Sült tofu zöldséges rizstésztával/pirított mogyoróval...
2016. április 27. írta: Klarissza24

Sült tofu zöldséges rizstésztával/pirított mogyoróval...

 

Törj ki a klasszikus tészta világából! Próbálj ki valami újat!  :)

Sült tofu zöldséges rizstésztával pirított mogyoróval6


Tudtad, hogy a legegyszerűbb dolgok a legjobbak? Te is próbáld ki ezt a mennyi finomságot, mely 25 perc alatt készen van és ráadásul húsmentes, ebédre, vacsorára is kiváló választás…

 

Sült tofu zöldséges rizstésztával pirított mogyoróval1

Sült tofu zöldséges rizstésztával /pirított mogyoróval
Hozzávalók:
1 csomag 250 g rizstészta
2 db 300 g Natúr Bio tofu
2 db lila hagyma
2 szál zöldhagyma
3 db retek
2 db tojás
1 doboz babcsíra, vagy 1 kis üveges babcsira leve nélkül
2 db lime
3 csipet *Himalája só
1 csipet *ötbors fűszer őrölve
extra szűz olíva olaj

Öntet:
2 ek szójaszósz
2 ek *édes chili szósz 
1 db lime leve
2 maréknyi földimogyoró
1 ek kókuszzsír

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni:
http://www.azsiabt.hu/

 Sült tofu zöldséges rizstésztával pirított mogyoróval16
Elkészítés:
Készítsük elő az összes hozzávalókat:

Az öntet hozzávalóit, keverjük el egy tálban és tegyük félre.

A rizstésztát tegyük egy tálba, és öntsük fel forró vízzel, adjunk hozzá kétcsipetnyi sót és hagyjuk állni, ameddig megpuhul, kb. negyed óra, utána szűrjük le és locsoljuk meg egy kis olíva olajjal, majd tegyük félre.

A tofut vegyük ki a zacskóból, és a felesleges levet két papírtörlő között itassuk fel. Ha készen vagyunk, vágjuk fel kockákra, és tegyük félre.

Sült tofu zöldséges rizstésztával pirított mogyoróval3

A lila hagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel kockára. A retket is vágjuk fel és szintén vágjuk kockára, majd ezt követően a zöldhagymát pedig karikára vágjuk fel. A tojást verjük fel egy tányérba és ezt is tegyük félre.

Egy száraz serpenyőbe pirítsunk meg kétmaréknyi mogyorót, vigyázva hogy el ne égjen, majd öntsük ki egy tálkába, hogy ne piruljon tovább, majd durvára vágjuk fel egy késsel.

Sült tofu zöldséges rizstésztával pirított mogyoróval4

Ezt követően egy wokban vagy serpenyőben hevítsünk fel a kókuszzsírt, majd dobjuk bele a tofut, egy csipetnyi sóval sózzuk és borsozzuk, és pirítsuk meg. Ezt követően vegyük ki egy tálba a pirított tofut, majd a maradék zsiradékba, dinszteljük meg egy kicsit a lila hagymát, és keverjük bele a felvert tojást, majd adjuk hozzá a rizstésztát. Keverjük össze jól, adjuk hozzá a tofut, öntsük rá az öntetet, és dobjuk hozzá a babcsírát, keverjük át és készen is van.

Sült tofu zöldséges rizstésztával pirított mogyoróval25

Tálalhatjuk ezt az egyszerű egészséges finomságot, locsoljuk meg lime lével, szórjuk meg az apróra vágott retekkel, zöldhagymával és pirított mogyoróval.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza


Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

És akkor nézzük meg, milyen hatással van a szervezetünkre a TOFU:

Sült tofu zöldséges rizstésztával pirított mogyoróval12

TOFU - AZ IGAZI CSODASZER

A tofut, más néven a szójababsajtot a távol-keleti konyhaművészet ismertette meg velünk. Az egészséges étel nálunk még nem terjedt el széles körben, bár a „hívők” száma egyre gyarapodik. Nem véletlenül.

