Cukkinis-krumplis lepény: más néven: lapcsánka-röszti
2014. augusztus 28. írta: Klarissza24

Cukkinis-krumplis lepény: más néven: lapcsánka-röszti

Éhezésmentes karcsúság, mert így is lehet!


Bűntudat nélkül élvezheted ezt a finomságot. :)

cukkinis-krumplis teljeskiörlésű lepény-lapcsánka-röszti2


Kezdőknek is ajánlom, egyszerű elkészíteni, és hamar megvan, mindösszesen 30 perc alatt varázsolhatsz egy finom és egészséges főételt magadnak, vagy akár a családodnak. Érdemes elkészíteni, mert isteni finom és laktató. :)

cukkinis-krumplis teljeskiörlésű lepény-lapcsánka-röszti3


Cukkinis-krumplis lepény recept gluténmentesen is

Hozzávalók:
4 db krumpli
1 db kisebb cukkini
2-3 ek teljeskiörlésű rozsliszt
(Először 2 ek tegyünk hozzá, a cukkini nagyságától függ a további liszt mennyiség, ha gluténmentesen készítjük, akkor fele arányban rizsliszt és Alfa-Mix gm lisztkeverék)
1 ek olasz reszelt laktózmentes 32%-os sajt
1 tojás
1-2 gerezd fokhagyma
Fűszerek:
½ kk *Himalája só
½ kk *ötbors fűszerkeverék – mozsárban összetörve
1 kk *Thai fűszerkeverék
1 csipet *chili pehely
¼ csokor petrezselyem – apróra vágva
Tálaláshoz:

görög joghurt
olasz reszelt sajt
sült hagyma pehely
Sütéshez:
2 ek kókuszzsír

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 

cukkinis-krumplis teljeskiörlésű lepény-lapcsánka-röszti

Cukkinis-krumplis lepény
elkészítése:
Reszeljük le a cukkinit egy tálba, és egy pici sózzuk meg, és tegyük félre, kb. 5-10 percre.

Ezt követően pucoljuk meg a krumplit és azt is reszeljük le, sózzuk, majd ezt is tegyük félre 5-10 percre. Ha letelt az idő, nyomkodjuk ki belőle a levet (a krumpliból és a cukkiniből is), majd tegyük össze egy tálba.
Adjuk hozzá a tojást, a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük, és reszeljük bele a fokhagymát, adjuk hozzá a reszelt sajtot, keverjük el, majd apránként a teljeskiörlésű rozslisztet vagy a gluténmentes lisztkeveréket és a rizsliszt, fele-fele arányban. Én most rozsliszttel készítettem.

cukkinis-krumplis teljeskiörlésű lepény-lapcsánka-röszti3

Ezután hevítsük fel egy serpenyőbe a kókuszzsírt, és süssük ki a krumplis-cukkinis lepényeket. Evőkanállal szaggassuk bele a tésztát, majd lapítsuk el.

cukkinis-krumplis teljeskiörlésű lepény-lapcsánka-röszti
Lehet vastagabb és vékonyabb lepényeket csinálni belőle, ki ahogy szereti. – Én jól le szoktam nyomkodni, hogy jól megsüljön, mi ropogósan szeretjük –. A teljeskiörlésű rozsliszttől egy kicsit barnább lesz a színe, mint a gluténmentes liszttől, vagy a sima fehér lisztből készítenénk. 

cukkinis-krumplis teljeskiörlésű lepény-lapcsánka-röszti2

Ha kész, görög joghurttal, reszelt sajttal, és sült hagymával megszórva kínáljuk. Díszítjük petrezselyemmel és chili pehellyel a joghurtot. Isteni finom és egészséges és olcsó lakoma.
Köretként, akár sült húsokhoz is adhatjuk.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:

https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

És akkor nézzük meg, milyen hatással vannak a szervezetünkre az alapanyagok:

cukkinis-krumplis teljeskiörlésű lepény-lapcsánka-röszti3

Egy sokoldalú zöldség a cukkini! Belülről szépít minket, lúgosít, karcsúsít és hidratál is egyben: 
A mai Guatemala és Mexikó területéről spanyol és portugál hódítók segítségével jutott Európába ez a zöldség. Őshazájában már több ezer éve szerves alkotóeleme az ott élők étrendjének, Európában azonban csak a huszadik század környékétől kezdve vált népszerűvé. A tökfélék családjába tartozó növénynek több fajtája is ismert ma már, és számtalan módon elkészítve előszeretettel fogyasztják: nyersen, párolva vagy akár főzve is egyaránt élvezetes.

Kedvező élettani hatásai: A cukkini 95 %-át víz alkotja, ezáltal a szervezet számára kiváló hidratáló. Azonban nemcsak az elvesztett folyadékot segít pótolni, hanem vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően számos nélkülözhetetlen elemmel tölt fel bennünket. Tartalmaz többek között káliumot, foszfort, cinket, magnéziumot és kalciumot is, ezen felül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminokban is. Kiváló folsavforrás, illetve pozitív élettani hatás rejlik még magas rosttartalmában is. Béta-karotin és C-vitamin tartalmának köszönhetően védi az érfalakat, csökkenti vagy akár enyhíti az asztmát, illetve segít megakadályozni az ízületi és reumatikus panaszokat is. Rendszeres fogyasztása a prosztata problémák ellen is megoldást nyújthat. Kiváló antioxidáns-forrást jelent szervezetünk számára, ennek tudható be, hogy csökkenti a káros sejt mutációk kialakulásának kockázatát.

cukkinis-krumplis teljeskiörlésű lepény-lapcsánka-röszti2


Az mediterrán egészséges étrend alappillére: 100 grammjában átlagosan mindössze 30 kalória található. Emellett rendelkezik enyhe hashajtó hatással is, illetve magas víztartalmának köszönhetően kiváló vértisztító is. Erősen lúgosító hatású növény, így segít megakadályozni szervezetünk túlsavasodását és helyreállítja a sav-bázis egyensúlyt, amely sok betegség megelőzésében szolgál. Számos egészséges étrendbe beilleszthető, változatosan elkészíthető zöldség. Forrás: wikipedia

 

 

süti beállítások módosítása