Laktató finomság, bizton állíthatom, hogy ettől sem maradsz éhes. :)
Ez a sült húsgombóc gyorsan elkészíthető, és isteni finom. Jó alternatíva, ha már unjuk a hagyományos fasírtot.
Vendégvárónak is kiváló, igazi mártogatós. Sőt a titkos szószom tökéletes akár nyers zöldségek: sárgarépa, spanyol zeller stb. vagy, hal, rák, hamburger öntetként, szószként is. :)
Ezt a receptemet, kezdőknek is ajánlom, hiszen olyan könnyű elkészíteni, inkább úgy mondanám, hogy nehezebb volt leírni a receptemet, mint elkészíteni. :) Bátran készítsétek el, mert, ahogy a lányom mondta „Anya ez isteni" :)
Sült húsgombóc savanyúsággal és a titkos szósszal KETO
Hozzávalók:
½ kg sertés darált hús
2 tojás
3 ek mandulaliszt vagy bambuszrozsliszt (keto) vagy rizsliszt (gm)
Friss aprított zöldségek:
1 db piros kaliforniai paprika – apró kockára vágva
1 csokor petrezselyem – apróra vágva
1 fej közepes vöröshagyma – apró kockára vágva
½ fej édeskömény – apró kockára vágva
Fűszerek:
1 kk Himalája só
1 kk ötbors fűszer – őrölve
1 kk citromos bors
2 kk Thai fűszerkeverék
1 gerezd fokhagyma – reszelve
100 ml mandulatej
½ kk sütőpor
Sütéshez:
kókuszolaj
A titkos szósz: pikáns és majonézes:
Összekeverve egy darálóba, vagy turmixba:
10-15 dkg káposzta és sárgarépa vágott savanyúság – piacon lehet venni a savanyúságosnál – ebből 2 púpos ek szükséges
250 ml majonéz (Keto étrendnél Ajoli mártást készítünk recept itt és ízesítjük az alábbiakkal)
2 ek tejföl
½ csokor petrezselyem – apróra vágva
2 kk szárított kapor vagy friss
1 csipet ötbors fűszer – őrölve
½ kk kalocsai piros paprika
1 kk mustár
1 ek Agavé szirup keto itt
volt itthon nekem még csípős erős paprika savanyúságom, egy paprika negyedét is belevágtam
Köret:
Savanyúság:
2 db sárgarépa – reszelve - (Keto étrendnél hagyjuk el, de én néha szoktam enni, levesbe is, figyelve a napi CH-ra)
1 db kígyóuborka – vékony szeletekre vágva
10 szem kicsi krumpli (Keto étrendnél hagyjuk el, családnak mehet a krumpli)
1 kk *Himalája só
A hozzávalóknál lévő fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/
Sült húsgombóc savanyúsággal és a titkos szósszal KETO
elkészítése:
Készítsük el a savanyúságot. Reszeljük le a sárgarépát és gyaluljuk szép szeletekre a kígyóuborkát. Tegyük mindkettőt külön tálkába.
A pikáns majonézes szószhoz vásárolt sárgarépa és káposzta vágott savanyúságot szűrjük le és a levét elfelezve öntsük külön-külön a reszelt sárgarépára és az uborkára. Tegyük be a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Ha ezzel elkészültünk, készítsük el a pikáns majonézes/Ajoli szószt, a szósznál lévő hozzávalókat, tegyük egy mixer darálóba és jól keverjük össze, majd öntsük egy tálkába és tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Ez a finomság, akár halhoz, rákhoz, hamburgerhez is kiváló szósz.
Most már neki láthatunk a húsgombóchoz:
Egy tálba tegyük bele a darált húst. Vágjuk fel a zöldségeket: kaliforniai paprika, vöröshagyma, édeskömény apró kockákra és egy csokor petrezselymet is vágjunk apróra és tegyük bele a húsos tálba.
Ezt követően adjuk hozzá a tojást, a lisztet, és a fűszereknél lévő hozzávalókkal ízesítsük, majd a tejet és a sütőport. Fogjunk egy robotgépet és jól keverjük össze, könnyű összeállt masszának kell lennie. Tegyük a hűtőbe 15 percre.
Ameddig hűsöl a húsos masszánk, jól mossuk meg a krumplit, és tegyük fel sós vízbe és főzzük meg háromnegyed részig. Majd ezt követően, egy tányérba tegyünk papírszalvétát, és szedjük ki, így a felesleges vizet felissza, mielőtt sütni kezdenénk. Keto étrendnél zellert süssünk ki vagy zeller pürét készítsünk.
Hevítsünk fel egy serpenyőbe vagy wokba kókuszolajat és a hűtőből kivett húsos masszánkból kanalazzunk ki gombócokat, egy fagyis kanál segítségével és tegyük bele a kókusz olajba és süssük arany barnára.
Ha kisültek a zöldséges húsgombócaink, akkor tegyük bele a forró kókuszolajba a krumplit/zellert és süssük ropogósra. Ha elkészültünk szedjük ki és sózzuk meg egy csipetnyi sóval.
Az édeskömény másik felét szeleteljük fel és süssük ropogósra az olajba.
Tálaljuk a sült zöldséges húsgombócot, savanyított szeletelt uborkával és reszelt sárgarépával, kókuszolajban kisült egész burgonyával és pikáns majonézes/Ajoli szósszal, amibe mártogathatjuk a finom zöldséges sült húsgombócunkat, ja és ne felejtsük el a ropogósra sült édesköményt se. :)
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
https://www.instagram.com/klarissza43/
https://www.instagram.com/fincsifalatka.blog.hu/
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza