Mi maradt a hűtőbe? Egy kis rizs?
Nem tudod, mit kezdj vele? Itt a legfinomabb megoldás, hogy eltüntesd a maradékot! Egy szuper süti, amihez nem kell mélyen belenyúlnod a pénztárcádba... :)
Szóval ki ne dobd, a maradék rizst, készíts belőle 15 perc alatt, rizspalacsintát, reggelire, tízóraira, uzsonnára, vacsorára kiváló nassolni való… Ha imádod a rizs felfújtat, vagy más néven rizskoch-ot, akkor ezt is szeretni fogod… :)
Mézzel, Agavé sziruppal, lekvárral vagy csak magában egy kis fahéjas-kókusz cukorral megszórva, hmm-nyami…, bárhogyan is döntesz az ízesítés terén, ez egy kihagyhatatlan finomság és ki kell próbálnod… :)
Ugye, hogy a legegyszerűbb dolgok a legjobbak?, szóval, így varázsolj, maradékból tökéleteset… :)
Mézes rizspalacsinta
Hozzávalók: csésze=Cup
1 ¼ csésze Bio tönkölybúza fehérliszt – 310 ml
1 ½ kk sütőpor
1 tojás
1 csésze tej 250 ml
egy csipetnyi Himalája só
1 kupak vanília aroma vagy 3 kk vaníliás cukor
1 ek kókuszolaj
Kb. 100-150 g főtt rizs, ami maradt nekem
Tálaláshoz:
Termelői virágméz
Elkészítés:
Egy tálba tegyük bele a lisztet, sütőport, majd keverjük össze.
Ezt követően, adjuk hozzá a tojás sárgáját és fokozatosan öntsük hozzá a tejet, és folyamatosan keverjük el.
Adjuk hozzá a vanília aromát, vagy vaníliás cukrot és a kókusz olajat, és jól keverjük el. Ezt követően adjuk hozzá a főtt rizst, de itt már nagyon óvatosan keverjük, ne törjön össze.
A tojás fehérjét verjük fel, egy csipet sóval és óvatosan keverjük hozzá a rizspalacsinta tésztánkhoz.
Ezt követően a kész tésztából, egy kisebb merőkanállal öntsük a forró, teflon palacsintasütőbe. A palacsinta átmérője kb. 5 cm legyen. Mi a kisebbeket szeretjük, így többet is tudunk sütni egyszerre. A palacsinta tésztája elég tömény, így nem folyik teljesen szét a serpenyőben.
Süssük arany barnára, mindkét oldalát 1-2 percig, amint hólyagosodni kezd, a teteje máris megfordítom.
Ha elkészültünk, finom virágmézzel tálaljuk. De bármilyen lekvárral is kitűnő, ami van otthon, vagy fahéjas-kókusz cukorral megszórva is tökéllyé varázsolhatjuk ezt a rizspalacsintát.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Inspiráció:
http://niebieskapistacja.blox.pl/2011/08/Ryzowe-pancakes.html
És akkor nézzük meg, hogy milyen hatással van a szervezetünkre a rizs, és milyen fajtáit ismerjük:
Az emberiség legbecsesebb ajándéka
A rizs a búza után az emberiség legfontosabb növényi tápláléka, szinte mindenki szereti. Ez a sokoldalúan használható gabona jól beilleszthető mindenféle étrendbe. A rizs a világ lakossága több mint felének alapvető tápláléka, a védikus konyhaművészet egyik legfontosabb eleme.
Élettani hatásai
A világ lakosságának több mint fele rizsből nyeri a szervezet számára nélkülözhetetlen proteint. A rizs proteinje az egyik legjobb hypoallergén fehérjeforrás, amit számos étel készítéséhez használnak a világ minden táján. Azért tartják a rizs proteinjét teljes értékűnek, mert mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. Ezekből épülnek fel a fehérjék. Ezenkívül tartalmaznak még nem eszenciális aminosavakat is, amelyek kisebb mennyiségben, de szintén szükségesek a szervezet működéséhez.
A barna és fehér rizs összehasonlító táblázata
|
100 g főtt barnarizs |
100 g főtt fehér rizs |
Kalória |
111 kcal |
130 kcal |
Glikémiás index |
55 |
70 |
Aminosavérték |
75 |
71 |
Protein |
2,6 g |
2,7 g |
Szénhidrát |
23 g |
28,2 g |
Zsírtartalom |
||
teljes |
0,9 g |
0,3 g |
telített |
0,2 g |
0,1 g |
telítetlen |
0,3 g |
0,1 g |
többszörösen telítetlen |
0,3 g |
0,1 g |
Ómega-3 zsírsav |
14 mg |
13 mg |
Ómega-6 zsírsav |
309 mg |
62 mg |
Rost |
1,8 g |
0,4 g |
Thiamin (B1) |
0,1 mg |
0,2 mg |
Magnézium |
43 mg |
12 mg |
Foszfor |
83 mg |
43 mg |
Kálium |
43 mg |
35 mg |
Cink |
0,5 mg |
0,5 mg |
Miért hasznos és egészséges?
