Tejszínes sárgabarack krémleves/kesudióval...
2015. július 07. írta: Klarissza24

Tejszínes sárgabarack krémleves/kesudióval...

5 perces hűsítő finomság, főzés nélkül...

 

Tejszínes sárgabarack krémleves-kesudióval3

 

Szeretem ezt a krémlevest, mert tényleg pár perc alatt elkészül, utána már csak a hűsöl egy kicsit és már is kanalazhatjuk ezt az isteni krémes finomságot…

 

Tejszínes sárgabarack krémleves-kesudióval7

 

Nemcsak ebédre, vacsorára, de merem állítani, hogy uzsonnára: desszertként, de akár reggelire is kiválóan megállja a helyét, egészséges és finom... Tehát bármikor ehetjük a napszakban, amikor csak szeretnénk... :)

 

Tejszínes sárgabarack krémleves-kesudióval9

 

Mi másra is lenne szükségünk egy ilyen melegben?
Tudom, egy medencére… :)

 

Tejszínes sárgabarack krémleves-kesudióval8


Tejszínes sárgabarack krémleves/kesudióval
Hozzávalók:
60-70 dkg sárgabarack
2-4 ek kókuszcukor – ízlés szerint
2 kk vaníliás cukor
1 ek lime leve
1 ek görög joghurt
1-2 zacskó tejszín - (sárgabarack méretétől függ a mennyiség)
1 maréknyi kesudió

Tejszínes sárgabarack krémleves-kesudióval6

Elkészítés:
A sárgabarackból eltávolítjuk a magot, beledobjuk a turmixba, tegyünk, félre a barackból, 5-6 db-ot a levesbetéthez és a díszítéshez.

Tejszínes sárgabarack krémleves-kesudióval5

Ezt követően, adjuk hozzá a lime levet, joghurtot, tejszínt (de csak az egyiket) és a cukrot, vaníliás cukrot. Jól turmixszoljuk össze. Merjük át egy dobozba, és dobjuk bele negyedbe vágott sárgabarackot, és tegyük a hűtőbe.

*Tipp: Ha túl sűrű lenne, (barack méretétől függ), akkor hígítsuk még egy pici tejszínnel, vagy akár tejjel, amíg a turmix gépbe van.

Tejszínes sárgabarack krémleves-kesudióval4

A kesudiót egy száraz serpenyőbe megpirítjuk, vigyázva, hogy meg ne égjen. Ha készen vagyunk, öntsük ki egy tálkába, mert ha nem tennék, a forró serpenyőbe tovább pirulna és meg is éghet.

 Tejszínes sárgabarack krémleves-kesudióval2

A lehűlt sárgabarack krém levest, kínálásnál szórjuk meg pirított kesudióval, cikkekre vágott sárgabarackkal és mentával díszítsük. A gyerekeknek felvert tejszínhabbal tálaljuk.

 

Jó étvágyat!
Klarissza

Tejszínes sárgabarack krémleves-kesudióval1

Gyógyító sárgabarack
Forrás: vitaminsziget.com/Koczka Kinga

A Himalája hegyeiben, India és Kína között él egy piciny népcsoport, a hunza. Messze földön híresek magas életkorukról és kicsattanó egészségükről. A minket sújtó civilizációs betegségek mind elkerülik őket. Mi a titkuk? A sárgabarack!

Fiatalság és egészség forrása - sárgabarack

A sárgabarack jótékony hatása vitathatatlan. Tartalmaz A-vitamint, béta-karotint, B17-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, C-vitamint és ként. A csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az asztmás panaszokat. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket.

A hunzák titka: a sárgabarack!

Egy világszerte nagyra becsült brit sebész, Dr. Robert McCarrison a következőket írta az amerikai orvosszövetség újságának 1922. január 7-i számában: „A hunzáknál nincs ismert rákos eset. Ennél a népnél hatalmas sárgabarack ligetek vannak. A sárgabarackot napon szárítják, és igen nagy mennyiségben fogyasztják." A hunzáknak nincsenek orvosaik és kórházaik, fiaik mégis 100 éves átlagéletkort értek el, tökéletes életerőben és jó egészségi állapotnak örvendve.

A nők bőre feltűnően sima még idősebb korban is, tizenöt-húsz évvel fiatalabbnak tűnnek, mint más vidéken élő asszonyok. A hunzák a sárgabarackot és annak magjából készített olajat használják gyakorlatilag mindenre. Csupán ebben rejlik erejük és egészségük, vagy egyéb környezeti tényezők is közre játszanak?

Miért nincs a hunzáknál rákos beteg?

Feltételezések szerint a sárgabarackban, vagyis annak magjában található B17 vitamin miatt. A megfelelő mennyiségben jelen lévő B17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését. Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban.

De valójában mi is a B17 vitamin? Ifj. Dr. Ernst T. Krebs 1950-ben, sokéves kutatás után elkülönített egy új vitamint, melyet B17-es számmal látott el, és elnevezte Laetrilnek.

Gyakorlatilag az összes gyümölcs magjában megtalálható ez a vegyület. Az alma, kajszibarack, cseresznye, őszibarack, szilvamandarin és hasonlók tartalmazzák ezt a faktort; nemritkán rendkívül magas, akár 2-3%-os koncentrációban.

Fontos tudni, hogy a B17 ciántartalmú vegyület! A B17 felszívódik a szervezetben, ott egy enzim hatására felbomlik, majd benzaldehid és cián szabadul fel belőle. Ez az enzim sokkal nagyobb mennyiségben van jelen a rákos sejtekben, mint az egészségesekben. A ciánt viszont további enzimek segítségével köti a sejt különböző kéntartalmú aminosavakhoz.

Ez a második enzim viszont hiányzik a rákos sejtekből. Tehát a rákos sejt felbontja az egyébként ártalmatlan vegyületet két olyan molekulává, ami viszont el is pusztítja. Az egészséges sejtek viszont védettek, sőt tápanyagként használják fel a B17 vitamint.

Szépségápolás sárgabarackkal...

A sárgabarack és annak magja jótékony hatással van a bőrre, a hajra és a körömre. Magjának olaja zsírsavakban gazdag, természetes módon regenerálja a bőrt és a kötőszöveteket. Megtalálható ezért hidratáló készítményekben, tusfürdőkben, bőrradírokban és egyéb kozmetikai termékekben.

Ha valamilyen okból nem jut elegendő kén a szervezetünkbe, a haj elvékonyodik, a köröm pedig törékennyé válik. A haj és köröm szépségének, valamint a bőr fiatalságának megőrzése érdekében tehát fogyasszunk rendszeresen sárgabarackmag-olajat!

 

Kesudió (Cashew-dió)

A Közép-Amerikában őshonos örökzöld trópusi növény, a kesu fa termése édeskés, különleges zamatú, vese alakú olajos mag.

A kesudió nyersen mérgező, bőrirritációt okozó olajat tartalmaz, ezért kizárólag pörkölve ehető.

Nagy tápértékű, jelentős mennyiségű telítetlen zsírsavat tartalmaz.

Gazdag magnéziumtartalmánál fogva remek idegnyugtató, a benne rejlő E-vitaminnak és szelénnek köszönhetően antioxidáns hatású, B-vitamin tartalma következtében pedig jó immunerősítő.

 

 

süti beállítások módosítása