Ízletes tyúkhúsleves gazdagon/csigatésztával...
2015. szeptember 27. írta: Klarissza24

Ízletes tyúkhúsleves gazdagon/csigatésztával...

Ahogyan mi szeretjük…

 

Ebből csak egy nagy fazékkal lehet készíteni, én is a nagyi által rám hagyott jó nagy leveses fazékba főzőm, mindig a húslevest…

 

 tyúkhúsleves3

 

Ki ne ismerné, hisz gyermekkoromba/gyermekkorunkba, mindig vasárnaponként volt ünnepi húsleves, és ez a magyar konyha általánosan ismert ünnepnapi étele, és a lakodalmi vacsora első fogása is. A 18. század elején terjed el Magyarországon a leves, először a főúri, majd a polgári ünnepi étkezéseknél. Ezt a hagyományt manapság is tartjuk, ha nem is minden vasárnap, viszont nincs is jobb egy jó forró húslevesnél. Én legalábbis még mindig imádom, ő az első számú favoritom… :)

 

 tyúkhúsleves6

 

Mindenkinek van egy tökélyre varázsolt húsleves receptje. Viszont úgy vettem észre, hogy a mai fiatalok, már nem igazán kedvelik… Így, nekem is változtatnom kellett, egy kicsit az ízesítésén, hogy megegyék… :) Így alábbiakban az én receptemmel ismerkedhettek meg, próbáljátok ki, isteni finom… :) 

És nem utolsó sorban, a legrégibb és legjobb népi gyógyszer a forró húsleves. Megfázásra, betegségre nagyon ajánlott, melytől gyorsabban gyógyul a beteg, ahogy a nagyim is mondta mindig… :)

 

 tyúkhúsleves1

 
Ízletes tyúkhúsleves gazdagon/csigatésztával
Hozzávalók:
1 db közepes tyúk egészben
2 db pulykaszárny – kettévágva
80 dkg húsos leves csont
3 gerezd fokhagyma
4 kocka Bio marhahúsleves koca
3 szem szegfűszeg
1 db csillagánizs
4 db babérlevél

Fűszerek:
1 kk szemes ötbors keverék
½ kk szemes szecsuani bors
½ kk kakukkfű
2 szelet friss gyömbér
1 kisebb friss chili paprika vagy ½ kk chili pehely
½ kk őrölt kömény – ha nincs jó az egész kömény is

Keményebb zöldségfélék: – félbevágva
4 db nagy sárgarépa
(ha kisebbeket kapunk, én akár 10 db-ot is bele szoktam rakni, imádom a húslevesbe főtt sárgarépát)
2 db nagy fehérrépa
1 db közepes karalábé
1 db közepes zeller gumó

Gyengébb zöldségfélék:
2 szál zöldhagyma
1 közepes vöröshagyma - héjastul
1 db nagyobb zöldpaprika - félbevágva
1 db nagyobb paradicsom - félbevágva
kis karfiol
¼ kis kelkáposzta - egészben

A megfőtt leves végén kell beletenni, és még 3 perc főzési idő:
1 csokor petrezselyem összekötve
1 csokor zeller levél összekötve
10 dkg zsenge zöldborsó
¼ kk sáfrányos szeklice
Himalája só – ízlés szerint, ha szükséges

 

tyúkhúsleves5

Elkészítés:
Az előkészített húst megmossuk, és hideg vízben feltesszük egy nagy leveses fazékba (úgy, hogy ellepje a víz a húst) és fedő alatt a legalacsonyabb hőfokon elkezdjük főzni, főzési idő 4 óra.

 tyúkhúsleves0

Ha a húslé felforrt, egy szűrőkanállal leszedjük a tetejéről a habot és tovább főzzük, alacsony hőfokon. A következő habot is leszedjük, és hozzáadjuk a leveskockát, fokhagymát, szegfűszeg, csillagánizst és tovább lassan főzzük, hogy csak gyöngyözve forrjon.

tyúkhúsleves7

Miközben a hús fő, megtisztítjuk a zöldségeket félbe, negyedekre vágva felszeleteljük. Ha még esetleg van, akkor szedjük le ismét a maradék habot a leves tetejéről, majd adjunk hozzá a fűszereket.

tyúkhúsleves

A levesbe beletesszük a keményebb zöldségeket. Ha már majdnem megpuhult a zöldség, akkor a gyengébb (hamarabb megfövő) zöldségeket tesszük bele, ha minden megpuhult (figyelni kell rá, hogy ne följön szét a zöldség) kóstoljuk meg a levest, szükség esetén ízesíthetjük még sóval, de ekkor még kell rajta forralnunk egyet. A kész levest a tűzről levéve pihentessük 10 percig.

tyúkhúsleves3

A főtt zöldségeket, húst óvatosan vegyük ki a levesből külön tálaljuk a húst, zöldséget és a levestésztát.   Merőkanállal, finom szűrőn keresztül szűrjük át a levest, hogy a lehető legtisztább legyen.

 tyúkhúsleves6

*Tipp: Én ilyenkor, amikor egy nagy fazék húslevest készítek, akkor 1 liter tyúkhúslevest, csirkehúslevest vagy marhahúsleves alaplét félre szoktam tenni, lefagyasztom, ha kihűlt. Így amikor más ételekhez vagy akár pld. ázsiai gyors leveset szeretnék készíteni hétköznapokon, akkor mindig felhasználom, az eltett húsleves alaplét.

Kínálhatunk mellé külön leves lében kifőzött csigatésztát, vagy forrázott rizstésztát. Én, hogy ne pocsékoljam az értékes húsleves levét, egy húsleveskocka és forró víz kíséretében főzőm ki külön a csigatésztát.

*Tipp: ha valaki nem szereti, vagy nem eheti zsírosan (mint én) a húslevest, az fogjon egy zsírpapírt gyűrje össze, és itassa le a húslevesről a felesleges zsiradékot. Másnap pedig a hűtőből kivéve szedje le a még rajta lévő megdermedt zsiradékot.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

És akkor nézzük, mit is ír a szakirodalom erről a finom húslevesről, miért is jó a szervezetünknek:

tyúkhúsleves4

húsleves blokkolja bizonyos fehérvérsejtek, az úgynevezett neutrofilok működését a szervezetben. Márpedig részben ezek felelősek a testben a gyulladásos folyamatokért. Különösen vírusfertőzések esetén. A megfőzött csirke – tyúk egyik fehérjéje a cisztein, ami gyulladáscsökkentő, így mérsékli a nyálkahártyák duzzanatát is. A mellhúsában különösen sok cink található. Ez a nyomelem immunerősítő hatású. És még, a legegyszerűbb ok, hogy a húsleves forró! Márpedig a forró, nedves környezetet a vírusok nem kedvelik, ráadásul a gőz nedvesíti a nyálkahártyákat, és segíti a légutak tisztulását is. Forrás: Wikipedia

 

 

süti beállítások módosítása