Mámoros bódulat…
Régi jó magyaros egytálétel egy kis fűszeres pikantériával… :)
Ha magyaros ízekre vágysz, biztos, hogy a kedvenc pörkölt recepted után nyúlsz. De, hogy mégse legyen unalmas, vegyél hozzá egy üveg jó vörösbort, és csempészd bele, ami igazán pikáns ízt kölcsönöz az egyszerű ételnek, melynek bizony a pasik sem tudnak ellenállni… :)
A különféle húsok zamatát kiválóan kihozza az alkohol, így egy szimpla pörkölt is igazán különleges, ínyenc fogásnak tűnik. Tálalj hozzá egy adag nokedlit vagy pirított tarhonyát, de akár teljeskiörlésű kenyérrel, kiflivel is tunkolhatod a szaftját, plusz még egy finom csalamádé, és már ehetitek is!
Mindenkinek van egy szipi-szupi receptje, az ennyimet is ismerjétek meg, ahány ház, annyi szokás, szokták mondani… :) Nem lehet megunni, isteni finom… :) Bátran készítsétek el, kezdőknek is ajánlom...
Magyaros vörösboros pikáns sertéspörkölt/tarhonyával
Hozzávalók:
1 kg sertéscomb
2 ek kókuszzsír
10 dkg füstölt kolozsvári szalonna vagy bacon
5 dkg tüzes kolbász
3 db nagy fej vöröshagyma
2 db nagy paradicsom
2 db nagy paprika
3 gerezd nagy fokhagyma
Fűszerek:
½ kk *kakukkfű
3 db *babérlevél
1 db marhahúsleves kocka
*Himalája só - ha szükséges ízlés szerint, mivel a kolozsvári szalonna is sós és a húsleveskocka is -
½ tk *ötbors őrölt fűszer
2 kk Kalocsai pirospaprika
1 kk *őrölt kömény
1 mk *majoránna
1 db chili - vagy chili pehely vagy erős zöldpaprika – aki nem szereti az erőset, magozza ki a paprikát
kb. fél liter jó minőségű száraz vörösbor
Köret:
2 bögre tarhonya
½ kk *Himalája só
savanyúság
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Elkészítés:
A húst megmossuk, és falatnyi kockákra aprítjuk. A kolozsvári szalonnát, kolbászt, hagymát, paprikákat, paradicsomot is kockára vágjuk.
Egy lábasba felforrósítjuk a kókuszzsírt, beletesszük a szalonnát, kolbászt és a hagymát, elkezdjük megpirítani, amikor kezd üveges színű lenni a hagyma, akkor beletesszük a paradicsomot, paprikát, fokhagymát, chilit, és pirítjuk, kb. 5 percig.
Utána levesszük a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, és fél dl vörösborral felöntjük. Hozzáadjuk a húst, jól elkeverjük, és visszatesszük a tűzre, és kissé megpirítjuk, kb. 5 perc.
Ezt követően hozzáadjuk a fenti fűszereket és felöntjük még 2 dl vörösborral és annyi vízzel, hogy éppen, hogy szűken ellepje. Főzési idő kb. 1 óra, lassú tűzzön. Amikor kezdi elfőni a levét, akkor csak minimálisan kell felönteni vörösborral, nem sokkal, mindig csak egy picivel, mert a lényege a pörköltnek, hogy sűrű szaftos leve legyen. Ha megpuhult a hús, akkor van készen. :)
Amíg fő a vörösboros sertés pörkölt, addig készítsük el a köretet:
A 2 bögre tarhonyát 3 ek kókuszolajon pirítsuk meg, ezt követően öntsük fel 4 bögre vízzel, - de óvatosan, mert ilyenkor a felszálló forró gőz megégetheti a kezünket-, és jól keverjük meg. Ízesítsük sóval. Lefedve, tartalék lángon, néha megkavargatva főzzük puhára kb. 20 perc, akkor jó, amikor megpuhul és magába szívja az összes vizet.
Ha elkészültünk, akkor a vörösboros sertéspörköltet tálaljuk tarhonyával, vagy teljeskiörlésű kiflivel és savanyúsággal.
Imádom a tarhonyát, jó régen ettem, sajnos a családban csak én szeretem, így magamnak főztem, a többiek ették kiflivel, kenyérrel, nokedlit nem kértek hozzá. Ennyi, meg egy Bambi… :)
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat!
Klarissza