Ellenállhatatlan málnás finomságok, 10 recept ajánlással…
2015. június 28. írta: Klarissza24

Ellenállhatatlan málnás finomságok, 10 recept ajánlással…

Érik a málna! 

 

Megjelent a nyári málna a piacokon, üzletekben, a szerencsések a kertjükből szüretelhetik a sötétpiros bogyós gyümölcsöt...

 

A málnát egészségvédő hatásai miatt érdemes frissen fogyasztani, s persze szörp, dzsem, és sokféle édesség is készíthető belőle...

 

Érik a málna...10 ellenállhatatlan málnás finomság-recepttel

 

A málna rendkívül szapora, ellenálló növény, egy-egy zsenge hajtás képes óriási bokorrá fejlődni, a gyökerekből újabb és újabb vesszők hajtanak ki, ezért a málnát a kertet határoló kerítések mellé célszerű telepíteni...

 

Mint minden bogyós gyümölcs, a málna is rengeteg ásványi anyagot és C-vitamint tartalmaz, jelentős mennyiségű cserzőanyag, flavonoid, gyümölcssav, aromaanyag található benne...

 

Tisztítja a vért, vérnyomáscsökkentő hatású; nemcsak a termése, de a levele (teaként) is felhasználható ízületi, emésztőszervi, alhasi, látásszervi problémák enyhítésére. A hasmenés természetes ellenszere...

 

 

Málnalevél tea 

málnalevél tea
Fotó/forrás:divatkommando.hu

A málnalevél tea közismerten jó méregtelenítő tea, többek között ezért is ajánlják a terhesség utolsó heteiben fogyasztani. Vannak azonban helyzetek, amikor nem szabad inni és az sem mindegy, hogyan készíted el.

A málnalevél tea fellazítja a kismedence izomzatát, ezzel meggyorsíthatja a vajúdást. Méregtelenítő, salaktalanító hatása révén, pedig az utolsó hetekben kitisztítja a bélrendszert, ez szintén megkönnyíti a vajúdás elindulását. Mivel a bélrendszerre hat, a belek simaizomzatát mozgatja meg, ennek révén a méhizomzat is mozgásba jön, és ezzel segíti az első fájások kialakulását.

Sokan csodahatást tulajdonítanak neki, azt várják, hogy ennek a révén gyorsabb vagy könnyebb lesz a vajúdás, pedig mint a fentiekből is kiderül, inkább abban segít, hogy a bélrendszer kiürüljön, és amikor elérkezett az idő, könnyebben beinduljanak és rendszeresebbé váljanak a fájások.

A málnalevél tea fogyasztását már a 34. héten el lehet kezdeni, de legkésőbb a 36. héten ajánlott.


Elkészítés:

2-2,5 dl forró vízhez kell adni egy teáskanál szárított málnalevelet, majd 10 percig lefedve állni hagyni, és leszűrés után hűlve fogyasztani naponta 1 alkalommal.

Nem szabad alkalmazni terhességi cukorbetegség esetén, valamint szoptatás alatt, mert a tea fogyasztása után hirtelen lecsökkenti a vércukorszintet. 

 

Málnaszörp

 

málnaszörp
Fotó: www.bakeaholicmama.com

Hozzávalók:
2,5 kg málna
2 kg kristálycukor
2-3 kávéskanál citromsav


Elkészítése:
A málnát megmossuk, lecsepegtetjük, és egy nagy tálban bot mixerrel pépesítjük. Kendővel lefedve egy éjszakára hűvös helyen állni hagyjuk, majd apró lyukú szűrőedény segítségével, vagy ritka szövésű ruhán átszűrjük. Hozzákeverjük a cukrot és a citromsavat és folytonos kevergetéssel kb. 15 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük és lezárjuk.

 

málnafagyi
Fotó: sxc

Tipp: a házi málnaszörpöt felhasználhatjuk édességek – sorbet, házi jégkrémek, sütemények, gyümölcstorták – készítésénél, továbbá öntetként is nagyon jó szolgálatot tehet, például császármorzsa, fagylaltkelyhek, pohárdesszertek esetében ízesítőként, díszítésként.

