Kanadai pulyka steak/sajtos-chilis kukoricával...
2015. augusztus 25. írta: Klarissza24

Kanadai pulyka steak/sajtos-chilis kukoricával...

Minden bizonnyal az angolok a steak készítése mesterei. Ez az étel nagyon változatosan készülhet. Fogyasztják szinte nyersen (véresen) félig átsütve és persze sültként...

 

Kanadai sült pulyka steak – sajtos-chilis kukoricával 

Hozzá kell tenni, hogy én jól átsütve szeretem. Ettem már félig átsütve, de nem jött be, a véresen pedig ki se próbálom. Tudom, most a steak kedvelők, biztosan lehurrognak. De hát ahány ház, annyi szokás. Én maradok a jól átsült húsnál, legyen az bármilyen hús...

 

 Kanadai sült pulyka steak – sajtos-chilis kukoricával1

 

Van egy jó steak étterem, oda érdemes elmenni, nagyon jól csinálják, és szuper finom, de persze itt is a bélszín steak-et jól átsülve kértem. :) Jó – jó nemcsak steak-et lehet kapni, hanem például akkora hamburgert csinálnak, majdnem, mint a fejem fele…, :) de most komolyan nem bírtuk megenni,… és az a jó, ha nem tudod elfogyasztani, akkor be is csomagolják és elviheted haza, mi is így tettünk ezzel a hatalmas hambucival, másnap reggel is burkoltunk belőle… :)

 

Akinek van kedve, egyszer ellátogathat ide:
http://www.buffaloetterem.hu/

 

Kanadai sült pulyka steak – sajtos-chilis kukoricával2

 

Szóval egy kicsit elkalandoztam, visszatérve a receptemre, most egy nagyon egyszerű és finom pulyka steaket hoztam, és köretnek nem mást, mint sajtos-chilis kukoricát... Isteni finom, azt mondta a családom, hogy még-még-még… :) Kell ennél több… :)

 

Kanadai sült pulyka steak – sajtos-chilis kukoricával3

Kanadai pulyka steak/sajtos-chilis kukoricával
Hozzávalók:
1 kg pulyka comb szeletelve - (kicsit vastagabb szeletekre legyen)
egész ötbors fűszer – mozsárban összetörve
*Kanadai steak fűszerkeverék - (mely tartalmaz: só, koriander, bors, fokhagyma, kapor hagyma, és chili-t)
extra szűz olíva olaj

Köret:
5 db zsenge kukorica – (ne öreg kukoricát vegyünk, vagy amit állatoknak szoktak adni)
kis chili pehely
10 dkg reszelt parmezán sajt

Sütéshez:
2-3 ek kókuszzsír

Kanadai sült pulyka steak – sajtos-chilis kukoricával4

Elkészítése:
A megmosott egy kicsit vastagabbra szeletelt pulyka húst, befűszerezzük borssal, és Kanadai steak fűszerkeverékkel.

Ha elkészültünk a szeleteket tegyük egy tálba, öntsünk rá olíva olajat és tegyük a hűtőbe pácolódni kb. minimum egy órára, de ha egész éjszakán át pácolódik az a legjobb, mert az ízek összeérnek.

Én ilyenkor előre tervezek, és a húst bepácolom, így másnap már csak sütni kell.

Kanadai sült pulyka steak – sajtos-chilis kukoricával5

A kukoricákról szedjük le a leveleit, tegyük egy fazék aljára, és törjük, vagy vágjuk ketté a kukoricákat, tegyük a fazékba a levelekre, és a tetejére is tegyünk leveleket.

Ha elkészültünk, akkor öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és tegyük fel főzni.

Forrás követően 15 percig főzzük és kész is a kukorica.

Hagyjuk kihűlni a kukoricákat a vízbe, így nem száradnak, szikkadnak ki.  Ha kihűltek, szedjük ki egy tányérra és tegyük félre.

Kanadai sült pulyka steak – sajtos-chilis kukoricával6

Reszeljük le a parmezán sajtot, és tegyük egy tányérra szétterítve, és tegyük félre.

Ezt követően, vegyük elő a pácolt húst a hűtőből, és egy serpenyőbe forrósítsunk fel kókuszzsírt és süssük ki a hús szeleteket.

*Tipp: Amikor sül az egyik oldala, akkor locsolgassuk a tetejét a húsnak kókuszzsírral folyamatosan. Ha megsült az egyik oldala, fordítsuk meg és szintén a megsült felső részét ismét locsolgassuk, addig, amíg a hús alja meg nem sül. Így nagyon finom és omlós lesz a hús, és gyorsabban is átsül.

Kanadai sült pulyka steak – sajtos-chilis kukoricával7

Ha megsült a hús szedjük egy tányérra és hagyjuk legalább 5 percig pihenni. Addig folytassuk a kukoricával a teendőnket.

Kanadai sült pulyka steak – sajtos-chilis kukoricával8

 A kettészelt majd negyedelt kukoricába szúrjunk egy fa nyársat, és tegyük a serpenyős kókuszzsírba, egy kicsit megpirítani, ha kész, reszelt parmezánba forgassuk meg és chili pehellyel szórjuk meg. Tegyük egy tányérra.

A pihentetett húst vágjuk szeletekre és a kukoricához tálaljuk.

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:

http://www.azsiabt.hu/

Jó étvágyat!
Klarissza

 

Egy kis segítség, a videón láthatjátok, hogy Jamie Olivér, hogyan is készíti a steaket:

 

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=46eRIxVxkG8[/embed]

 

És akkor most nézzük meg, miért is érdemes elkészíteni ezt a finom receptet, hiszen megannyi egészséges vitaminforrást szedhetünk magunkhoz akár a pulyka hússal és bármennyire meglepő, bizony a kukoricával is… :)

 

 

Kanadai sült pulyka steak – sajtos-chilis kukoricával9

A nyár örök slágere, a főtt kukorica

Nyár végével kevés olyan finom és egyszerű csemege létezik, mint a főtt kukorica. Kár, hogy csak ilyenkor fogyasztjuk, mivel számtalan pozitív hatása van a szervezetünkre – és mint látni fogjuk, akár a hangulatunkra is.

Minden bizonnyal a kukorica a legismertebb és legkedveltebb gabonafélék egyike, amely igencsak jó hatással van a szervezetre. A főtt vagy sült kukorica sárga színe minden szemet megcsiklandoz. A kukorica igen laktató, kellő energiát biztosít a szervezet számára. A főtt kukorica, ám amellett, hogy finom, rendszeres fogyasztása még számos jótékony hatással is bír szervezetünkre, mivel vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, valamint legfontosabb szerveinkre is serkentően hat.

A vitamin és ásványi anyag bomba
A kukorica nemcsak ízletes, de rendkívül egészséges is. Kiemelkedő C-vitamin tartalma, valamint rendkívül gazdag béta- karotinban, B1, B5, B6, B9 vitaminban is, A vitaminból pedig körülbelül 140- 180 mg található meg benne. Nyomokban még a K vitamin is felfedezhető a növényben. Élelmi rostok aránya magas, az ásványi anyagok közül pedig vasból, foszforból és magnéziumból tartalmaz jelentősebb mennyiséget, melyek biztosítása rendkívül fontos szervezetünk számára. Nátrium tartalma körülbelül 6 mg, míg káliumból 330 mg- ot, kálciumból 9 mg- ot, magnéziumból 120 mg- ot, foszforból 290 mg- ot, kénből pedig 80 mg- ot tartalmaz. Nyomelemek közül viszonylag kiemelkedő mennyiségben tartalmaz rezet, mangánt, cinket és vasat.

Kanadai sült pulyka steak – sajtos-chilis kukoricával10

Élettani hatások
Számos felmérés bizonyítja, hogy a kukoricában található keményítő jótékony hatással van a fogakra, jelentős mértékben csökkenthető, illetve megelőzhető vele a fogszuvasodás.

A növényben található folsavtartalom segít a különböző szív- és érrendszeri problémák megelőzésében és leküzdésében, valamint különösen ajánlott kismamáknak, mivel rendszeres fogyasztásakor segít kiküszöbölni a velőcső- elzáródási rendellenességeket a magzatoknál.

A kukorica továbbá gazdag egy bizonyos vegyületben, amely a daganatos betegségek kialakulásának esélyét csökkenti, azáltal, hogy ezek a csodavegyületek gátolják azoknak a fehérjéknek a kialakulását, amelyek a sejtek rendellenes burjánzását serkentik.

Hatékony segítség lehet a tüdő karbantartásában is, mivel jelentős szerepet játszik a szervet nap, mint nap érő káros hatások tompításában.

Az agyserkentő csodaszer
Magas B1 vitamin, más néven tiamin tartalmának köszönhetően hatékony csodaszer a stressz, fáradékonyság, az idegesség, az ingerültség és a depresszió ellen is, mivel ez segít abban, hogy a bevitt tápanyagot a szervezet minél gyorsabban energiává alakítsa. Kiváló serkentőhatása miatt pedig felpörget a mindennapokban, aktivizálja az agyat, ezáltal segít a koncentrálóképesség és a figyelem képességének növelésében.