Kitűnő az emészthetősége, a rizsszemben lévő fehérje csaknem teljes értékű, sok E- és B-vitamint, kalciumot, vasat, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót tartalmaz.
A barna rizs hántolásával kapjuk a fényes, fehér rizst. Kiváló gyógyhatású szer bőrbetegségekre, hajhullásra, valamint korpásódás ellen. Ezekre a rizskorpa fogyasztása ajánlott, bélgyulladások esetén pedig, a rizsnyák; gyomorproblémákra kizárólag a barna rizs, mert a rajta maradó héj tápdús. A rizstejet tejérzékenységben szenvedők fogyaszthatják. A rizs teljes értékű táplálék, egészséges, komplex szénhidráttal látja el a szervezetet. Koleszterin- és szódiummentes, nem allergiakeltő, minimális zsírt tartalmaz. Az egyik legkönnyebben emészthető és hasznosuló fehérje.
Mivel komplex szénhidrát, az energia, ami a rizsben található, eltárolható az izomzatban, szükség esetén viszont könnyen felhasználható. A gluténmentes diétára szorulóknak a rizs proteinje a lehető legjobb étel, más fehérjeforrásokhoz viszonyítva. A rizs fehérjéje mentes az allergénektől, amelyek viszont másban – például a szójában, a tojásban, a tejben, az élesztőben, a gabonákban – megtalálhatók. Gazdag aminosavakban, amelyekről kutatások során kiderült, hogy összetételük nagyon hasonló az anyatejben lévő aminosavéhoz. Az anyatej pedig, mint tudjuk, a föld egyik legtáplálóbb étke. Mindezek mellett még nagyon hatékony antikarcinogén is a rizs, rendszeres fogyasztása csökkenti a „rossz” zsírokat.
A rizsfajták
Állítólag 40 000 különböző típusú rizs létezik, de alapvetően két csoportba oszthatóak: rövid vagy hosszú szemű. A rövid szemű rizs a japán és thai konyhára jellemző, míg a hosszú szemű rizs indiai eredetű. A rövid szemű rizs az egészségesebb, a „belek szivacsának” is nevezik. A világ 110 országban termesztett több ezer nemesített fajta osztályozása nem könnyű.
Japonica rizs
Fél kerek vagy teljesen kerek, azaz lehet rövidebb vagy hosszabb szemű is. Enyhén ragacsosra fő, de ha jó minőségű és megfelelő technológiával készül, nem pempősödik. Ilyenek például a japán szusirizsek, az Amerikában termesztett japán típusú nishiki. Idetartoznak az itáliai rizottórizsek, például az arborio vagy az eredetvédett vialone nano, amit Verona környékén termesztenek. A rizottórizsek királya a carnaroli, illetve ennek speciális bio fajtája, a piemonti acquerello, melyet betakarítás után 12-36 hónapig 10 fokon tárolnak. (Ez idő alatt úgynevezett utóérés zajlik le, ami után a fehérjék, a keményítő és a vitaminok jobban oldódnak a vízben, és ettől ízesebb lesz a rizottó.) A jó rizottórizs egyenletesen puhul, de nem mállik szét, a főzés után hosszú ideig őrzi állagát. E jó tulajdonságai miatt szeretik a szakácsok világszerte a carnarolit. A magas amilopektintartalom egyébként a megfelelő technikájú főzés során krémes, tejszínes állagot eredményez.
Érdekes megemlíteni, hogy létezik fekete rizottórizs is: az olasz riso venere. A japonica típusú rizsek közé tartoznak a spanyol paellarizsek is. A spanyolok leggyakrabban a senia és bahia fajtát használják e célra, legjobb paellarizsük pedig az arroz bomba (ez utóbbi lényegesen többe kerül, mint a többi spanyol rizs – különösen, ha eredetvédett, s Callasparra vidékéről származik). E ragacsosabb rizsfajták több folyadékot, s ezzel potenciálisan több íz anyagot képesek felvenni.
Javanica rizs
Hosszú szemű, de enyhén ragacsos. Mivel részben a fenti két csoport tulajdonságait egyesíti, szokták indica-japonicának is mondani. Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és Madagaszkáron termesztik.
A legnépszerűbb rizsfajták
Basmati rizs
Az indiai konyha alapköve. A Himalája lábainál termesztik már évszázadok óta, ahol a Yamuna és a Gangesz folyó táplálja a termőföldet. Hosszú szemű, nem ragadós rizsfajta, és kissé illatos – neve hindu nyelven az „illatok királynőjét” jelenti. A világ legjobb rizsének tartják – nem csoda, hogy évszázadok óta exportálják az arab és európai országokba. Íze aromás, kissé diós.
Rizottórizs
Közepes méretű rizs, mely krémes, a közepe mégis szilárd. A leghíresebb az Arborio, amely apró szemű rövid rizs. Más, rövid szemű rizs is alkalmas rizottónak. A rövid szemű rizsfajták elsősorban japán ételek és desszertek készítésére alkalmasak.