 

Egyszerű málnás tiramisu (tojás nélkül)

 

málnás tiramisu
Fotó: www.the-girl-who-ate-everything.com

Hozzávalók:
20 dkg babapiskóta
3 evőkanál cukor
1 csomag tiramisu vagy vanília ízű pudingpor
3,5 dl tej
2 dl presszókávé vagy helyette 2 dl málnaszörp
kakaópor (a kávés változathoz)


Elkészítése:
Ha az egyszerű kávés változatot készítjük: a babapiskóták felét a kávéba mártjuk, majd kibéleljük vele az üvegtál alját. A kávés piskótarétegre kenjük a 3,5 deci tejből, 3 evőkanál cukorral főzött puding felét, majd következhet egy újabb kávés piskótaréteg, amit megint megkenünk pudinggal, végül megszórunk kakaóporral.

Ha málnával készítjük, ugyanígy járjunk el, csak ne kávéba, hanem málnaszörpbe mártogassuk a babapiskótákat. Az alsó és felső pudingrétegbe nyomkodjunk málnaszemeket!

 

Málnás turmixital

 

málnás turmix ital
Fotó: CALL ME FUDGE

Hozzávalók:
1/4 bögre eper (bögre = 2,5 dl)
1/2 bögre friss málna
1 banán
1/4 bögre tej
1 evőkanál méz
4-6 jégkockát


Elkészítése:

Szórjuk az összes hozzávalót turmixgépbe és keverjük simára.

 

Málnás sajttorta

 

málnás sajttorta
Fotó: www.tasteofglasgow.com

Hozzávalók:
30 dkg darált győri édes háztartási keksz (sokan ajánlják helyette a győri édes zabfalatokat, ezt le kell darálni)
10 dkg olvasztott vaj
8 dkg barna cukor

Sajtkrémhez:
35 dkg Mascarpone vagy natúr krémsajt
5 dkg 1/2 csomag vaníliás cukorral kevert porcukor
3 tojás
10 dkg málna (a krémbe)
tetejére 20-25 dkg málna

Díszítéshez:
reszelt fehér csoki

Főzött tojáskrém elkészítése:

Hozzávalók:
3 tojás
8 dkg cukor
5 dkg margarin


Elkészítés:
Az egész tojásokat cukorral felverjük, közben vizet teszünk forrni egy nagyobb edénybe, és ha már forr a víz, a tojásokat – a tálban – a vízgőz fölé téve habverővel addig kavarjuk, míg a krém, forró nem lesz. A krémnek megnő a térfogata, amint főni kezd, de később visszaesik – ekkor lehet levenni a gőzről. A felkockázott margarint a félig kihűlt krémhez adjuk és felhabosítjuk. Ha kihűlt a tojáskrém, lehet elegyíteni a sajtkrémmel.

A torta összeállítása:
A darált kekszet keverjük össze a lágy vajjal és a barna cukorral, majd a masszát nyomkodjuk sütőpapírral bélelt tortaformába, úgy, hogy 1-1,5 centis pereme legyen. Hagyhatjuk a tésztát állni, a krémet 1-2 órával később is elkészíthetjük. A sajtkrémet keverjük simára a tojáskrémmel, a cukorral, és 8-10 szem turmixolt, átpasszírozott málnával, 1-2 evőkanál meggylekvárt is adhatunk hozzá. A krémet simítsuk el a tésztán, majd lefedve hagyjuk a hűtőben állni legalább egy napig. Fogyasztás előtt díszítsük friss málnaszemekkel és megszórhatjuk reszelt fehér csokival is.

 

Málnás panna cotta

 

málnás panna cotta
Fotó: Eva Toneva

Hozzávalók: 6 személyre
400 ml 30% zsírtartalmú tejszín
200 ml teljes tej
250 ml málna
80 gramm cukor
10 gramm zselatin

A díszítéshez:
250 g málna
50 ml likőr (amit el lehet hozzá képzelni, akár rózsalikőr is)
porcukor
a tálaláshoz friss mentalevél


Elkészítése:
Áztassuk a zselatint 2-3 evőkanál hideg vízbe, és hagyjuk duzzadni 10-15 percig. A málnát mossuk meg és öntsük őket egy tűzálló edénybe. Adjuk hozzá a cukrot, a tejet és tejszínt. Kevergetés mellett melegítsük őket lassú tűzön forrásig. Pürésítsük a keveréket, majd szűrjük át egy szűrőn vagy szitán. Tegyük bele a zselatint, és kevergessük, amíg feloldódik. Osszuk el a masszát csészékbe, hűtsük őket legalább 3 órán keresztül. A maradék málnát pácoljuk likőrben.

Tálaláskor a málnát osszuk el a panna cotta tetején, hintsük porcukorral, és díszítsük mentalevéllel.

Tipp: Ha nem szeretnénk likőrt a desszertünkbe, helyette a tetejére kerülő málnát főzzük ízlés szerinti mennyiségű cukorral pár percig, majd vagy az így kapott szirupot, vagy annak pürésített változatával öntsük le.

 

Édes sajtkrémmel, krémtúróval, vagy pudinggal töltött málnaszemek

 

vanília krémmel töltött málna szemek
Fotó: domesticfits.com


Elkészítés:

Habzsák segítségével tölthetjük meg a málnaszemeket.

 

Málnás krémtúró

 

málnás krémtúró
Fotó: Wallpaperscraft


Elkészítése:
25 dkg túrót simára keverünk 10 dkg porcukorral, egy vaníliás cukorral és egy tojás sárgájával. 15 dkg megmosott, friss málnát leöntünk egy evőkanál málnaszörppel, és óvatosan a krémtúróval elkeverjük. 2 dl tejszínt kemény habjával dúsítjuk és málnaszemekkel díszítjük.

Tipp: Mirelit málnával is készíthető!

 

Gyöngyöző málnás limonádé

 

málnás limonádé
Fotó: Cookie Monster Cooking

Hozzávalók: 4-6 személyre
½ csésze víz (1 csésze = 2,5 dl)
½ csésze kristálycukor
6 dkg friss málna
1 csésze frissen facsart citromlé (kb. 7-8 citrom)
3 ½ csésze hideg szódavíz vagy szénsavas ásványvíz


Elkészítése:
Egy kis lábasban keverjünk el a fél pohár vízben ½ csésze kristálycukrot. Időnként megkeverve melegítsük közepes hőmérsékleten, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Vegyük le a tűzről és tegye félre lehűlni.

Bot mixer vagy turmix segítségével pürésítsük a málnát, majd szűrjük át egy sűrű szűrőn vagy szitán, hogy a magokat eltávolítsuk.

Egy nagy kancsóba öntsük a málnapürét és a citromlevet, hozzáöntjük, a kihűt szirupot, és összekeverjük. A buborékos vizet tálalás előtt érdemes csak óvatosan hozzákeverni, addig is a szirupot tegyük a hűtőbe.

Tipp: buborékmentes ásványvízzel is finom.

 

Málnadzsem

 

málna dzsem
Fotó: cooking&beer

Hozzávalók:
3 csésze friss vagy fagyasztott málna
1 ¼ csésze fehér kristálycukor
¼ csésze víz
egy narancs reszelt héja
egy narancs leve
2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
2 rúd fahéj
1 evőkanál zselatin (opcionális)


Elkészítése:
Egy nagy fazékban keverjük össze a málnát, a cukrot, a vizet, a narancshéjat, a narancslevet, a gyömbért és a fahéjat, és főzzük nagy lángon. Forraljuk, majd lassú tűzön főzzük tovább. A zselatint ekkor adjuk hozzá, ha szeretnénk bele tenni. Főzzük kis lángon sűrűsödésig, mely kb. 1-2 óra zselatin használata esetén, anélkül kicsit tovább. Vegyük le a tűzről, hogy hagyjuk kihűlni. Ne feledjük a fahéjat eltávolítani.

Alaposan sterilizált üvegbe helyezzük, dunsztban hagyjuk kihűlni.


Forrás: eletszepitok.hu; divatkommando.hu; 

Klarissza

 

süti beállítások módosítása