Fűszeres-sajtos krumplis golyók...
2015. június 17. írta: Klarissza24

Fűszeres-sajtos krumplis golyók...

Filléres és finom! Egy recept, amit kár lenne kihagynod, mert ez is egy, a legjobb ropogtatni való finomságok közül…

 

Fűszeres krumplis golyók11 

 

A kamrámban épp kacsintott rám egy kis régi krumpli, egy két csirát is eresztett, így gondoltam gyorsan készítek belőle egy kis finomságot, nehogy kárba vesszen…

 

Fűszeres krumplis golyók12

 

Gyerekek-felnőttek kedvence, alig lehet abbahagyni, annyira finom…:)

 

Fűszeres krumplis golyók24 

 

És figyelitek, nincs is benne liszt a masszába, csak a panírozásnál használok egy leheletnyit, azt is egészséges liszt variációval…, ez a krumplis krokett újabb egészségesebb változata…

 

Fűszeres krumplis golyók4

 

Fűszeres-sajtos krumplis golyók
Hozzávalók:
60-70 dkg krumpli
2 kk *Himalája só
15-20 dkg sonka felvágott
5 dkg fekete erdei sonka
1 zacskó mozzarella
20 dkg light trappista vagy óvári sajt
1 csokor petrezselyem
1 szál újhagyma
2 db tojás sárgája
½ kk *Himalája só
1 kk *őrölt ötbors fűszer

tojás fehérje
3 ek *rizsliszt
1 ek *tápióka keményítő
*panko morzsa, reszelt sajt

4 -5 ek *kókuszzsír – Bio boltban olcsóbb, mint a közértben

Fűszeres krumplis golyók2

Elkészítés:
A krumplit egy fazékban oda tesszük vízben főzni, tehát héjában megfőzzük 2 kk Himalája sóval.

Amíg fő a krumpli, addig a sonkát és a sajtokat vágjuk fel kis kockákra és tegyük egy tálba. Ezt követően, a petrezselymet apróra és az új hagymát karikára vágjuk fel és tegyük szintén a tálba. Sózzuk, borsozzuk.

 Fűszeres krumplis golyók23

Ha elkészült a krumpli, öntsük le a forró vizet, és tegyünk rá hideget, így lehűl valamennyire, és kezdjük el egy késsel lekapargatni a héját, én egy recés lapos késsel szoktam, nagyon könnyen lejön vele.

Ha megpucoltuk a megfőtt burgonyát, akkor egy krumpli nyomóba tegyük bele a krumplit és nyomjuk át a fűszeres-sonkás tálba, ha nincs ilyen nyomónk, jó egy krumpli törő is, ezzel összetörjük és átlapátoljuk a krumplit a másik tálba.

Fűszeres krumplis golyók24 

Tegyünk hozzá 2 tojás sárgáját, és kezdjük el a kezünkkel összegyúrni, hogy összeálljon a krumplis massza. Nem lágy masszát kapunk, hanem összetapad az egész massza, akkor jó. :)

Ezt követően fogjunk egy fagylaltos kanalat és kanalazzunk belőle gombócokat, így egyforma nagyságúakat kapunk, és görgessük össze a tenyerünk között, hogy szép formás legyen.

 Fűszeres krumplis golyók5

Ezt a krumplis gombócokat akár party falatkáknak is elkészíthetjük, így kisebb gombócok esetén a karalábé vájómat használtam.

Vagy ha nincs ilyen szerkentyűnk (fagylaltos kanál, karalábévájó), jó egy evőkanál, azzal szép kis halmokat tudunk a kezünkbe tenni, és hengereket, vagy akár kis gombócokat tudunk formálni a kezünk között.

 Fűszeres krumplis golyók23

Ha összegörgettük az összes fűszeres krumplis masszát. Akkor panírozzuk be.

Keverjük össze a rizslisztet a tápióka keményítővel, ez megy az egyik tányérba, a másik tányérba a megmaradt tojásfehérje, (a tojássárgáját a krumpli gombócba tettük, de itt felhasználjuk a tojásfehérjét), és a harmadikba pedig a panko morzsa és egy kis reszelt sajt.

Fűszeres krumplis golyók15

Tehát mártsuk be liszt/tojásfehérje/panko morzsa, ilyen sorrendbe a fűszeres krumplis gombócokat. Ha elfogyna a tojásfehérje, ne essünk kétségbe, üssünk bele még egy tojást, melyet villával verjünk fel.

 Fűszeres krumplis golyók3

Ha elkészültünk, akkor egy serpenyőbe tegyünk kókuszzsírt, hevítsük fel, és süssük arany barnára a krumplis gombóckánkat. Ha kisültek, sózzuk meg egy kicsit még forrón.

 Fűszeres krumplis golyók6

Tálalásnál szórjuk meg reszelt sajttal. Önmagában is kiváló étel, de akár a gyerekeknek mártogatósként joghurtos öntetet készíthetünk, a felnőttek pedig édes-chili szósszal is megbolondíthatják ezt a finom gombócokat. Még melegen nyúlós benne a sajt, de vigyázzunk, nehogy megégessük a kis szánkat…:) de langyosan is nagyon finom…

Fűszeres krumplis golyók20

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam meg várásrolni:

http://www.azsiabt.hu/

 

Jó étvágyat!
Klarissza

 

süti beállítások módosítása