Gyermekkori emlékek: A tökéletes házi sült gesztenye titkai
2017. október 27. írta: Klarissza24

Gyermekkori emlékek: A tökéletes házi sült gesztenye titkai

A legjobb őszi-téli kulináris finomság, így készítsd el!

 

+ Egy **bónusz recept, és emlékek, titkok, ötletek és praktikák Tőlem-Neked.

Gyerekkori emlékként, sőt a mai napig, a sült gesztenyéről a késő ősz, a tél és legfőképpen a karácsonyi vásár, maga a karácsony ünnepének a várása jut eszembe.

Amikor a karácsonyi vásárokon, a parázsló faszénen a sült gesztenye illata száll felém, és a kis papírzacskóba kapott kb. 8-10 szem, forró gesztenye csak úgy melegíti a kezemet a téli hidegben, várva, hogy hűljön egy kicsikét, és már bontogathassam is, ez a feeling felbecsülhetetlen. És a gesztenye íze meg egyszerűen fenomenális. Aki még nem kóstolta, mindenképpen készítse el. Készíthetjük szabad tűzőn a kertben, kerti kemencében és sütőben is.
Ezt a receptet egy idős bácsi árulta el nekem egy karácsonyi vásáron, köszönöm neki, azóta is, minden évben, így készítem. :)


A sült gesztenye készítésénél is a legfontosabb a jó minőségű alapanyag. A megvásárolt gesztenye nem lehet nyirkos, sérült, nem lehetnek rajta kis lyukak, amelyek arra utalnak, hogy már mások is laknak benne, (tehát, kukacosak). A gesztenyéknek, fényesnek és keményeknek kell lenniük. Ez utóbbiról úgy győződhetünk meg, hogy kicsit megnyomkodjuk a gesztenye héját, és ha az nem nyomódik be, akkor rendben van. Vásárolhatjuk a piacon, termelőktől, de akinek a kertjében megterem az a legszuperebb dolog.


A tökéletes házi sült gesztenye titkai receptje

50 dkg szelídgesztenye
víz
1 csapott ek só – én, Himalája sót használok


Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

Vagdossuk be mindegyik gesztenye legsimább részét, keresztbe, (tehát egy „X” metszést ejtsünk rajta) egy recés késsel. Ügyelve rá, hogy a külső, kemény, mind pedig a belső, vékony háját átvágjuk, de a gesztenye húsába azért ne vágjunk bele.

Ezt követően áztassuk be kb. 15-30 percre enyhén sós vízbe, úgy hogy ellepje a víz. Áztatáskor, amelyik gesztenye, feljön a víz felszínére, azok hibásak, dobjuk ki.


Majd alufóliával bélelt tepsibe tesszük, és süssük őket 15-25 percig a sütőben. (Nekem a gázsütőmön 22 perc kellett). Néha rázogassuk meg a tepsit, amíg sül. Akkor jó, amikor a héj felpöndörödik, a kilátszódó hús színe világosbarna. Nézzünk rá 15 perc  elteltével, mivel könnyen megégnek, különösen a kisebb szemek. Én, ha vásárolok, próbálok egyforma nagyságú gesztenyéket venni.

Ha kész, öntsük egy tálba és hideg vízzel spricceljük meg, egy konyharuhát tegyünk rá kb. 5-10 percig. A lényeg, hogy olyan melegre hűtsük, hogy kézzel már lehessen pucolni, így könnyen lejön a gesztenye héja. A lényeg, hogy melegen kell megpucolni, mert ha kihűl, már nem igazán tudjuk megpucolni, csak kín szenvedve. Közben, már falatozhatunk belőle.


Persze szabadtűzön, grill rácson vagy gesztenye sütőbe, sütött gesztenye hasonlít leginkább a gyermekkori emlékeimre, és azt a feelinget adja vissza, hiszen a speciális faszénparázs illata keveredik a sült gesztenye illatával, és ízzel gazdagítja a gesztenyét. A szabad tűzön készült gesztenye belül puha, a külső részén pedig ott van az a kissé “megégett”, fekete réteg, de persze nem érezzük száraznak. A gesztenye sütő egy lyukacsos serpenyőre emlékeztet, (de pld. Anyukám régi nokedli szaggatója is megtette ezt a szolgálatot, tudjátok a cél szentesíti az eszközt), de persze lehet bérelni is gesztenyesütőt akár itt.


Persze főzhetjük is a gesztenyét. Két vagy három ütemben forraljuk vízben, - attól függ, milyen mennyiségű gesztenyét szeretnénk megfőzni-, legalább 20 percig, hogy nehogy kihűljenek a pucolás alatt, mert csak a meleg gesztenyékről tudjuk könnyen lehúzni a héjat. Vegyünk fel egy kesztyűt, és egy fogókanállal-csipesszel szedegessük ki darabokat a forró vízből. A késsel a gesztenye lapos felének érdemes nekiesni, mert miután azt levágtuk, a lényeg könnyen kifejtődik a héj többi részéből, és ha a gesztenye friss és meleg a belső héj is könnyen leválik. Ezután már használhatóak a gesztenyéink, különböző finomságokra, mint pld. humusz, *édes gesztenyepüré rummal, vaníliával (lentebb a recept), ízesíthetjük vele salátákat, párolt köreteket, de a sült gesztenyével is, csinálhatunk belőle likőr is stb…

*Tipp:sült gesztenye sok étel alapanya, így érdemes sokat készíteni egyszerre. Tároljuk légmentes üvegben a hűtőszekrényben vagy fagyasszuk le.
A frissen készült, langyos sült gesztenye nagyon finom snackként is, igazi vendégváró csemege is, szórjuk meg fahéjjal vagy kakaóval, úgy is nagyon fincsike.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

És most nézzük meg, a milyen hatással van a szervezetünkre a szelíd gesztenye:

Réges-régen a középkorban és a történelem ínséges időszakaiban fontos táplálékforrásnak számított. Mivel rendkívül jól tárolható – hideg helyen, a kiszáradástól védve hónapokig eláll – egy-egy család egész teleket vészelhetett át néhány fa termésével.

A szelídgesztenye jól helyettesíti a krumplit, és talán még táplálóbb is, mert a szénhidrát és a keményítő tartalma mellett gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás is. Tartalmaz E- és B1-, B2-, B6- és C-vitamint, ásványi anyagokban is gazdag – káliumot, foszfort, kalciumot, magnéziumot tartalmaz – a nyomelemek közül pedig a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb. Forrás

 

**Házi gesztenyepüré bónusz recept készítése:
A desszert gesztenyepüréhez 50 dkg gesztenyét a előkészítés után, egy csipet sóval ízesített vízben a forrástól számított 10 percig főzzük. Meghámozzuk, majd 25 g cukorral, valamint ½ rúd vaníliával ízesített fél liter tejben puhára főzzük, kb. 40 perc a szemek nagyságától függ. Amikor felitták az egész tejet, krumplinyomón áttörjük, hozzákeverünk néhány csepp rumaromát, - esetleg 1 ek. átszitált natúr kakaóport is adhatunk hozzá, de ez elhagyható-, majd ismét áttörjük és egyenesen egy nagy kupacot formálunk belőle, fóliába csomagolva, néhány órára betesszük a hűtőbe, majd felhasználjuk, de ha ennél is többet készítünk, mehet a fagyasztóba, kiadagolva.

 

 

süti beállítások módosítása