Retro klasszikus: Sajttal és sonkával töltött tarja (Cordon Bleu) KETO
2018. február 16. írta: Klarissza24

Retro klasszikus: Sajttal és sonkával töltött tarja (Cordon Bleu) KETO

Méltán népszerű fogás!

 

Sok család kedvenc hétvégi, ünnepi étele a rántott csirkemell, pulykamell, sertés vagy borjúszelet, amit, ha felturbózunk sajttal, sonkával, már is a méltán népszerű Cordon Bleu tálalhatjuk a családi asztalra, mindannyiunk örömére. :)


Imádom mindenféle hússal elkészítve, és évek alatt sose tudtam megunni, gondolom, vagyunk így egy páran. Lehet kínálni mellé rizst, hasábburgonyát, tejszínes burgonyapürét, savanyúságot, finom kovi ubit, és a még finomabb vegyes joghurtos salátát.  Nyammi… :) Bárhogyan is egész évben, mindig jó választás, sőt ünnepi, és vendégvárónak is megállja a helyét, és szerintem ez az-az étel, ami sose fog kimenni a divatból. Szereti gyerek, felnőtt egyaránt. :)

Most én is erre vágytam, kipakoltam gyorsba a hűtőt, és el is készítettem. Mindenkinek ajánlom, sőt nem egy bonyolult étel, még a kezdők is könnyedén megbirkóznak vele. :)


Sajttal és sonkával töltött tarja rolád (Cordon bleu) recept gluténmentes
Hozzávalók:

4 szelet tarja
szeletelt sajt
szeletelt házi sonka
Fűszerek:
cayenne bors
ötbors durvára darált fűszer
*Himalája só
Panírozáshoz:
panko morzsa itt vagy zsemlemorzsa – gluténmentesen itt
3 db tojás
rizsliszt itt és itt vagy kukoricaliszt
egy nagy csipet *Himalája só
egy nagy csipet ötbors durvára darált fűszer
egy nagy csipet cayenne bors
Keto étrendet követőek:
80% csökkentett szénhidrát kenyeret (Spar, Tesco) használhatnak, vágják kockára, tepsibe, locsolják meg extra szűz olívaolajjal, fokhagymaporral, ötbors durvára darált fűszerrel, Himalája só, és pirítsák meg, ezt követően, darálják le, és ez a panírmorzsa, liszt helyett: bambuszrozsliszt használhatnak, tojás meg adott., vagy panírozáshoz még jó morzsa helyett a mandulaliszt és reszelt sajt keveréke.)

 

A hozzávalóknál lévő fűszereket, termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 

 

Sajttal sonkával töltött tarja rolád Cordon bleu KETO
elkészítése:
Két réteg fólia között finoman klopfoljuk ki a húst, a klopfoló sima felével. 

Majd a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük. Vigyázva a sózással, hiszen a sonka és a sajt is tartalmaznak sót.

Ezután tegyünk rá egy szelet sonkát és egy szelet sajtot. (De akár használhatunk lapka sajtot is hozzá, mehet rá akár 2 szelet is.) Majd tekerjük fel, és tűzzük össze egy fogvájóval.

Én mivel előre szoktam tervezni pld. másnapra, én egy fóliába csomagolom, megfogom a két végét és átgörgetem, majd megcsomózom a két fólia végét. Úgy fog kinézni, mint egy jó lakott óvodás, jó-jó nem, csak viccelek… :) szóval úgy néz ki majd, mint egy kis rúd májkrém vagy szalámi. :) És beteszem a hűtőbe, másnap, mielőtt sütném, 15-30 perccel előbb kiveszem a hűtőből és bepanírozom.


Kezdőknek, azért leírom a panírozás menetét:

Egyik tányérba rizsliszt vagy kukoricaliszt. Sózzuk, borsozzuk ízlésünknek megfelelően.
A másikba feltörve a tojást, sózzuk, borsozzuk, egy kis cayenne borsot is szórhatunk hozzá.
A harmadik tányérba: panko morzsa (ez egy japán morzsa, nagyon finom), vagy zsemlemorzsa – gluténmentesen itt.

És akkor a szokásos módon, először kicsomagoljuk a fóliából a húst, megforgatjuk a lisztbe, majd a felvert tojásba, és utána a zsemlemorzsába.


Majd 170 fokos forró kókuszolajban kisütjük, de úgy, hogy a tetejét is érje az olaj, tehát bő olajban süssük ki, így egyenletesen sül minden oldala, és nem folyik ki a sajt. Én 170 fokra beállított frituba szoktam kisütni.

Ha elkészültünk, kínáljunk hozzá hasábburgonyát, hasáb sült zellert, vegyes joghurtos salátát, vagy bármit, amit szeretünk. :)


Tudtad?

A nemzetközi gasztronómiában a közismert „Cordon bleu” (ejtsd: kordon blő) francia kifejezés, mely kék szalagot jelent. Ezt a szalagot egykor a Szentlélek lovagrend tagjai viselték, amellyel a XVII. századtól kezdve elsősorban a konyhaművészeti teljesítményeket jutalmazták, s ez lett a legjobb szakácsok elismerő díja.
XV. Lajos „szerette a hasát” de gyakran hangoztatta, hogy jót főzni csak a férfiak tudhatnak Madame Dubarry egyszer lakomára hívta a királyt, aki módfelett elégedett volt a feltálalt ételekkel. Megkérdezte, hogy ki készítette eme fenséges falatokat, mire Madame Dubarry így felelt, hogy egy szakácsnő műve volt a vacsora. Azt javasolta a királynak, hogy elismeréseként tüntesse ki az asszonyt egy kék szalaggal.


Később, az idők folyamán számos szakács elnyerte ezt az úgynevezett kék szalagot, köztük volt a sajttal-sonkával töltött borjúhős megalkotója is.

Az eredeti recept szerint, a Cordon bleu vastagabbra szeletelt borjúcombból készül, melybe zsebet vágnak, s ebbe vékony sonkaszeletet és karakteres ízű nemes sajtot helyeznek, majd hagyományos panírozás után, az egészet vajban kisütik.


Idővel, a felhasznált húsféleségek típusa kiterjedt, a sertés, csirke valamint pulykahúsból készült Cordon bleu egyaránt népszerűvé vált. Sőt megfigyelhető a gasztronómiai kalandtúra alkalmával, hogy az éttermek étlapján megjelent a paraszt Cordon bleu, mely az eredetit más szintre emeli. Ez esetben egy kiklopfolt sertéskaraj szeletre bacon szalonna csíkokat, rá füstölt sajtot és hagymakarikát helyeznek, majd az egészet befedve és összetűzve egy másik kiklopfolt sertéskaraj szelettel, bepanírozva és kisütve kínálják a vendégeknek. Forrás

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása