Kuszkusz/egy igazi gasztro kaméleon…
2014. szeptember 03. írta: Klarissza24

Kuszkusz/egy igazi gasztro kaméleon…

kuszkusz1Kuszkusz/egy igazi gasztro kaméleon, hiszen teljesen natúr, gyakorlatilag íztelen, így édes és sós ételekhez is kiválóan alkalmazható. Sőt, a kettő együtt is alkalmazható. Ha például sózott olajos magvakat és aszalt gyümölcsöket keversz bele.

A kuszkusz glikémiás indexe 65, ami alacsonyabb, mint a fehér rizs GI-e. A marokkói konyha nemzeti eledele. A szinte bármilyen gabonából – búza, köles, árpa, kukorica, zab – elkészíthető berber eredetű kuszkusz manapság nemcsak a távol-keleten, de itt Európában is már népszerű, mert egyszerűen, és változatosan elkészíthető.

 

Olcsó és kis mennyiségben is rendkívül tápláló.

Egészséges gabonaféle, nem gluténmentes, kiváló szénhidrátforrás, megszünteti az éhségérzetet, jót tesz az emésztésnek, szelén tartalma révén pedig a fáradtságot és a rossz közérzetet is enyhíti. Magas mangán tartalma van. A mangán segít szervezetünknek a szabadgyökök elleni harcban, valamint a csontritkulás enyhítésében is.

A glikémiás index értéke 25%-al kevesebb a durum tésztánál, és tápértéke is sokkal magasabb - különösen a „B1/2/5/6” vitamin és folsav tartalma. Továbbá zsírmentes, koleszterin-mentes, remek „A „vitamin, rost és káliumforrás. Kalóriatartama: 112 kcal/100gr.

kuszkusz2

Manapság kapható teljes kiőrlésű kuszkusz is – előfőzött és nyers verziókban is – ez még egészségesebb és remekül beleilleszthető az egészségtudatos étrendbe. Akár zöldségekkel, akár fűszerekkel vagy gyümölcsökkel készíted el, egy kis adag kuszkusz tökéletesen alkalmas arra, hogy különleges nassolnivalóként kitöltse a főétkezések közötti űrt.

A kuszkuszból készülhet levesbetét, köret, saláta vagy éppen töltelék. Köretként jól párosítható bárányételekhez, szaftos húsokhoz, grillezett zöldségekhez. Ízesíthető sósan és édesen is. Az előfőzött változatot érdemes választani, mivel ez igen hamar elkészíthető, így akár váratlan vendégeidet is megkínálhatod vele.

kuszkusz1

A hagyományos élelmiszerboltok reformélelmiszer- vagy nemzetközi konyha részlegén, ezen kívül drogériákban, bio- és reform boltokban is megvásárolhatod.

*Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

Érdemes kipróbálni! Jó egészséget! Klarissza

süti beállítások módosítása