Jázminrizs
Kitűnő fehér rizsféle, mely a basmati rizs egyik variációja. Ennek a fajtának – ahogyan arra a neve is utal –, enyhe jázminaromája van a főzés után. Csak kissé lesz ragadós a főzés után. Thaiföldről származik, illatos rizsnek is nevezik. Helyettesíthető a basmati rizzsel. Nagyon finom, aromás rizsfajta, kiváló az ázsiai ételekhez. Nem ajánlott süteménykészítéshez vagy rizottó típusú ételekhez.
Bengáli virágrizs (Pushpanna)
A „rizsek királynője”. Az egyik legfényűzőbb rizs, és amint arra a neve is utal, olyan színes, mint egy csokor virág.
Vadrizs
Valójában nem rizs, hanem egy vízi fű magja. Sioux and Chippewából származik. Hosszú, fekete szemű, kissé rágós, és diós ízű. Az Észak-Amerikában termő növényt (Zizzania aquatica), melynek rizsre hasonlít a magja, s számos indián törzs fogyasztotta, már több mint ezer éve. Ezért hívják indián rizsnek is.
A vadrizs előnyös tulajdonsága a kedvezően magas aminosavtartalom és B-vitamin-összetétel. Az USA-ban az 50-es évek óta termesztik, ekkor ismerték fel táplálkozás-élettani jelentőségét. Tovább kell főzni, mint az átlagos rizst. Csodálatosan füstös, diós íze van, a textúrája pedig rágós. Nagyon finom salátákban, levesben vagy más rizzsel kombinálva. Továbbá nagyon egészséges – magas a protein-, B6¬-vitamin-, cink- és magnéziumtartalma.
A természetben a tópartok mentén termett rizs a legjobb választás, bár a termesztett rizsnek is tökéletes talajt tudnak biztosítani napjainkban.
Amerikai hosszú rizs
Cariline rizsnek is nevezik, mert South Caroline-ban termelik. Ez a legnépszerűbb rizs Amerikában. Hasonlít az Európában termelt hosszú szemű rizsre. Főzés után kissé ragadós lesz, és mivel nincsen jellegzetes íze, illata, így Európai ételek mellé kiváló köret.
A rizs története 2000 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor indonéziai és madagaszkári utazók tették honossá Amerika területén. Ez a legősibb rizsfajta Amerikában.
Barna rizs
Lehet rövid vagy hosszú szemű, de a rövid szemű egészségesebb, mivel kiválóan alkalmazható méregtelenítésre. Mivel nincs finomítva a barna rizs – sokkal több tápanyagot tartalmaz –, ezért magas a rost-, B-vitamin-, mangán-, magnézium-, szelén- és vastartama, így az egészséges étrend egyik alapköve. Szinte minden táplálkozási iskola lelkesen említi hatását és szerepelteti étrendjében. Sok B-vitamint tartalmaz, csökkenti a vérnyomást, segíti a méregtelenítést, a vese működését, nyugtatja az idegrendszert.
Minden rizs helyettesíthető a barna rizsváltozatával. A fehér rizstől annyiban különbözik, hogy az őrlés során eggyel kevesebb réteg kerül le róla.
Melyik rizsből mit? Melyik rizst a sok ezerből?
– A barna rizs attól barna, hogy a hántolás után nem fényezik (azaz nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti úgynevezett ezüsthártyát), emiatt nagyobb a tápértéke, viszont lassabban fő, s keményebb marad. A barna rizs felhasználása megegyezik a fehér rizsekével, kiváló köretekhez, egytálételekhez, illetve diéták remek kiegészítője.
– Az opálrizs a hántolt rizsek egy speciális változata (legalább is nálunk ezen a néven ismert), amelyet még a héjában felgőzölnek, s csak azután hántolnak. Így a nyersen koptatott-fényezettnél ízesebb, tápdúsabb lesz. Színe eredetileg barnás, mire megfő, megpuhul és kifehéredik.
– A hántolt és fényezett rizsek rendszerint fehérek (az ízük kevéssé jellegzetes), s fajtájukra, viselkedésükre az alakjukból következtethetünk.
– A hosszú szemű fajták (ezek hossza az átmérőjük négy-ötszöröse is lehet) a főzésnél nem tapadnak össze, „illatok királynőjét”, így elsősorban hagyományos köretnek, rizottónak, s hasonlóknak valók.
– A rövid szemű fajták általában puhábbra főnek, s hajlamosak az összetapadásra, így ezeket könnyebb pálcikával enni, s például gombócnak, pudingnak, tejberizsnek is jobban megállják a helyüket. A rizs: jobb minőségű rizs, hosszabb szemekkel; B rizs: ezt már jobban meg kell válogatni, rövidebbek a szemek. Rizottóhoz a legjobb a carnaroli, a vialone nano vagy az arborio rizs használata (nagy szemű, magas keményítőtartalmú, félkeményre fövő fajták ezek, melyek nedvesek, levesesek maradnak).
– A sötét színű vadrizs valójában nem rizs, hanem egy fűféle (a Zizania aquatica) termése, de lényegében ugyanúgy használjuk, mint a pergősebb rizsféléket. Forrás: szabadfold.hu/Balog Béla