Wellness hamburger/teljeskiörlésű bucival – az örök csábító
2014. augusztus 24. írta: Klarissza24

Wellness hamburger/teljeskiörlésű bucival – az örök csábító

Egészséget a családnak!

 

Ez a saját fejlesztésű egészséges hamburgerem, mennyeien finom, és bizony felülmúlja a gyors éttermi változatot, az biztos, ha elkészíted, mind a tíz ujjadat megnyalod utána. :)

pulyka hamburger mandulás pestos szósszal és fetás tejszínes krémmel3

Érdemes ki próbálni, mert megéri. Mindenkinek ajánlom, és azoknak is, akik csak egy icuri - picurit is változtatni szeretnének…, így biztosan nem kell lemondanod az élvezetekről. Mert az egészség mindenkié... :)

pulyka hamburger mandulás pestos szósszal és fetás tejszínes krémmel1

Wellness pulyka hamburger/teljeskiörlésű bucival/mandulás pestos szósszal és fetás-tejszínes krémmel recept
Hozzávalók:
Bucikhoz:
100 ml 0,1% tej
25 g friss élesztő
½ ek kókuszcukor – felfuttatjuk 205 g rozsliszt hozzáadásával készült kenyérliszt („Sikér”pékmester) 190 g teljeskiörlésű rozsliszt
40 g lenmagliszt - mindösszesen: 435 g liszt szükséges hozzá
100 ml natúr görög joghurt
1 egész tojás
2,5 ek kókuszcukor
25 g olvasztott vaj vagy kókuszzsír
1 tk himalája só
Bucik kenéséhez:
1 egész tojás +1 ek víz - felverve
apró vegyes saláta magok a szóráshoz: - napraforgó, szezámmag, fekete szezámmag, lenmag -
Pulyka burgerhez:
50 dkg darált pulyka hús
1 tk Himalája só
1 tk szecsuani bors és ötbors fűszer – mozsárban összetörve
2 tk *Keleties bárány fűszerkeverék
2 tk *Achar Masala csípős fűszerkeverék
1 gerezd fokhagyma – reszelve
½ lila hagyma – reszelve
1 tojás
Fetaszószhoz:
10 dkg „Apetina” félzsíros fetasajt
1,5 dl „Smetana” főzőtejszín
10% zsírtartalommal
5 dkg light trappista sajt
Mandulás zöld-fűszeres pesto szósz:
 
1 csokor petrezselyem
10 db bazsalikom levél
10 db menta levél
½ kisebb lila hagyma
1 marék pucolt mandula
1 dl extra szűz olívaolaj
2 csipet Himalája só
1 csipet szecsuani bors és ötbors fűszer – mozsárban összetörve
Burger sütéshez:
1,5 ek kókusz olaj

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/

pulyka hamburger mandulás pestos szósszal és fetás tejszínes krémmel2


Elkészítés:

A darált pulykahúst a fenti pulyka burgernél lévő fűszerekkel ízesítjük, és jól összedolgozzuk és letakarva a hűtőbe tesszük sütésig.

pulyka hamburger mandulás pestos szósszal és fetás tejszínes krémmel3

Ezt követően, az édes kis bucikat sütünk: de a szokottnál kisebb méretben, én készítettem kisebbet, közepeset és nagyobbat is… :) A legjobb eredmény eléréséhez, minden nyersanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie, erre mindenképpen ügyelni kell. *Katt a képre, ha nagy méretben, megszeretnéd tekinteni:

 teljeskiörlésű-hamburger-zsömle-sütés-előtt-keletsztése1teljeskiörlésű-hamburger-zsömle-sütés-előtt2

Egy kis tálba, 100 ml tejet langyosítsuk fel, – kéz melegre – tegyük bele a kókuszcukrot és a friss élesztőt morzsoljuk bele, keverjük el egy kicsit a kezünkkel, és hagyjuk felfutni az élesztőt. Amíg az élesztő dolgozik magában, mérjük ki az összetevőket a bucik hozzávalóinál, és tegyük egy keverőtálba és a felfutott élesztőt, azt is tegyük hozzá, és keverjük addig, míg a tészta sima fényes felületű lesz, és már nem ragad az edény falához.

Gyúrjuk át még egy párszor egy lisztezett deszkán és tegyük vissza a tálba és takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen kelesszük kb. 1 órát, hogy legalább duplára növekedjen. – Én be szoktam kapcsolni a gázsütőmet, és eléje teszem egy székre a keleszteni való tésztát így kb. 30 perc és meg kell a tészta -.

teljeskiörlésű-hamburger-zsömle-buci1

Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán nyújtsuk kb. 2 ujjnyi vastagra a tésztát és 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval - ha nincs, sebaj, pohár is megteszi, én is avval csináltam, különböző méretűekkel - szúrjuk ki a bucik alapját.

Készítsük elő a tepsit, béleljük ki sütőpapírral, - én előtt be szoktam vizezni és kicsavarni a sütőpapírt, így könnyebb vele dolgozni. - A kiszúrt tésztát formázzuk meg úgy, hogy ujjainkkal a lisztezett aljához húzzuk le az oldalát, ezzel tudjuk biztosítani, hogy a kelesztéskor és a sütésnél szép formásak maradjanak. Ha eggyel készen vagyunk, tegyük a tepsibe, és így tovább… - ügyelve a távolságra, mert még növekedni fognak kelesztésnél és a sütésnél is -.

teljeskiörlésű-hamburger-zsömle-buci2

Ha elkészültünk, akkor további 15-20 percet kelesszük a megformázott bucikat. Ha letelt az idő, akkor kenjük meg a felvert és vízzel hígított tojással a tetejüket és szórjuk meg magvakkal.

A gázsütőm legalacsonyabb fokozatán, amit már előzőleg beállítottam és előmelegítettem, megsütjük a bucikat 16 perc alatt, nekem ennyi kellett a gázsütő, legalacsonyabb fokozatán. - 11 db lett belőle, vegyesen: nagy-közepes-mini hamburger zsemle -.

pulyka hamburger mandulás pestos szósszal és fetás tejszínes krémmel1

Amíg a bucik sülnek, elkészítjük a pestot: egy aprítógépbe dobjuk a friss mentát, bazsalikomleveleket és petrezselymet, hozzáöntjük az olívaolajat, majd sózzuk, borsozzuk és rászórjuk a mandulát. Az egészet addig pürésítjük, míg szép élénkzöld, krémes állagot nem kapunk. A pestot tálalásig félretesszük.

pulyka hamburger mandulás pestos szósszal és fetás tejszínes krémmel2

Elkészítjük a fetakrémet: egy kisebb edénybe belemorzsoljuk a fetasajtot, hozzáöntjük a tejszínt és a reszelt sajtot és az egészet addig melegítjük, míg krémes állagúvá nem válik. Ha kész tegyük félre.

pulyka hamburger mandulás pestos szósszal és fetás tejszínes krémmel4

Ha a fentiekkel elkészültünk, akkor készítsük elő a salátát: vágjuk fel a jégsalátát vékony csíkokra, a koktélparadicsomot és a megpucolt kígyó uborkát vékony szeletekre, és tegyük félre.

pulyka hamburger mandulás pestos szósszal és fetás tejszínes krémmel

A legvégére marad a burger sütése: vegyük elő a bepácolt húst a hűtőből, az ízek ekkora már jól összeértek. Sütés előtt kis gombócokat, abból pedig lapos korongokat formázunk a kezünkkel, úgy hogy a belseje egy kicsit mélyebb legyen és a közepe pedig vastagabb.

Egy serpenyőben felhevítjük a kókusz olajat és majd 1,5-2 percig sütjük a burger húsokat, mindkét oldalát. Amikor az egyik oldala megsült és átfordítjuk, akkor egy kiskanál reszelt light trappista sajtot szórunk rá, és egy kis forró kókuszzsírt öntünk rá, így rögtön ráolvad a sajt, és nem fog leszóródni.

pulyka hamburger mandulás pestos szósszal és fetás tejszínes krémmel3

Tálaláskor a frissen kisütött bucikat félbevágjuk, megkenjük az alját fetakrémmel, ráhelyezünk egy kevés jégsalátát, felszeletelt koktélparadicsomot, kígyóuborkát és erre tesszük rá a kisült sajtos burgereket.

A tetejükre még teszünk keveset a zöld-fűszeres pestoból és a buci tetejét is megkenjük feta sajtos krémmel. Még forrón azonnal kínáljuk.

*Tipp: ha kis bucikat sütünk, vendégváró falatkáknak, vagy akár gyerekzsúrra, grill partikon, kerti összejöveteleken a mini burger változat nagy sikert arat, az „TUTI”, hogy mindenki el lesz ájulva tőle.

pulyka hamburger mandulás pestos szósszal és fetás tejszínes krémmel4

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása