A legfinomabb csokis süti, puha pite és csoki minden mennyiségben, az eredmény minden erőfeszítést megér...
Szép vékony tésztája és istenien csokoládés krémje felülmúlhatatlan édesség mámort nyújt, egy hétvégi délutáni teához a családunkkal...
Próbáljátok ki, mert megéri...:)
Csokoládés fondant lepény
Hozzávalók:
100 g hideg vaj
250 g Bio tönkölybúza fehérliszt
egy csipet himalája só
2 ek porcukor
1 db tojás
(1 db felvert tojás – tészta kenéséhez)
Csokis fondant
Hozzávalók:
100 g vaj
150 g 70 %-os étcsokoládé
6 db tojás
75 g Bio tönkölybúza fehérliszt
150 g kókuszcukor vagy barnacukor
Elkészítés:
A vajat, lisztet, porcukrot, sót egy tálba tesszük, és elmorzsoljuk benne a vajat gyorsan, hogy a kezünktől ne melegedjen fel a vaj. Ezt követően adjuk hozzá az egy tojást, és dolgozzuk össze a tésztát. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 30 percre.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Ha letelt az idő, vegyük ki a fóliából és nyújtsuk ki vékonyra egy sodrófa segítségével a tésztát. Ha kész tekerjük fel a sodrófára és helyezzük egy kb. 23 cm-es gyümölcstorta formába, vagy egy laposabb tortaformába, melyet előtte kivajaztunk.
Igazítsuk el a széleket, és az alját egy darabka tésztával, így könnyebb, nem lyukad ki a tészta, mintha az ujjunkkal csinálnánk. A lényeg, hogy szép sima legyen, és jól illeszkedjen a gyümölcstorta formába. A kilógó széleket vágjuk le egy késsel.
Takarjuk le egy fóliával és tegyük vissza 15 percre a hűtőbe.
Ha letelt az idő, vegyük ki a tésztát a hűtőből és szurkáljuk meg az alját, egy villával.
Ezt követően helyezzünk egy fóliát az aljára, és öntsünk bele lisztet, egyengessük el és fedjük be a fóliával, (azért jó a liszt nehezéknek, mint a főzőbab, vagy tészta, mert a liszt a kis hézagokat is kitölti, és szép sima lesz a tészta)
Előmelegített sütőbe tegyük bele 10 percre. (Ez az úgymond „vaksütés”, mely elősütést jelent a töltelék betöltése előtt.) Ezt követően, vegyük ki, és szedjük le róla, a lisztes fóliát és verjünk fel egy tojást, és kenjük meg egy felvert tojással a tésztát, alját és a széleit is, (így nem ázik el majd a krémtől a tészta, tehát védőréteget képezünk a tésztán) és tegyük vissza 1-2 percre a sütőbe.
Csokoládés fondant elkészítése:
Egy lábasba melegítsünk vizet, tegyünk rá egy hőálló tálat, de ne érjen az alja a vízbe.
Tördeljük bele a csokoládét, és tegyük bele a vajat, és gőz fölött olvasszuk szép csillogóan simára.
Ha elkészültünk tegyük át egy másik tálba a felolvasztott csokoládét, adjuk hozzá a lisztet, cukrot keverjük el és ezt követően egyesével adjuk hozzá a hat darab tojásokat és jól keverjük el mindegyiket, egy sütőlapáttal és csak azt követően adjuk hozzá a következő tojást.
Ezt a csokoládés fondant masszát ráöntjük a elősütőt tésztánkra és 10 percre vissza tesszük a sütőbe, 180 fokon.
Amikor letelt az idő kivesszük, még a közepe remegni fog egy kicsit, ez jó, amikor kihült, akkor megdermed.
Tálalásnál porcukorral megszórva, és tejszínhabbal kínáljuk a vendégeinknek, családunknak.
Jó étvágyat!
Klarissza