Valami Amerika/Hálaadás - Öröm és boldogság...
2015. november 25. írta: Klarissza24

Valami Amerika/Hálaadás - Öröm és boldogság...

Köszönjünk meg mindent, amink van, és töltsünk időt azokkal az emberekkel, akiket szeretünk!

 

A Hálaadás egyszerűen megtanít tisztelni, becsülni, értékelni azt, amink van, aminek örülni lehet. :)

 

 HappyThanksgivingDay


Mi magyarok sok mindent átvettünk már nyugatról a Valentin-naptól az egészen rémisztő halloween-ig, de ez az ünnep valahogy kimaradt. Azonban ebben a néha pesszimista, mosolymentes országban talán még a mindennapi kenyérnél is fontosabb, hogy megtanuljunk, hálát adni azért, amink van.

Ideje meg tanulni hálát adni, mert a siker felé csak ez az út vezet! Én a családommal, minden évben megtartjuk a hálaadást, remélem, sok család fogja követi, ezen kezdeményezést…

 öröm és boldogság lista8

 „Amikor a boldogság egyik ajtaja bezárul, egy másik kinyílik. De gyakran olyan sokáig tekintünk vissza a zárt ajtóra, hogy nem vesszük észre, amelyik megnyílt előttünk.
/Helen Keller/

 öröm és boldogság lista4

Míg a boldogságot önmagáért keressük, összes többi célunk - legyen az egészség, szépség, pénz vagy hatalom - csak azért fontos, mert feltételezzük, hogy majd boldoggá tesz minket."  
/Csíkszentmihályi Mihály/

 

 öröm és boldogság lista3

 

És akkor nézzünk egy kis kitekintést, a hálaadás ünnepről…
Forrás/kép: Wikipedia

1863 óta az USA-ban ez az ünnep mindig november negyedik csütörtökjére, az idén (2014) november huszonhetedikére, azaz a mai napra esik. A Hálaadás az USA-ban hivatalos ünneppé 1863 októberében, Ábrahám Lincoln rendeletére vált, ám az ünneppé nyilvánítás igazából a Godey’s Lady’s Magazine szerkesztőjének, Sarah Josepha Hale-nek köszönhető, aki 17 évig lobbizott az ünneppé nyilvánítás mellett. 1916-tól az ünnep már Pulykanap néven is szerepel, utalva a hálaadási pulyka, növekvő népszerűségére.

Az Egyesült Államokban a hálaadás az egyik legfontosabb nemzeti ünnep. A Hálaadás legszebb momentuma az, hogy ilyenkor valóban hálát adnak az emberek, megköszönik mindazt, amiért érdemes hálásnak lenni, a családjukat, az egészségüket, vagy bármi mást ami, aki boldoggá teszi őket… hogy jó dolgok is vannak az életben.

Thanksgiving-Dinner1

Sok amerikai a hivatalosan is munkaszüneti napnak nyilvánított csütörtököt követő pénteket is kiveszi szabadnapként. Ezen a négynapos hétvégén a közeli családtagok gyakran messziről hazautazva összegyűlnek, hogy együtt ünnepelhessék a hálaadást, melynek elmaradhatatlan tartozéka a hálaadásnapi vacsora.

A hálaadás szokásos ünneplése
A vacsora hagyományosan legfontosabb eleme, a pulyka olyannyira egybeforrt az ünneppel, hogy a hálaadást néha „pulyka napnak” (Turkey Day, T-Day) is nevezik. Az ünnepi asztalon tradicionálisan szerepelnek még olyan fogások, mint a pulykához felszolgált töltelék, áfonyaszósz, krumplipüré, zöldbab illetve a sütőtöktorta.

Hálaadás időpontjai 1986-2041-ig
November 22. – 1990, 2001, 2007, 2012, 2018, 2029, 2035, 2040
November 23. – 1989 1995, 2000, 2006, 2017, 2023, 2028, 2034
November 24. – 1988, 1994, 2005, 2011, 2016, 2022, 2033, 2039
November 25. – 1993, 1999, 2004, 2010, 2021, 2027, 2032, 2038
November 26. – 1987, 1992, 1998, 2009, 2015, 2020, 2026, 2037 
November 27. -1986, 1997, 2003, 2008, 2014, 2025, 2031, 2036
November 28. – 1991, 1996, 2002, 2013, 2019, 2024, 2030, 2041

 

A képlet ugyanis elég egyszerű: minél több dologért vagy hálás a mindennapokban, annál több olyan dolgot kapsz cserébe, amiért majd szintén hálás lehetsz.

öröm és boldogság lista6

Ha belegondolok, mi mindenért lehetek hálás az életemben, ez eddig nagyjából hirtelen mindig ugyanaz a nagyobb pár dolog/életesemény jutott eszembe, a gyerekem, a családom, a barátaim, a lakásom, a munkám. És ez így is marad. Megingathatatlanul, szeretem azokat, akik, és amik körbevesznek, és azzá tesznek ami. De persze, ha tudatosan mélyre tekintek, és meg akarom élni a jelent, akkor sokszor eszembe jut nap, mint nap, megannyi ezer apró olyan dolog és pillanat történik velem és mindenkivel, ami a maga egyszerűségével boldoggá teszi az embert. Egyszóval az élet apró örömeiben rejtőzik a mindennapi boldogságunk kulcsa. És igen, talán itt is lehetne mondani a régi szlogent, hogy a „sok kicsi sokra megy”. Az apró örömök összeadódnak, elhalmoznak bennünket és boldoggá teszik a mindennapjainkat. Hiszen minél több dologért vagyunk hálásak a mindennapokban, annál több olyan dolgot kapunk cserébe, amiért későbbiekben szintén hálásak lehetünk.

öröm és boldogság lista5

Apróságokban a boldogság, hiszen nyitott szemmel és szívvel befogadni, és észrevenni olyan apró dolgokat és hálásnak lenni érte a mindennapokban, bizony nem könnyű feladat. Ezt sokszor elfelejtjük, megfeledkezünk róla, mert természetesnek vesszük a létezését, úgy fogjuk fel, hogy nap, mint nap, megédesíti az életünket, hozzászoktunk, és el is felejtjük, tán észre se vesszük, és mindig csak a nagy dolgok jutnak eszünkbe.

öröm és boldogság lista10

Viszont döntés kérdése, hogy felturbózzuk a kedélyállapotunkat és energiánkat, és tudomást veszünk róluk, olyan ez, mint a fordított bakancslista, hiszen egy önmagunkkal töltött órák, percek szeretettre méltóak, és már is kipipálhatjuk, hiszen megkaptuk, és ez által szeretjük önmagunkat. Vagy ha számot vetünk a boldogságunkkal, ez is egy kellemes tevékenység, akár egy papírra (post-it-ra) leírva a nap végén, nagy boldogságot tud okozni, egy kis motiváció a lelkünknek. Sőt ez tovább lehet fokozni, inspirálódni, beleragasztani egy füzetbe, igazán nagy önbizalmat ad minden nap magunknak, és ha fellapozzuk, visszatekintünk, igenis észrevesszük, hogy milyen sok kis apró dolgok vannak az életünkbe, amiket eddig észre sem vettünk, mert természetesnek véltük, ezekért is hálásak tudunk lenni, mert igenis ez is velünk történik. Mindig szoktam mondani, ha valami jó történik, hogy „az élet apró örömei”, és bizony ezt nem szabad elfelejteni. És ne felejtsük el, hogy egy kedves szó, dicséret mennyiben hozzá tud járulni az ember boldogságfaktorához. 

öröm és boldogság lista9

Az én öröm és boldogság listám, amiért hálás vagyok:

  • Szeretem a reggeli friss kifli és zsömle zamatát, ahogy ropog a számba, egy bögre (csak olyan zacskós) kakaóval, a gyerekkoromat juttatja eszembe
  • A felismerést, hogy a változás jó dolog
  • Nap, mint nap szeretek örömet szerezni a családomnak a finomabbnál finomabb ételeimmel, és a blog rajongóimnak, akik olvassák a receptjeimet
  • A kutyusaim örömét látni, amikor hazaérek
  • Gyermekem gyönyörű, mosolygós arcát látni mindennap, amikor reggel elköszönünk egymástól, gyönyörű napot kívánva
  • Amikor érezem, hogy szeretnek és fontos vagyok
  • A reggeli közös kávé, reggeli és beszélgetések
  • Este lefekvéskor mindennap elmondani, hogy szeretlek és jó éjszakát kívánni
  • Hazaérkezés a munkából, és megkérdezni, milyen napod volt?
  • Imádom a hétvégi napokat
  • Imádom a tavaszi eljövetelét, amikor énekli a széncinege kismadár „nyitnikék”
  • Imádom, amikor lehull az első hópehely és csak hull és hull és gyönyörködni benne
  • Szeretem a nyár búcsúját, a szép ősz kezdetét, és lehulló színes leveleket gyűjtögetni
  • Imádom a Balatont és strandmatracon bohóckodni/játszani
  • Forró nyári kánikulában fagylaltot enni
  • Pitypangot fújni
  • Kánikulában wellnessezni a strandon
  • Imádok biciklizni
  • Végig nézni a lakáson, ahol épp rendet raktam
  • Pénzt találni egy rég nem használt dzsekiben vagy táskában
  • Nevetni egy humoros történeten
  • Egy teli habfürdős kádban lubickolni
  • Megnyomni a “közzététel” gombot, mikor befejezek egy blog bejegyzést
  • Tavasszal imádok gyönyörködni a cseresznyefa virágzásában, olyan mintha felvette volna az esküvői ruháját
  • Imádok a tengerparton sétálni, vagy csak úgy lenni, a tengert nézve, a végtelenbe merülve gondolataimmal elleni
  • Élvezem nap, mint nap az általam elkészített ételek íz kavalkádját, mely igazán boldogsággal tölt el…

És még folytathatnám, az élet apró örömeit a boldogság listámat, akár a végtelenségig…, hogy miket szeretek… :) én ezekért mind hálás vagyok, hogy megélhetem, szóval "ÉLNI JÓ!"... :)

öröm és boldogság lista7

Például, Amelie csodálatos élete című film láttán is ezek az érzések felszínre kerültek, ahol a jelenetben, felsorolják, mi okoz örömöt Amelie-nek az életben, belemarkolni egy zsák magba, feltörni a créme brulée karamellrétegét vagy kacsázni a csatorna vizén… :)

Itt nézheted meg a videót:


[embed]https://www.youtube.com/watch?v=T-kY7JEGrNI[/embed]

 

Ha megkérdeznék, melyek számodra az élet legapróbb örömei, mit válaszolnál?

 

Neked, milyen az öröm és boldogság listád, amiért hálás vagy?

 

 Hálaadás

Boldog Hálaadást! 2015.11.26. Happy Thanksgiving!

Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása