Érik a málna!
Megjelent a nyári málna a piacokon, üzletekben, a szerencsések a kertjükből szüretelhetik a sötétpiros bogyós gyümölcsöt...
A málnát egészségvédő hatásai miatt érdemes frissen fogyasztani, s persze szörp, dzsem, és sokféle édesség is készíthető belőle...
A málna rendkívül szapora, ellenálló növény, egy-egy zsenge hajtás képes óriási bokorrá fejlődni, a gyökerekből újabb és újabb vesszők hajtanak ki, ezért a málnát a kertet határoló kerítések mellé célszerű telepíteni...
Mint minden bogyós gyümölcs, a málna is rengeteg ásványi anyagot és C-vitamint tartalmaz, jelentős mennyiségű cserzőanyag, flavonoid, gyümölcssav, aromaanyag található benne...
Tisztítja a vért, vérnyomáscsökkentő hatású; nemcsak a termése, de a levele (teaként) is felhasználható ízületi, emésztőszervi, alhasi, látásszervi problémák enyhítésére. A hasmenés természetes ellenszere...
Málnalevél tea
A málnalevél tea közismerten jó méregtelenítő tea, többek között ezért is ajánlják a terhesség utolsó heteiben fogyasztani. Vannak azonban helyzetek, amikor nem szabad inni és az sem mindegy, hogyan készíted el.
A málnalevél tea fellazítja a kismedence izomzatát, ezzel meggyorsíthatja a vajúdást. Méregtelenítő, salaktalanító hatása révén, pedig az utolsó hetekben kitisztítja a bélrendszert, ez szintén megkönnyíti a vajúdás elindulását. Mivel a bélrendszerre hat, a belek simaizomzatát mozgatja meg, ennek révén a méhizomzat is mozgásba jön, és ezzel segíti az első fájások kialakulását.
Sokan csodahatást tulajdonítanak neki, azt várják, hogy ennek a révén gyorsabb vagy könnyebb lesz a vajúdás, pedig mint a fentiekből is kiderül, inkább abban segít, hogy a bélrendszer kiürüljön, és amikor elérkezett az idő, könnyebben beinduljanak és rendszeresebbé váljanak a fájások.
A málnalevél tea fogyasztását már a 34. héten el lehet kezdeni, de legkésőbb a 36. héten ajánlott.
Elkészítés:
2-2,5 dl forró vízhez kell adni egy teáskanál szárított málnalevelet, majd 10 percig lefedve állni hagyni, és leszűrés után hűlve fogyasztani naponta 1 alkalommal.
Nem szabad alkalmazni terhességi cukorbetegség esetén, valamint szoptatás alatt, mert a tea fogyasztása után hirtelen lecsökkenti a vércukorszintet.
Málnaszörp
Hozzávalók:
2,5 kg málna
2 kg kristálycukor
2-3 kávéskanál citromsav
Elkészítése:
A málnát megmossuk, lecsepegtetjük, és egy nagy tálban bot mixerrel pépesítjük. Kendővel lefedve egy éjszakára hűvös helyen állni hagyjuk, majd apró lyukú szűrőedény segítségével, vagy ritka szövésű ruhán átszűrjük. Hozzákeverjük a cukrot és a citromsavat és folytonos kevergetéssel kb. 15 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük és lezárjuk.
Tipp: a házi málnaszörpöt felhasználhatjuk édességek – sorbet, házi jégkrémek, sütemények, gyümölcstorták – készítésénél, továbbá öntetként is nagyon jó szolgálatot tehet, például császármorzsa, fagylaltkelyhek, pohárdesszertek esetében ízesítőként, díszítésként.
Egyszerű málnás tiramisu (tojás nélkül)
Fotó: www.the-girl-who-ate-everything.com
Hozzávalók:
20 dkg babapiskóta
3 evőkanál cukor
1 csomag tiramisu vagy vanília ízű pudingpor
3,5 dl tej
2 dl presszókávé vagy helyette 2 dl málnaszörp
kakaópor (a kávés változathoz)
Elkészítése:
Ha az egyszerű kávés változatot készítjük: a babapiskóták felét a kávéba mártjuk, majd kibéleljük vele az üvegtál alját. A kávés piskótarétegre kenjük a 3,5 deci tejből, 3 evőkanál cukorral főzött puding felét, majd következhet egy újabb kávés piskótaréteg, amit megint megkenünk pudinggal, végül megszórunk kakaóporral.
Ha málnával készítjük, ugyanígy járjunk el, csak ne kávéba, hanem málnaszörpbe mártogassuk a babapiskótákat. Az alsó és felső pudingrétegbe nyomkodjunk málnaszemeket!
Málnás turmixital
Hozzávalók:
1/4 bögre eper (bögre = 2,5 dl)
1/2 bögre friss málna
1 banán
1/4 bögre tej
1 evőkanál méz
4-6 jégkockát
Elkészítése:
Szórjuk az összes hozzávalót turmixgépbe és keverjük simára.
