Egyszerűségében rejlik a szépsége…
A hétköznapok egyszerű, de annál nagyszerűbb levese. Egytálételként is megállja a helyét... A belevalók szinte mindig akadnak otthon és maximum 30 perc az elkészítése…
Érdemes elkészíteni, mert ez a fűszeres tárkonyos-tejszínes burgonyaleves, pirított kolbásszal és lime-mal megkoronázva isteni finom... Sőt, akik leves rajongók, azok bizton állíthatom, hogy tuti imádni fogják ezt is... :)
Mediterrán tárkonyos-tejszínes burgonyaleves/pirított kolbász karikákkal és lime-mal…
Hozzávalók:
7 db nagyobb burgonya
4 ek kókuszolaj
2 db vöröshagyma
3-4 db Wiesbauer Csípős füstős grill kolbász – Sparban vettem, gluténmentes
1 db paprika
1 db paradicsom
2 kisebb gerezd fokhagyma
2 ág *friss kakukkfű vagy 1 kk szárított kakukkfű
½ csokor petrezselyem
50 g apróra vágott bacon
¼ chili – ez kb. 5 szelet karikára vágva
1 db marhahúsleves kocka
½ kk *Himalája só
½ kk *ötbors fűszer – mozsárban összetörve
*friss tárkony vagy 3 kk szárított tárkony
1 ek *tápióka liszt
6 ek tejszín
2 ek 12 %-os tejföl
2 ek görög joghurt
lime
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítése:
Pucoljuk meg a krumplit és vágjuk kockára, mossuk meg, és tegyük félre.
Vágjuk kockára a hagymát, ezt követően félbe, aztán megint félbe a kolbászt és úgy vágjuk fel negyedekbe, a paprikát vágjuk kisebb darabokra, és a paradicsomot kockára, ha készen vagyunk, tegyük félre.
Pucoljuk meg a fokhagymát, vágjuk apróra a petrezselymet, a chilit karikára, ha nem szeretjük a pikáns ízt, akkor magozzuk ki.
Ha az előkészületekkel megvagyunk, akkor egy fazékba tegyünk bele a kókusz olajat és az apróra vágott bacont, pirítsuk egy kicsit, majd tegyük bele a kolbászt, tovább pirítsuk, majd ezt követően a hagymát, paradicsomot és paprikát, és ezt is pirítsuk tovább.
Majd közben tegyük bele a fokhagymát, melyet fokhagyma nyomóval nyomjunk át, (ha nincs ilyen eszközünk, akkor egy nagyobb lapos késsel nyomjuk össze a fokhagymát, és egy pici sót tegyünk rá és úgy pépesítsük.)
Ezt követően dobjuk bele a chilit, morzsoljuk rá a marhahúsleves kockát, borsozzuk, a tárkony felét tegyük bele és még sózzuk, ízlés szerint.
Jól keverjük össze, majd ezt követően a friss kakukkfüvet dobjuk rá, és most jön a kockára vágott krumpli, keverjük össze, egy-két percig pirítsuk és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
Amikor háromnegyedig megfőtt a krumpli, akkor egy tálkába a joghurtot, a tejszín, tejfölt és a tápióka lisztet egy habverővel simára keverjük össze, majd kanalazzunk hozzá egy merőkanál segítségével 3 kanálnyi forró levest, jól keverjük el, és ezt öntsük a leveshez, folyamatos keverés mellett. Mielőtt készen lenne a leves, előtte 5 perccel a maradék tárkonyt tegyük bele.
Tálalásnál lime-mal meglocsolva tálaljuk, kínálhatunk hozzá karikára vágott chili paprikát is.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
És akkor nézzük meg, hogy az alapanyagok, milyen hatással vannak szervezetünkre:
A család tagja - a burgonya
Ma már elképzelhetetlen, hogy a konyhánkban ne találjuk meg a burgonyát, pedig volt idő mikor, ha hozzánk vágták volna, akkor se ettük volna meg.
Legendák és történetek a krumpliról
Évszázadokon keresztül a krumpli csak dísznövény volt, ugyanis nem jöttek rá az emberek, hogy ételként is fogyasztható. Nem a föld alatt lévő barna gumót akarták elfogyasztani, hanem a föld felett lévő zöld levelet. Ám ez halálos vétek volt, mert a zöld rész solanint tartalmaz, ami mérgező, sőt halálos is lehet. Ezért sokáig mellőzték a burgonyát.
Több történet van arról, honnan jött az isteni sugallat, hogy mégis megkóstolják a barna gumót.
- Az egyik szerint a parasztok pajtája felgyulladt, mely telis tele volt takarmánynak összegyűjtött burgonyával. A sült krumpli illata legyőzte az emberek halálfélelmét, így valaki odamerészkedett és megkóstolta a sült krumplit. Innen pedig már mindenki ismeri a mesét!
- Egy másik történet szerint annyira féltek az emberek a burgonya hatásától, hogy „reklámozni” kezdték a fogyasztását. Nem tették ezt mással, mint magával a királlyal XVI. Lajossal. Hivatalos fogadásain burgonyavirággal a gomblyukában jelent meg, a királyné pedig krumplivirágot tűzött a hajába.
Magyarországra a német földről hazatérő diákok hozták be. Sajnos nekik sem volt hatalmas sikerük, tettükért perbe fogták őket, hogy meg akarják mérgezni az embereket. Szerencsére rájöttek, hogy mennyire finom a sült krumpli és a diákokat felmentették. Innentől kezdve kis hazánkban töretlen a sikere.
Gazdag burgonya
Ki gondolná, hogy a burgonya vitaminban és ásványi anyagban is gazdag! Tartalmaz A, B és C-vitamint, illetve számos ásványi (kálium, kalcium, vas, foszfor, folsav, magán, cink) és szerves anyagot, illetve emésztést segítő ballasztanyagokat. Jelentős C-vitamin forrás, mert egész évben rendelkezésre áll, és bármikor fogyasztható. Igaz, vitamintartalma a tárolás alatt csökken, mégis hasznos kiegészítés.
Legértékesebb anyagai közel a héjhoz helyezkednek el, ezért a hámozásnál erre ügyelni kell. A héjában főtt burgonya vitaminvesztesége alacsonyabb. A hámozott krumpli főzése közben nagyobb a veszteség, de párolásakor a tápanyagveszteség kisebb.
A régi öregek gyógynövényként is felhasználták, ma is gyakran alkalmazzák székrekedésre, köszvényre, gyulladt sebekre, csípésekre. Rostanyagainak köszönhetően elősegítik a bélműködést, ezért nagyon jó gyomorfájás, gyomorégés és székrekedés esetén.
4 dolog, amit érdemes tudni a burgonyáról!
- Az éretlen, zöld, vagy öreg, kicsírázott burgonya gumója solanin nevű mérgező anyagot tartalmaz. Tisztításkor a zöld részeket el kell távolítani. A krumpli tárolásánál figyelni kell arra, hogy ne érje fény a növényt, mert a sötétség megszüntetésével indul be a solanin képződés.
- A megfagyott burgonya édes ízű, mert a keményítőbontó enzim még fagypont alatt is működik.
- Levegővel érintkezve enzimhatásra megbarnul.
- A gondosan tárolt burgonya keményítőtartalmának csak kis részét veszíti el tavaszig. Forrás