Szépségünk testőrei
Hihetetlen, de igaz, hogy a kukorica még a narancsbőr ellen is hatékony fegyver. Magának a kukoricának a rendszeres fogyasztása is ellenállóbbá teheti bőrünket az ádáz ellenség, a cellulitis ellen, belülről kialakítva a védelmet, ezen kívül a kukoricabajusz teát, mint ősi csodaszert is érdemes kipróbálni. Ez a különös tea még vizelethajtónak is kiváló, vesehomok, vesekő, valamint húgyuti betegségek esetén szintén előszeretettel fogyasztják. A kukoricában található olaj, illetve a belőle sajtolt kukoricaolaj a különböző bőrbetegségekre, ekcémákra és korpára lehet gyógyír. Bőrünkön alkalmazva pedig az olíva olajhoz hasonló, bőrpuhító, tápláló és rugalmassá tévő hatással bír.

Így kedvenc nyári csemegénket fogyasszuk bátran, minden bűntudat nélkül, hiszen magasabb szénhidrát és cukor tartalmát bőven ellensúlyozza az a számos jótékony hatás, amelyet szervezetünkön belül és kívül egyaránt kifejt. Szóval irány a legközelebbi piac, ha megkívántuk ezt az univerzális csodanövényt! Forrás: lifemagazin.hu/Farkas Fanni

 Kanadai sült pulyka steak – sajtos-chilis kukoricával11

A pulykahús egészséges, zsírszegény finomság

Hazánkban a szív- és érrendszeri betegek száma igen magas. Az étkezési szokások megreformálása és a zsírban gazdag ételek elhagyása sokat segíthet a már kialakult állapot kezelésében. A baromfihús, közülük is a pulykahús zsírszegény alternatíva lehet az étrendben.

A naponta fogyasztott táplálékok felét az állati eredetű élelmiszerek alkotják. Bennük találhatóak meg azok a fehérjék, amelyek az emberi szervezet számára az úgynevezett nélkülözhetetlen aminosavakat jelentős mértékben tartalmazzák. Ezeket a szervezet más úton nem képes előállítani, tehát azzal és annyival tud gazdálkodni, ami a táplálékból rendelkezésre áll.

A baromfihús kevesebb zsírt tartalmaz

A baromfihúsokban kedvező az aminosavak aránya, ennek következtében nagy a biológiai értékük. Vitamin- és ásványianyag-tartalmuk értékes, valamint zsírban szegények. A baromfi-termékeknek tehát figyelemre méltó előnyük van a táplálkozás szempontjából, a többi állati eredetű élelmiszerrel - húsokkal - szemben.

A baromfi húsa tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen teljes értékű fehérjét, mely szükséges a növekedéshez, a szervezet regenerálódásához, enzimek, hormonok, immunanyagok és a vér képzéséhez. Gazdag B-vitaminokban és ásványi anyagokban. 

Zsírtartalma az állat korától, fajtájától és a húsrészektől is függ (a fiatal állatok és a fehér húsok kevesebbet, az idősebb állatok és a sötétebb húsok általában többet tartalmaznak). 
Koleszterintartalma különösen a libának, a kacsának, a baromfi bőrének és a belsőségeknek jelentős. A máj bőséges A- és D-vitamin forrás. Napjainkban takarmányozással és a korszerű tartástechnológiával befolyásolható az állat zsírmennyisége és zsírsavösszetétele is. 

Kanadai sült pulyka steak – sajtos-chilis kukoricával12

Hogyan tároljuk megfelelően?

A friss, nyers baromfit hűtőszekrényben a csomagoláson jelzett időpontig, vagy 1-2 napig tárolhatjuk, mindig más ételtől elkülönítve, fóliával lefedve. A fagyasztott baromfit a hűtőben olvasszuk ki, kb. egy éjszaka (8-10 óra) alatt. Az elkészített, megfelelő módon és ideig hőkezelt ételt 1-2 napon belül fogyasszuk el, de a fagyasztást is jól tűri.

A pulykahús ízletes, egészséges alternatíva

A szárnyasok húsai közül a pulykahús – ízletessége mellett – a legkevésbé allergén, továbbá zsírszegény, fehérjében gazdag. A pulyka sok országban hagyományos karácsonyi étel, Amerikában pedig hálaadás napján elmaradhatatlan fogás. A melle a legsoványabb húsok közé sorolható, mely zöldséggel, esetleg gyümölccsel kombinálva a csirkéhez hasonló étrendekbe javasolható. Combja alsó részében elcsontosodott inakat találunk, amit tálalás előtt érdemes eltávolítani.

Pulykát egészben ritkán sütünk, legfeljebb nagyobb vendégségre készülve vagy ünnepekkor, nagy családi összejöveteleken. Az 5,5-8 kg-os példány lefedés nélkül általában 3 vagy 3 és 3/4 óra alatt készül el, fóliába csomagolva pedig 2 és 1/2 vagy 3 óra szükséges hozzá 230 °C-on (gázsütőben 8-as fokozaton). A szárnyas húsok alapvetően hamarabb elkészülnek, kevesebb sütési vagy főzési időt igényelnek. Forrás: Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

 

 

süti beállítások módosítása