Málnás sajttorta
Hozzávalók:
30 dkg darált győri édes háztartási keksz (sokan ajánlják helyette a győri édes zabfalatokat, ezt le kell darálni)
10 dkg olvasztott vaj
8 dkg barna cukor
Sajtkrémhez:
35 dkg Mascarpone vagy natúr krémsajt
5 dkg 1/2 csomag vaníliás cukorral kevert porcukor
3 tojás
10 dkg málna (a krémbe)
tetejére 20-25 dkg málna
Díszítéshez:
reszelt fehér csoki
Főzött tojáskrém elkészítése:
Hozzávalók:
3 tojás
8 dkg cukor
5 dkg margarin
Elkészítés:
Az egész tojásokat cukorral felverjük, közben vizet teszünk forrni egy nagyobb edénybe, és ha már forr a víz, a tojásokat – a tálban – a vízgőz fölé téve habverővel addig kavarjuk, míg a krém, forró nem lesz. A krémnek megnő a térfogata, amint főni kezd, de később visszaesik – ekkor lehet levenni a gőzről. A felkockázott margarint a félig kihűlt krémhez adjuk és felhabosítjuk. Ha kihűlt a tojáskrém, lehet elegyíteni a sajtkrémmel.
A torta összeállítása:
A darált kekszet keverjük össze a lágy vajjal és a barna cukorral, majd a masszát nyomkodjuk sütőpapírral bélelt tortaformába, úgy, hogy 1-1,5 centis pereme legyen. Hagyhatjuk a tésztát állni, a krémet 1-2 órával később is elkészíthetjük. A sajtkrémet keverjük simára a tojáskrémmel, a cukorral, és 8-10 szem turmixolt, átpasszírozott málnával, 1-2 evőkanál meggylekvárt is adhatunk hozzá. A krémet simítsuk el a tésztán, majd lefedve hagyjuk a hűtőben állni legalább egy napig. Fogyasztás előtt díszítsük friss málnaszemekkel és megszórhatjuk reszelt fehér csokival is.
Málnás panna cotta
Hozzávalók: 6 személyre
400 ml 30% zsírtartalmú tejszín
200 ml teljes tej
250 ml málna
80 gramm cukor
10 gramm zselatin
A díszítéshez:
250 g málna
50 ml likőr (amit el lehet hozzá képzelni, akár rózsalikőr is)
porcukor
a tálaláshoz friss mentalevél
Elkészítése:
Áztassuk a zselatint 2-3 evőkanál hideg vízbe, és hagyjuk duzzadni 10-15 percig. A málnát mossuk meg és öntsük őket egy tűzálló edénybe. Adjuk hozzá a cukrot, a tejet és tejszínt. Kevergetés mellett melegítsük őket lassú tűzön forrásig. Pürésítsük a keveréket, majd szűrjük át egy szűrőn vagy szitán. Tegyük bele a zselatint, és kevergessük, amíg feloldódik. Osszuk el a masszát csészékbe, hűtsük őket legalább 3 órán keresztül. A maradék málnát pácoljuk likőrben.
Tálaláskor a málnát osszuk el a panna cotta tetején, hintsük porcukorral, és díszítsük mentalevéllel.
Tipp: Ha nem szeretnénk likőrt a desszertünkbe, helyette a tetejére kerülő málnát főzzük ízlés szerinti mennyiségű cukorral pár percig, majd vagy az így kapott szirupot, vagy annak pürésített változatával öntsük le.
Édes sajtkrémmel, krémtúróval, vagy pudinggal töltött málnaszemek
Elkészítés:
Habzsák segítségével tölthetjük meg a málnaszemeket.
Málnás krémtúró
Elkészítése:
25 dkg túrót simára keverünk 10 dkg porcukorral, egy vaníliás cukorral és egy tojás sárgájával. 15 dkg megmosott, friss málnát leöntünk egy evőkanál málnaszörppel, és óvatosan a krémtúróval elkeverjük. 2 dl tejszínt kemény habjával dúsítjuk és málnaszemekkel díszítjük.
Tipp: Mirelit málnával is készíthető!
Gyöngyöző málnás limonádé
Hozzávalók: 4-6 személyre
½ csésze víz (1 csésze = 2,5 dl)
½ csésze kristálycukor
6 dkg friss málna
1 csésze frissen facsart citromlé (kb. 7-8 citrom)
3 ½ csésze hideg szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
Elkészítése:
Egy kis lábasban keverjünk el a fél pohár vízben ½ csésze kristálycukrot. Időnként megkeverve melegítsük közepes hőmérsékleten, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Vegyük le a tűzről és tegye félre lehűlni.
Bot mixer vagy turmix segítségével pürésítsük a málnát, majd szűrjük át egy sűrű szűrőn vagy szitán, hogy a magokat eltávolítsuk.
Egy nagy kancsóba öntsük a málnapürét és a citromlevet, hozzáöntjük, a kihűt szirupot, és összekeverjük. A buborékos vizet tálalás előtt érdemes csak óvatosan hozzákeverni, addig is a szirupot tegyük a hűtőbe.
Tipp: buborékmentes ásványvízzel is finom.
Málnadzsem
Hozzávalók:
3 csésze friss vagy fagyasztott málna
1 ¼ csésze fehér kristálycukor
¼ csésze víz
egy narancs reszelt héja
egy narancs leve
2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
2 rúd fahéj
1 evőkanál zselatin (opcionális)
Elkészítése:
Egy nagy fazékban keverjük össze a málnát, a cukrot, a vizet, a narancshéjat, a narancslevet, a gyömbért és a fahéjat, és főzzük nagy lángon. Forraljuk, majd lassú tűzön főzzük tovább. A zselatint ekkor adjuk hozzá, ha szeretnénk bele tenni. Főzzük kis lángon sűrűsödésig, mely kb. 1-2 óra zselatin használata esetén, anélkül kicsit tovább. Vegyük le a tűzről, hogy hagyjuk kihűlni. Ne feledjük a fahéjat eltávolítani.
Alaposan sterilizált üvegbe helyezzük, dunsztban hagyjuk kihűlni.
Forrás: eletszepitok.hu; divatkommando.hu;
Klarissza