Verd át a világot!
Egyél finomat hétköznap is… Ez az egyik legjobb tésztás étel, amit kevesebb, mint fél óra alatt elkészíthetsz…
Imádni fogja az egész család! Olyan egyszerű recept, hogy bárki el tudja készíteni és az íze csodás!
Marrakeshi gombás-sonkás/sajtos Torchietti tészta
Hozzávalók:
2 ek kókuszolaj
50 g kockára vágott füstölt bacon
1 nagy fej hagyma
250 g csiperkegomba
10-15 dkg Regnum sonka felvágott – Sparban vettem, ez nagyon jó minőségű
Fűszerek:
½ kk *ötbors fűszer
½ kk *Marrakesh fűszer
Sajtos-tejszínes szósz:
200 g mascarpone
100 g light trappista vagy óvári
100 ml tejszín
Összekeverjük.
Díszítés:
petrezselyem
reszelt sajt -light óvári vagy trappista
új hagyma
500 g Torchietti olasz háromszínű durum tészta - Aldiba vettem
Elkészítés:
Egy fazékba tegyünk fel vizet, és forraljuk fel.
Amíg melegszik a víz, addig keverjük össze a sajtos-tejszínes szószt a fenti hozzávalókkal, majd tegyük félre.
Vágjuk fel a hagymát kockára, a csiperkegombát pucoljuk meg, (én csak a gomba fejét szoktam felhasználni), és vágjuk fel. A sonka felvágottat pedig vágjuk csíkokra, majd kockákra.
Ha elkészültünk, akkor vegyünk elő egy serpenyőt, tegyük bele a kókusz olajat és dobjuk rá a bacon szalonnát, pirítsuk egy kis ideig, utána jön a kockára vágott hagyma, melyet dinszteljünk meg egy kicsit, utána tegyük rá a felaprított gombát, jól keverjük meg, majd nagy lángon pirítsuk meg, ez kb. 5 perc. Ezt követően fűszerezzük a borssal és a Marrakesh fűszerkeverékkel. Jól keverjük el és öntsük rá az előzőleg összekevert sajtos-tejszínes öntetet, forraljuk össze és kész.
Közben már a víz is felforrt, így tegyük bele a sót és a tésztát, és forrástól számított 1,5 percig forraljuk, utána kapcsoljuk le a hőt és tegyünk rá egy fedőt. A gőzben megpuhul a tészta, kb. 6 perc, közben kóstoljuk meg, akkor jó, ha még roppanós, „al dente” azaz fogkemény állapotú a tészta. Ha elérte ezt az állagot, akkor szűrjük le és keverjük a Marrakeshi gombás-sonkás-sajtos szószunkhoz.
Rögtön tálaljuk. Díszíthetjük apróra vágott petrezselyemmel, zöldhagymával és reszelt sajttal.
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Jó étvágyat!
Klarissza
És akkor, nézzük, milyen jó hatással van a szervezetünkre a csiperkegomba:
Kincseket rejtő, kiváló antioxidáns…
A diétázók legjobb barátja és a cukorbetegek legfontosabb “zöldsége”.Vitaminok és ásványi anyagok gazdag tárházát képezi… Bármely üzletben kapható, egész évben. Egy adag kalóriatartalma (15 kcal), magas a rosttartalma. Nos, kitalálod, hogy ma milyen érdekességet hoztam neked?.. A kutatók szuper élelmiszernek minősítették, ez nem más, mint a csiperkegomba- champignons…
Sokan lenézik a leghétköznapibb kis gombát, pedig inkább meg kellene becsülni. Különösen magas koncentrációban tartalmaz olyan tápanyagokat, vitaminokat, mikroelemeket, amelyek az emberi szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenek. Hatását a főzés sem károsítja, ami így nem korlátozza az ételek elkészítésének változatosságát.
Kutatások eredmények alapján, csiperkegomba rákellenes hatású. Rendszeres fogyasztása segíthet a mellrák megelőzésében azzal, hogy megakadályozza a szervezetben lévő ösztrogénszint túlzott megemelkedését. A csiperkegomba kiváló vitaminforrás, az összes B vitamin, D vitamin, magnézium, folsav, C, K, vas, foszfor, cink, kálium, réz, szelén, mangán-t is tartalmaz. Rosttartalma hozzájárul a bélrendszer jó működéséhez.
*Tipp: A csiperkét néhány napig tárolhatjuk a hűtőszekrény zöldséges rekeszében. Érdemes a gombát papírzacskóba tenni, vagy légmentesen záródó edénybe. Ne öntsük ki a levet, amelyet a főzés során a gombák engedtek. Finoman ízesíthetjük vele leveseinket és mártásainkat. A gomba kitűnően illeszkedik a sószegény diétába is, mivel alacsony a nátriumtartalma. Illatosítja, ízesíti, változatosabbá teszi az ételeinket. Forrás: wikipedia