Csokoládés fondant lepény...
2015. április 19. írta: Klarissza24

Csokoládés fondant lepény...

A legfinomabb csokis süti, puha pite és csoki minden mennyiségben, az eredmény minden erőfeszítést megér...

 Csokoládés fondant lepény pite9

 Szép vékony tésztája és istenien csokoládés krémje felülmúlhatatlan édesség mámort nyújt, egy hétvégi délutáni teához a családunkkal...

 

Próbáljátok ki, mert megéri...:)

 Csokoládés fondant lepény pite2

 

Csokoládés fondant lepény
Hozzávalók:
100 g hideg vaj
250 g Bio tönkölybúza fehérliszt
egy csipet himalája só
2 ek porcukor
1 db tojás
(1 db felvert tojás – tészta kenéséhez)

Csokis fondant
Hozzávalók:
100 g vaj
150 g 70 %-os étcsokoládé
6 db tojás
75 g Bio tönkölybúza fehérliszt
150 g kókuszcukor vagy barnacukor

 Csokoládés fondant lepény pite5

Elkészítés:
A vajat, lisztet, porcukrot, sót egy tálba tesszük, és elmorzsoljuk benne a vajat gyorsan, hogy a kezünktől ne melegedjen fel a vaj. Ezt követően adjuk hozzá az egy tojást, és dolgozzuk össze a tésztát. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 30 percre.

 Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.

Csokoládés fondant lepény pite12

 Ha letelt az idő, vegyük ki a fóliából és nyújtsuk ki vékonyra egy sodrófa segítségével a tésztát. Ha kész tekerjük fel a sodrófára és helyezzük egy kb. 23 cm-es gyümölcstorta formába, vagy egy laposabb tortaformába, melyet előtte kivajaztunk.

 Igazítsuk el a széleket, és az alját egy darabka tésztával, így könnyebb, nem lyukad ki a tészta, mintha az ujjunkkal csinálnánk. A lényeg, hogy szép sima legyen, és jól illeszkedjen a gyümölcstorta formába. A kilógó széleket vágjuk le egy késsel.

 Takarjuk le egy fóliával és tegyük vissza 15 percre a hűtőbe.

Csokoládés fondant lepény pite16

Ha letelt az idő, vegyük ki a tésztát a hűtőből és szurkáljuk meg az alját, egy villával.

Ezt követően helyezzünk egy fóliát az aljára, és öntsünk bele lisztet, egyengessük el és fedjük be a fóliával, (azért jó a liszt nehezéknek, mint a főzőbab, vagy tészta, mert a liszt a kis hézagokat is kitölti, és szép sima lesz a tészta)

Csokoládés fondant lepény pite20

Előmelegített sütőbe tegyük bele 10 percre. (Ez az úgymond „vaksütés”, mely elősütést jelent a töltelék betöltése előtt.) Ezt követően, vegyük ki, és szedjük le róla, a lisztes fóliát és verjünk fel egy tojást, és kenjük meg egy felvert tojással a tésztát, alját és a széleit is, (így nem ázik el majd a krémtől a tészta, tehát védőréteget képezünk a tésztán) és tegyük vissza 1-2 percre a sütőbe.

 

Csokoládés fondant elkészítése:
Egy lábasba melegítsünk vizet, tegyünk rá egy hőálló tálat, de ne érjen az alja a vízbe.

Tördeljük bele a csokoládét, és tegyük bele a vajat, és gőz fölött olvasszuk szép csillogóan simára. 

Ha elkészültünk tegyük át egy másik tálba a felolvasztott csokoládét, adjuk hozzá a lisztet, cukrot keverjük el és ezt követően egyesével adjuk hozzá a hat darab tojásokat és jól keverjük el mindegyiket, egy sütőlapáttal és csak azt követően adjuk hozzá a következő tojást.

Csokoládés fondant lepény pite21

Ezt a csokoládés fondant masszát ráöntjük a elősütőt tésztánkra és 10 percre vissza tesszük a sütőbe, 180 fokon.

Amikor letelt az idő kivesszük, még a közepe remegni fog egy kicsit, ez jó, amikor kihült, akkor megdermed. 

Tálalásnál porcukorral megszórva, és tejszínhabbal kínáljuk a vendégeinknek, családunknak.

Jó étvágyat!
Klarissza  

 

süti beállítások módosítása