11,25 ml = 2,25 TK 
1 TK = 5 ml 
1 TK Oetker instant élesztő = 11 g friss élesztővel 
1 dkg (10 g) friss élesztő = 4,5 ml Oetkerrel (1 TK szűken mérve) 
2 dkg (20 g) friss élesztő = 9 ml Oetkerrel (1,8 TK) 

 


1 cs. Tesco-s élesztő (10 g) = 35 g friss élesztőnek felel meg. 
1 cs. Tescós élesztő 16 ml = 3,2 TK 
1 TK = 5 ml 
1 TK Tescós instant élesztő = 11 g friss élesztővel 
1 dkg (10 g) friss élesztő = 4,5 ml Tescóssal (1 TK szűken mérve) 
2 dkg (20 g) friss élesztő = 9 ml Tescóssal (1,8 TK) 

 

1 cs. Budafoki élesztő (7 g) = 20 g friss élesztőnek felel meg. 
1 cs. Budafoki élesztő 11,25 ml = 2,25 TK 
1 TK = 5 ml10/56 
1 TK Budafoki instant élesztő = 9 g friss élesztővel 
1 dkg (10 g) friss élesztő = 5,6 ml Budafokival (1 TK bőven mérve) 
2 dkg (20 g) friss élesztő = 11,2 ml Budafokival (1 teljes csomag) 

 


1 cs. Haas élesztő  gluténmentes (11 g), 3,85 dkg friss élesztőnek felel meg. 
Átszámítása kb. a franciáéval egyezik meg.

 

 

 

 

Menjünk, vegyünk, együnk...

Jó sütést! 

  

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása