Roppanós sonkás sajtos karfiol muffin KETO
2015. július 14. írta: Klarissza24

Roppanós sonkás sajtos karfiol muffin KETO

Otthon ízei - Fitt falatok gyorsan!

 


Kis falatnyi finomság és mégis bizton állíthatom, hogy tuti nem maradsz éhes. :)

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin4


Előételként, vagy vacsoraként, sőt ebédként is fogyasztható, de akár vendégváró falatkának is kitűnő sós muffin falatkák.

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin2

 

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin13

 

Roppanós sonkás sajtos karfiol muffin KETO gluténmentes recept
Hozzávalók:
egy fej karfiol
1 db marhahúsleveskocka gluténmentes
néhány csepp citromlé
Tetejére:
1 ek hideg vaj pici apróra vágva, és kókuszolaj a papír kikenéséhez
Regnum sonka apró darabokra vágva
bacon szalonna apróra vágva
Kaliforniai paprika piros
1 szál zöldhagyma – zölddel együtt - vékony karikára vágva
egy csipetnyi darált ötbors fűszer 
egy csipetnyi reszelt szerecsendió
Joghurtos sajtos szósz:
4 ek görög joghurt
1 tojás
1 ek mascarpone
1 ek panko zsemlemorzsa itt vagy gluténmentes zsemlemorzsa itt 
1 ek kukoricapehely itt: melyet előtte összetörünk a kezünkkel
(Keto étrendet követőek 80% csökkentett szénhidrát kenyeret (Spar,Tesco lehet kapni), vágjanak kockára, pirítsák meg sütőben olívaolaj, fokhagymapor, só, bors egy kis cayennen borssal ízesítve, összekeverve, majd daráljanak belőle egy kicsit, ezt használják zsemlemorzsának, nem kell sok belőle, a többit tegyék zárható üvegbe, és jó lesz későbbre, akár krutonnak krémlevesekhez, salátákhoz, vagy darálva  zsemlemorzsának.)
2 ek reszelt trappista sajt
egy csipetnyi Himalája só

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin 

Roppanós sonkás sajtos karfiol muffin KETO
elkészítése:
Rózsákra szedjük a karfiolt egy húsleveskockával és néhány csepp citromlé hozzáadásával megfőzzük, vigyázunk arra, hogy ne főzzük túlságosan puhára, kb. háromnegyed részig kell megfőzni, olyan keményebb legyen még a karfiol.

Leszűrjük a karfiolt és hagyjuk lecsepegtetni.
Közben a muffin sütőbe belerakjuk a papírokat, olajos kézzel vagy ecset segítségével, megkenegessük a papírokat, és mindenik aljába teszünk egy kis pici darabka hideg vajat, de tényleg csak egy picit. :)

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin9

Ezt követően, belehelyezzük a muffin sütőbe a karfiolt, rárakjuk a darabokra vágott sonkát, bacont, apró kockára vágott paprikát, megszórjuk reszelt szerecsendióval, borssal és zöldhagymával.

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin14

Feltörjük a tojást egy tálkába és hozzáadjuk a joghurtot, mascarponét, jól keverjük el és adagoljuk hozzá a reszelt sajt felét, a zsemlemorzsa és kukoricapehely keveréket (egy kis zsemlemorzsát félreteszünk), egy picit sózzuk  és jól összekeverjük a masszát, majd rákanalazzuk a karfiolra.

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin12

Előmelegített, forró sütőbe tesszük és 180 fokon 10 percig süssük.

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin1

Ezt követően, reszelt sajttal és zsemlemorzsával megszórjuk és visszatesszük még kb. 5-10 percre a sütőbe, és addig hagyjuk, ameddig szépen rásül a tetejére a sajt, olyan szép aranybarna nem lesz.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
https://www.instagram.com/klarissza43/

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza



Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin8

Európa kedvence – a karfiol

Kiváló ételek, levesek készíthetők belőle, vitamintartalmát még mélyhűtve is megőrzi, de nemcsak ezért szerethetjük a karfiolt.

Nálunk, Európában különösen népszerű a karfiol, mely nemcsak remek tápanyagforrás, nagy szerepet tölt be az egészséges táplálkozásban is, és jelentős a vitamintartalma.

A karfiol, ez a hazánkban is előszeretettel fogyasztott zöldségféle a Közel-Keletről származik. Már a görögök és a rómaiak is ismerték, és szívesen fogyasztották. A tizenhatodik században újra felbukkant, a genovai tengerészek hozták Itália területére, Franciaországban pedig csak a tizenhetedik század végén terjedt el. XV. Lajos például igen szerette a karfiolos fogásokat, uralkodása idején nevezték el á la Du Barry-nak, a növényből készült ételeket Madame Du Barry az ő egyik, ismert kegyencnője volt.

Roppanós sonkás-sajtos karfiol muffin13

Egészséget, karfiollal

A karfiolnak mi már egy módosult, húsosabb változatát fogyasztjuk, vagyis a rózsáját. Ma termesztett formája a legutoljára kialakult káposztafélék egyike – a vadkáposzta egyik változata.

Közeli rokonságban áll a káposztával, kelbimbóval, a kelkáposztával és a brokkolival. A káposztához képest igényes növény, nem tűri jól a hideget, de a túlságosan nagy meleg is gátolja a virágképzést.

Magyarországon csak a századforduló után terjedt el a karfiol fogyasztása. Hazánkban öntözéssel termeszthető gazdaságosan, mivel nagy a vízigénye, szereti a magas páratartalmat, de a sok fényt is.

Már megjelenése is hívogató, nem véletlen, hogy a zöldségboltok dísze. Fehérek, vastagok a virágai, melyeket lapátszerű, zöld levelek vesznek körül. Akkor jó minőségű a karfiol, ha teljesen fehér és szorosan illeszkednek a rózsái egymáshoz. Nézzük meg azt is, frissek-e a levelei, amikor kiválasztjuk. Egész évben kapható, és mivel tömör a virágzat szerkezete, a karfiol a főzéstől sem esik össze.

A karfiol kiváló tápanyagforrás: igen gazdag C-vitaminban, vitamintartalmát mélyhűtött állapotban is megőrzi. Ha valaki energiaszegény étrendet folytat, vagy cukorbeteg, jó barátja lesz a karfiol, hiszen alacsony az energiatartalma, elenyésző a szénhidrát-tartalma, de sok benne az ásványi só, az élelmi rost, kéntartalmú összetevői megvédik a szervezetet egyes betegségekkel, például a bélrák kialakulásával szemben.

Nem sok ellenjavallata van, de ne fogyasszák azok, akik emésztőrendszeri megbetegedéssel küzdenek, mivel a karfiol magas rosttartalmú, ezért könnyen puffadást okoz. Forrás: napidoktor.hu

 

 

süti beállítások módosítása