SZÓJA AZ EGÉSZSÉGÉRT

Rengeteg tápanyagot és vitamint tartalmaz, mégis kalóriaszegény

A szójában létfontosságú fehérjék (45%), vitaminok (B- és E-vitamin, folsav), ásványi anyagok (pl. kalcium, magnézium, nátrium), nyomelemek (vas, cink, szelén, réz) találhatók. Közismert, hogy a szója − az általában húsból magunkhoz vehető − esszenciális aminosavakat tartalmaz, ezért vegetáriánusoknak kifejezetten ajánlott húspótló. Emellett azonban számos más élettani előnye is van: a szójatermékeket nagy arányban tartalmazó étkezési kultúrájuknak köszönhetően az ázsiai népeknél sokkal ritkább a rákos megbetegedés, a cukor- és a szívbetegség is. Külön ajánlják a szakorvosok a prosztata- és a mellrák megelőzésére.

A szójából készült termékek olyan életfontosságú anyagokat tartalmaznak, mint a lecitin (fontos sejtalkotó, serkenti az idegrendszert) és a filoösztrogén. Ez utóbbi olyan növényi vegyület, amelynek a hatása hasonló a nemi ösztrogénéhez, s bizonyított, hogy a tofunak az érkezésükben betöltött szerepe az oka a keleti nők rendkívül enyhe változáskori tüneteinek. A hőhullámra a japánoknak szavuk sincs! És ez nem genetikai kérdés, mivel az Amerikában élő japán nők megint csak szenvednek a menopauza tüneteitől, hiszen felhagytak keleti étkezési szokásaikkal.

Sült tofu zöldséges rizstésztával pirított mogyoróval22
A tofu alacsony kalóriatartalmú, zsírszegény eledel, tehát fogyókúrázóknak is ideális: energiatartalma 506 kJ/121 kcal 100 grammban.

A legújabb kutatások szerint azonban a szója túlzott fogyasztása gyermekkorban felboríthatja a hormonháztartást, idős korban pedig elősegíti a memóriazavarok és egyes agykárosodások kialakulását. De mértékletességgel bizonyítottan csak a pozitív hatásokat észleljük. Egyetlen kellemetlen mellékhatása talán csak a hüvelyes volta miatti esetleges puffadás.

MIT FŐZHETÜNK TOFUBÓL?

Semleges íze miatt rengeteg módon elkészíthetjük, akár még desszertnek is

A szójaalapú termékek palettája rendkívül széles: szójabab, szójacsíra, tofu (szójababsajt), szójatej, szójaliszt, miso (szójapüré), szójatészta, szójaolaj, szójapor, sőt szója granulátum is kapható. A szójából nagyon sokféle terméket készítenek, és szerencsére ma már sok helyen kaphatók, nem csak a bio boltokban.

A tofu a sajthoz hasonlóan készül: a szójababból nyert szójatejet erjesztik, majd jól szeletelhető tömbbé préselik. Natúr íze semleges, de jól ízesíthető. Hogyan használhatjuk fel a tofut? Szeletelve, párolva, pácolva, pirítva, sütve, grillezve, kirántva, tehetjük tésztára - és még sorolhatnánk!

A tofu felhasználásának csak a fantáziánk szabhat határt: hamburgerbe is tehető hús helyett, rántottát is készíthetünk belőle, „rántott húsként” is tökéletes, amely aztán a hússal egyező kötetek mellé tálalható, lehet fasírt alapanyaga, finomak a belőle készült fűszeres egytálételek, de tofuból akár édességet is varázsolhatunk az asztalra!

A szója nagyon jó eltartható, a legtöbb szójatermék a mélyhűtőben hónapokig, a készétel pedig hűtőszekrényben egy hétig nyugodtan eláll.

A szója pozitív élettani hatásai miatt a kutatók szerint hetente egy adag szójajoghurt, egy pohár szójatej vagy egy adag tofuétel fogyasztása mindenképpen kívánatos lenne. Hazánkban e cél elérése még várat magára, az átlagember étkezési kultúrájába még nem épült be ez az alapanyag, pedig még a hagyományos magyar konyha remekeit is elkészíthetjük a húst tofuval helyettesítve. Forrás: mindmegette.hu

 

 

 

süti beállítások módosítása