Kókuszos mennyország villámgyorsan...
Egészséges, egyszerű, de mégis különleges...
Az inspirációt Gordon Ramsay adta, igaz egy kicsit átalakítottam, és isteni finom lett, kicsit pikáns, szószos, különleges íz kombinációs egytál étel. Érdemes kipróbálni… :)
Malajzia kókuszos csirke/mexikói zöldséges bulgur salátával
Hozzávalók:
A curry pasztához:
6 nagy gerezd durvára vágott fokhagyma
4 kimagozott, durvára vágott chili paprika – sárga – piros színű
1 lime reszelt héja és leve
5 cm hosszú reszelt friss gyömbér
4 db felaprított zöldhagyma
1 kk őrölt *kurkuma
1 ek *tökmagolaj
5 ek extra szűz olíva olaj
1 kk *Himalája só
A curry-hez:
1 kg csirke apró hús
2 ek olvasztott kókuszzsír
2 db vékony karikára vágott hagyma
Fűszerek:
½ kk *Himalája só
1 kk *ötbors fűszerkeverék - frissen mozsárban őrölt
1 db citrom reszelt héja
½ rúd *fahéj
2 db *csillagánizs
½ kk *őrölt koriander
1 db csirke leveskocka
2 kk kókuszcukor
2 ek *szójaszósz
1 kk *curry
250 ml kókusztej
250 ml tejszín
2 ek görög natúr joghurt
víz
maréknyi durvára vágott petrezselyem
Mexikói zöldséges bulgurhoz:
1 zacskó *bulgur
mexikói zöldség keverék
1 kk *Himalája só
*ötbors fűszer - mozsárban összetörve
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
Először elkészítjük a curry pasztát. A "curry pasztánál lévő hozzávalókat": egy turmix gépbe rakjuk és alaposan össze turmixszoljuk. A csirkét falatnyi darabokra vágjuk.
Egy lábasban kókuszzsírt hevítünk és belerakjuk a curry pasztát, és addig pirítjuk, amíg illatozni nem kezd. Hozzáadjuk a hagymát, megpároljuk, majd hozzáadjuk a csirkét ehhez a fűszeres alaphoz, egy kicsit összepirítjuk.
A petrezselyem kivételével minden „fűszerek hozzávalót” belekeverünk, és kicsit megint pirítjuk egy pár percig. Ezt követően, felöntjük kókusztejjel, tejszínnel és hozzáadjuk a joghurtot, és annyi vizet amíg épp, hogy ellepi és készre főzzük.
Amikor már majdnem készen van, megpuhult a hús, akkor hozzáadjuk a petrezselymet és teljesen készre pároljuk a csirkét. Amíg fő a csirkénk, készítsük el, a köretet a bulgurt:
1 zacskó nagyobb szemű bulgurhoz, dupla mennyiségű forró víz szükséges. Mérjük ki a bulgurt egy bögrével, és dupla mennyiségű vizet forraljunk fel.
Tegyük a tálba a bulgurt, és öntsünk rá forró vizet, sózzuk és fedjük le, tegyük félre. Magában nagyon jól el van, és elkészül.
Addig készítsük el a mexikói keveréket.
Egy serpenyőben egy ek kókuszzsírt hevítünk, beledobjuk a mexikói zöldségkeveréket, sózzuk, borsozzuk, és magas hőfokon 3 perc alatt megpirítjuk. Ha készen vagyunk, tegyük félre.
Nézzük meg a bulgurt, amikor magába szívta az összes vizet, akkor jó, keverjük össze egy villával, és adjuk hozzá a pirított mexikói zöldségkeveréket.
Tálalásnál a Malajziai kókuszcsirkét kínáljuk, zöldséges bulgurral, díszítjük petrezselyemmel.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza