Házias ízek: Babfőzelék füstölt hússal és pirított kolbászkarikákkal
2017. szeptember 04. írta: Klarissza24

Házias ízek: Babfőzelék füstölt hússal és pirított kolbászkarikákkal

Laktató, gyors egytálétel!

 

Nemcsak hétköznapra, hanem kiváló hétvégére is.

 


Olyan egyszerű recept, hogy bárki el tudja készíteni és az íze csodás! Mind a tíz ujjadat megnyalod utána! Én szeretem az ilyen egyszerű ételeket is, mert laktató és finom. Igazi, ízletes étel a kolbásszal és füstölt hússal, pompás főfogás lehet valami egyszerű, könnyű leves után. Vagy csak magában is tartalmas étel. Kétféle variációt írok le, ami gyors, és olyat ami lassabb főzési időt igényel.


Babfőzelék füstölt hússal és pirított kolbászkarikákkal gluténmentes recept
Hozzávalók:

3 konzerv bab vagy 1 zacskó száraz bab és füstölt csülök, vagy bármilyen füstölt hús
30 dkg füstölt hús
2 gerezd fokhagyma
10 dkg kolozsvári húsos szalonna
1 db paprika
1 db nagy vöröshagyma
2 szál zöldhagyma – zöldjével együtt
1-2 szál spanyol zeller
1 db paradicsom
3 ek kókuszolaj
2 ek tápióka liszt vagy rizsliszt
½ szál tüzes száraz kolbász
Fűszerek:
1 kk cayenne bors
1 kk Kalocsai pirospaprika
½ kk kakukkfű
1 csipet chili pehely
1 kk őrölt *ötbors fűszer
½ kk őrölt kömény
2-3 db babérlevél
*Himalája só – ízlés szerint
Tálalásnál:
tejföl – ízlés szerint

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://www.azsiabt.hu/

 


Babfőzelék füstölt hússal és pirított kolbászkarikákkal recept
elkészítése:
Ha száraz babból (ez a lassúbb variáció) készítjük, akkor babot előző este beáztatjuk egy tálba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
A szárazbabot, amit előző este beáztattunk, a füstölt hússal, fokhagymával, babérlevéllel feltesszük főni, tegyünk bele egy csipetnyi szódabikarbónát, így a bab nem fogja bántani a gyomrodat, ha esetleg érzékeny vagy rá. Ha megfőtt, a csülköt emeljük ki és vágjuk kockára, én csak a hús részét szoktam felhasználni. A füstölt hús levét szűrjük le, és a babot tegyük félre és a levét is.

Én most bab konzervből (ez a gyorsabb variáció) készítettem, melyről szűrjük le a levet.

Innétől megegyezik mindkét variáció elkészítése:
Majd vágjuk fel a kolozsvári szalonnát csíkokra, zöldhagymát, spanyol zellert karikára, a paprikát, hagymát apróra, a paradicsomot kockára.


Majd egy lábasba hevítsünk fel kókuszolajat és tegyük bele, a szalonnát pirítsuk egy kicsit, majd adjuk hozzá a karikára vágott kolbászt is, pirítsuk össze. Majd az apróra vágott hagymát, majd a fokhagymát és dinszteljük tovább pár perc, majd a paprikát, paradicsomot, spanyol zellert (vagyis szárzellert más néven), adjuk hozzá. Tovább pirítsuk egy kicsit kb. 3 perc.


Ezt követően adjuk hozzá a babot és a füstölt húst (nekem volt a fagyasztómba, füstölt hús eltéve, illetve annak füstölt leve fagyasztva. Mindig, amikor készítek pld. bablevest, füstölt hússal, akkor több húst főzők és lefagyasztom, a leve egy részét. Így amikor sietek és gyors vacsora vagy ebéd készül, ilyenkor fel szoktam használni) pirítsuk össze még egy – két perc. A fenti fűszerekkel ízesítsük, és adjuk hozzá a tápióka lisztet, majd a füstölt hús levét. 


Vagy ha szárazbabból készítjük a főzeléket, merjünk rá, fokozatosan a babos húsléből, annyit, hogy szaftos, sűrű főzelék állaga maradjon. (Majd a maradék füstölt húslevét lefagyaszthatjuk, pld. egy fél literes műanyag üvegekbe, és ha szükséges, akkor mindig elő tudjuk venni. Sőt akár egy recés éles késsel vágni is lehet belőle, így kisebb mennyiségben, más ételekhez is, felhasználhatjuk a füstölt levet).

 


Sózzuk, ha szükséges, de vigyázva, mert a füstölt hús és a kolozsvári szalonna is sós. Mindig érdemes kóstolgatni az ételt, amit főzünk. Főzzük össze, és készen is van.

Ezt a finom, pikáns babfőzeléket tálalásnál, megszórunk apróra vágott petrezselyemmel, karikára vágott zöldhagymával, és tejfölt kínálunk hozzá.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása