Fontos alapanyag: Kókuszzsír-kókuszolaj…
2014. augusztus 20. írta: Klarissza24

Fontos alapanyag: Kókuszzsír-kókuszolaj…

Egy kis lépés az egészségünkért…

Erre szükséged lesz!...

 

Aki főzött zsírral tudja, hogy, sokkal jobb íze van és sokkal szebben sülnek benne a húsok. Például a hagyma is aranysárgára pirítható. A panírozott húsok, zöldségek gyönyörűen sülnek! A kedvencem a sült krumpli, az egyszerűen mennyei… :) Ráadásul sokkal finomabb benne minden. Érdemes áttérni... És most nézzük, milyen jótékony hatása is van az egészségünkre... :)


Kókuszzsír/kókuszolaj jótékony hatása:
Ár: 137o,- Ft/1000 ml + 200 ml ajándékba - Bio boltban - Kínai boltban: 1150-1270,- Ft, de a neten akár 990-1090,- Ft is beszerezhető...

A kókuszzsír – kókuszolaj – a termés húsából préselt nyersolaj. Alapvetően kétféle kókuszzsírt különböztethetünk meg: a szűz és a szűrt olajat. A különbség a feldolgozási folyamat hosszában van, illetve amíg a szűz olaj enyhén kókusz ízű és illatú, a szűrt kókuszzsír tiszta, illatmentes. Ez utóbbi nagyon jól használható sütéshez, főzéshez, amely nem befolyásolja az ételek íz világát.

A legjobb sütőolaj, melynek oxidációs pontja 198 C fok, a növényi olajok közül a legmagasabb. Ez azt jelenti, hogy hevítés esetén sem indít be káros oxidatív folyamatokat.
A kókuszzsír a nevét onnan kapta, hogy 24,5 C° alatt az állapota fehér, szilárd zsírszerű anyag. Melegebb hőmérsékleten azonban folyékonnyá válik, melynek eredménye a tiszta, áttetsző kókuszolaj. Rendkívül ellenálló az oxidációval szemben, mivel magasan telített, nagyon stabil szerkezetű.

kókuszolaj-kókuszzsír1

Sütés, főzés esetén használható önmagában, de az ára meghaladja a hagyományos növényi olajokét. Célszerű olívaolajjal összekeverve használni, úgy, hogy a keverék 30-50%-a legyen kókuszolaj. Sütés során a hőfokot érdemes 175 C° alatt tartani.

Minthogy az olvadáspontja 24-25 C° között van, ezért hideg salátákra öntetként nem lehet felhasználni folyékony állapotban sem, mert a hűvös zöldségektől azonnal megdermed. Az egyetlen mód, amivel ez elkerülhető, ha más növényi olajjal összekeverve használjuk fel a salátához.

A kókusz tartalmaz magnéziumot, kálciumot, cinket és vasat is. A kókuszolajban található közepes láncú zsírsavak gombaölő és antibakteriális hatását már rég óta ismerik a kutatók. Az általuk ínaktivált mikroorganizmusok közé tartoznak a baktériumok, élesztő-, és egyéb gombák, valamint burkolt vírusok. A közepes láncú trigliceridek a szénhidrátokhoz hasonlóan azonnal az izomsejtekbe jutnak, kikerülve a hagyományos zsírok feldolgozásához szükséges anyagcsere-folyamatokat, így zsírként nem tárolódik a szervezetben és a májat sem terheli meg. Diéta során a zsírok egy részét és a szénhidrátot lehet vele helyettesíteni.

kókuszolaj-kókuszzsír4

Könnyen emésztető
A kókuszzsírban található laurinsav emésztéséhez és felszívódásához nem szükséges lipáz enzim. A kókuszzsír az epehólyag vagy a hasnyálmirigy működési zavara esetén is könnyen felszívódik. Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik, hogy olyan betegségek diétás kezelésében is alkalmazható legyen, ahol zsíremésztési vagy -felszívódási zavar áll fenn és/vagy többletenergia bevitelére van szükség.

Segíti a fogyást
A kókuszzsír fokozza az anyagcserét, továbbá biztosítja a kellő mennyiségű kalória bevitelt, mely a hatékony fogyókúra és a tartós fogyás egyik fontos szempontja. Segíti a zsír-oldékony vitaminok és tápanyagok felszívódását is. Szendvics készítésénél a margarin vagy a vaj helyett is használható egészségesebb alternatívát jelent. Használata könnyen beilleszthető a mindennapokba.

Cukorbetegek is fogyaszthatják
Cukorbetegség esetén a legtöbb zsírféleség fogyasztása kerülendő. A kókuszzsír azonban ilyenkor is fogyasztható.

Erősíti az immunrendszert
Ismeretes, hogy az anyatej alapvető immunológiai védelmet biztosít a gyermek számára. Ezt a védelmet többek között laurinsav tartalma biztosítja, amely igen erős természetes antibiotikus hatású. Az anyatejben 3.5%-ban található, mely a csecsemő szervezetében segíti az immunrendszer működését. A laurinsav a kókuszzsírban 43%-ban (!) van jelen. A kókuszzsír különleges értékét éppen ez a zsírsav adja. Baktérium-, vírus- és gombaellenes hatása a természetes védekezés elősegítésében és a Candida diétában is fontos.

kókuszolaj-kókuszzsír2

Ízletesebbé teszi, az ételeket
Használatával az ízek erőteljesebbé válnak, és jobban érvényesülnek. Ugyanaz az étel kókuszzsírral elkészítve sokkal teltebb íz világot nyújt.

Nem emeli, a koleszterin szintet
Mivel nem tartalmaz koleszterint, fontos szerepet játszik a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.

 

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

Receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó egészséget!
Klarissza

 

süti beállítások módosítása