A világhírű: Sacher-torta
2018. január 24. írta: Klarissza24

A világhírű: Sacher-torta

A csodás csokoládés édesség, a maga kényeztető finomságával!

 

A Sacher-torta az osztrák gasztronómia egyik legismertebb süteménye.


Egyfajta csokoládétorta,  amely két réteg sűrű, nem túl édes csokoládés piskótatésztából és a közöttük lévő vékony réteg sárgabaracklekvárból áll. A tetejét és az oldalát csokoládé-bevonat borítja.

A híres monarchiabeli cukrászkülönlegességek egyike Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét, aki a városi legenda szerint 1832-ben alkotta meg Metternich herceg kérésére. Bár Sacher ekkor mindössze tizenhat éves volt, a torta azóta is az egyik legkedveltebb bécsi tortaspecialitásnak számít. A receptet fia, Eduard Sacher fejlesztette tovább, amikor Demel udvari szakácsnál volt tanonc, majd maga is vállalkozásba fogott. Ez adott okot a későbbi pereskedésekre, hogy ki készíthet eredeti Sacher-tortát. A felek peren kívüli megegyezése alapján a Bécsi Hotel Sacher csokoládépecséttel ellátott fadobozos tortája lett az „Original Sacher-Torte” védjegy.


A jelentős felvevőpiacnak köszönhetően a „sütiháború” ma már a múlté. A torta értékesítésére Cafe Sacher néven bolthálózat működik, és jelentős mennyiséget szállítanak Ausztrián kívüli üzletekbe is. A Demel Kávéház is készít „Demel’s Sachertorte”néven tortát és természetesen más cukrászdákban is megtalálható az osztrákok nemzeti büszkesége, valamint házilag otthon is elkészíthető. A két legnagyobb osztrák forgalmazó közel félmillió darab Sacher-tortát értékesít évente. A torta népszerűsége mai napig töretlen, és már nevezetes napja is van, melyet december 5-én tartanak. Forrás

Ezt a híres tortát én most gluténmentesen készítettem el, :) hogy azok is élvezhessék, akik az eredetit nem ehetik. Kiváló vendégváró finomság, sőt az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Kezdőknek is ajánlom, mert tényleg egyszerű elkészíteni.


Sacher-torta házi sárgabaracklekvárral gluténmentes recept
Hozzávalók:
Tészta:

2 dkg vaj
10 dkg „Moser Roth 70%" vagy "Lindt Excellence 70%" gluténmentes étcsokoládé
3 ek Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt - Aldiban is kapható
1 ek rizsliszt itt és itt - Sparban is kapható
(aki nem gluténérzékeny, az használhat 4 ek Bio tönköly fehér búzalisztet)

1 ek natúr Holland kakaópor
1 púpos kk sütőpor
1 csipet *Himalája só
5 db tojás
4 ek kristálycukor
10 dkg vaj - szobahőmérsékletű
8 dkg porcukor
Csokoládémáz:
100 ml tejszín
30 ml levendula méz
12 dkg „Moser Roth 70%" vagy "Lindt Excellence 70%" gluténmentes étcsokoládé
1 kk-nyi vaj

 

Sacher torta házi sárgabaracklekvárral recept
elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Ezután gőz felett olvasszuk meg az étcsokoládét és tegyük hozzá a 2 dkg vajat, majd ha jól felolvadt keverjük el, és tegyük félre.

A kétféle lisztet, a sütőport, a kakaóport, egy csipetnyi sót, és a sütőport mérjük ki, keverjük össze és szitáljuk át egy tálba.

A tojásfehérjét egy kis csipetnyi sóval kezdjük el felverni, egy robotgép segítségével, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a kristálycukrot, és verjük kemény habbá. Ha elkészültünk, tegyük félre.


Ezt követően, a vajat a porcukorral tegyük egy tálba és a robotgép segítségével, keverjük habosra. Majd adagoljuk hozzá egyesével a tojássárgáját és szintén jól keverjük el.

Ezután adagoljuk hozzá a kihűlt csokoládét, keverjük el, majd a kakaós lisztet és szintén jól keverjük össze a robotgép segítségével.


Majd a tojásfehérje hab negyedét adjuk a masszához, és egy fakanál segítségével, jól keverjük el. Itt nem kell még óvatosan kevergetni, ez a hab mennyiség fellazítja egy kicsit a masszát. Ha elkevertük jöhet hozzá a többi tojásfehérje hab, itt már óvatosan keverjük el a fakanál segítségével, hogy levegős maradjon a kakaós massza.

Ha elkészültünk, öntsük egy sütőpapírral kibélelt (csak az alját kell) tortaformába, én 26 cm használtam, és öntsük bele a sacher-torta kakaós-csokoládés masszáját.


Ezt követően, tegyük az előmelegített sütőbe és 20-25 percig süssük, tűpróbát végezzünk. Nekem a gáztűzhelyemen 20 perc kellett.

Ha megsült a sacher torta, akkor hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk ketté, és kenjük meg házi baracklekvárral a közepét.


Majd készítsük el a csokoládémázat:
Gőz felett olvasszuk, kezdjük el felolvasztani az étcsokoládét az 1 kk-nyi vajjal. Közben, keverjük össze a mézet, tejszínt és azt is adagoljuk hozzá. Majd ha felolvadt teljesen, keverjük el simára, és öntsük a torta tetejére, és simítsuk el.


Tegyük a hűtőbe kb. 1-2 órára. Tálalásnál mentával díszítjük és tejszínhabbal kínáljuk. De aki nem bírja ki, mint én, azonnal is ehet belőle egy szeletet. :)

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása