Ínyenc Marokkói-Izraeli kuszkusz variációk…
2014. szeptember 10. írta: Klarissza24

Ínyenc Marokkói-Izraeli kuszkusz variációk…

Három Ezeregyéjszaka...kuszkusszal... Isteni finom, laktató és egészséges variációk a mindennapokhoz. Önmagában is fogyasztható, de remek piknik és party saláta is lehet, de akár grillezett húsok mellé is tálalhatjuk. Érdemes kipróbálni… :)

Marokkói kuszkusz-csicseriborsóvalMarokkói kuszkusz/csicseriborsóval Hozzávalók:
20 dkg csicseriborsó (fél konzerv) - leöblítve 185 ml vagy zöldség vagy csirkehúsleves
15 dkg kuszkusz (apró szemű) – előfőzött 1 ek kókuszolaj vagy olívaolaj
1 kis lilahagyma fél kaliforniai paprika 1 cukkini
5 dkg mazsola fél narancs reszelt héja és leve

 

1-2 ek aprított mentalevél himalája
himalája só
ötbors fűszer - mozsárban összetört

Fűszerek: ½ tk őrölt római kömény
¼ tk őrölt gyömbér
¼ őrölt kurkuma
1-2 csipetnyi Cayenne paprika
⅛ tk őrölt koriandermag
⅛ tk őrölt jamaicai szegfűszeg

Elkészítés:
A hagymát félbevágjuk, vékony csíkokra szeleteljük, a paprikát és cukkinit kockákra aprítjuk.

Wokban, vagy serpenyőben (olaj nélkül) a fűszereket 2 percig illatossá sütjük (vigyázzunk, nehogy megégjen a fűszer), amikor az aromák felengednek, hozzáadjuk az olajat és a hagymát.

Marokkói kuszkusz-csicseriborsóval

Alacsony hőfokon puhára sütjük a hagymát, majd hozzáadjuk paprika és cukkini darabokat, 5 percig tovább sütjük. Amikor a zöldségek megpuhultak, de még roppanósak, belekeverjük a mazsolát, csicseriborsót és narancshéjat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Felöntjük a csirkelevessel és a narancslével, felforraljuk. Belekeverjük a kuszkusz, lehúzzuk, a lábast a tűzhelyről-egyből lefedjük. 5 percig párolni hagyjuk, majd egy villával a szemcséket fellazítjuk, és az aprított mentával megszórjuk.

Tippek:

  • Melegen vagy hidegen is tálalható.
  • Önmagában is fogyaszthatjuk grillezett lepénnyel (pita), így ideális a vegetáriánus étrendbe.
  • Tálalhatjuk köretként is, grillezett húsok mellé.
  • Remek piknik és party saláta lehet.
  • Kuszkusz nagyon finom és egészséges is, ideális az egészségtudatos étrendünk listájára felvenni, viszont arra figyelnünk kell, hogy a kuszkusz nem glutén-mentes, így liszt érzékenyeknek nem ajánlott.
  • A legtöbb élelmiszerboltban kapható kuszkusz, előfőzött, előgőzölt, így csupán forró, sós vízzel leöntjük (1:1.5 – kuszkusz/víz arányban), lefedjük, és kb. 10 percig áztatjuk. Másképp fogalmazva, öntsük fel egy ujjnyival több forró vízzel, mint ami ellepi, és tegyünk rá egy fedőt.

 

Izraeli kuszkuszIzraeli kuszkusz Hozzávalók: 250 g nagy szemű kuszkusz előfőzött
2 ½ házi forró csirkehúsleves
1 hagyma apróra vágva
50 g arany mazsola - (beáztatjuk, hogy puha legyen) himalája só
ötbors fűszer

 

kókuszzsír vagy olívaolaj
datolya apróra vágva

Elkészítés:
A hagymát egy kis olívaolajon, arany barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a kuszkuszt egy kicsit pirítjuk, és hozzáadjuk a mazsolát, datolyát.

Izraeli kuszkusz

Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és felöntjük forró csirkehúslevessel.

Lefedve, 10 percig állni hagyjuk. És készen is van.

 

Édes és fűszeres csirke szárnyak-citromos-pisztáciás kuszkusszalÉdes és fűszeres csirke szárnyak/citromos-pisztáciás kuszkusszal
Csirke szárny mindig győztes, ebben a receptben édes, fűszeres és oly ragadós szárnyak egészen mennyeiek…:)

Hozzávalók:
12 db csirke szárny 2 ek dijoni mustár
4 ek méz

 

2 nagy gerezd zúzott fokhagyma
1 citrom leve  és 1 citrom reszelt héja
tabasco szósz
200 g kuszkusz előfőzött
1 ek olvasztott kókuszzsír vagy olívaolaj
325 ml forró zöldség vagy csirkehúsleves alaplé – (lehet BIO húsleves kockából is) 50 g hámozott - sótlan pisztácia himalája só

Elkészítés: Egy tálban keverjük össze dijoni mustárt, mézet, zúzott fokhagymát, a reszelt citromhéját és citrom levét. Ebbe a páclébe beforgatjuk a csirke szárnyakat, és 1 óráig hűtőben pácoljuk.

Ezt követően, előmelegített sütőben, enyhén olajozott tepsibe tesszük a szárnyakat és megöntözzük tabasco szósszal, kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Édes és fűszeres csirke szárnyak-citromos-pisztáciás kuszkusszal

A kuszkuszt egy tálba tesszük, és hozzáadunk 1 citrom reszelt héját, 1 evőkanál olíva olajat, majd felöntjük 325 ml jó forró zöldség vagy csirkehús alap lével. Keverjük jól össze, majd fedjük le fóliával, és tegyük félre 10 percig, amíg az alaplevet felszívja a kuszkusz.

Ezt követően, ízlés szerint, adjunk hozzá citrom levét, és villával keverjük össze, szórjuk meg 50 g hámozott sótlan apróra vágott pisztáciával. Tálaljuk köretként, a fűszeres csirke szárnyakakhoz.

*Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

süti beállítások módosítása