Házi tojás praktikák – innen/onnan…
2016. június 25. írta: Klarissza24

Házi tojás praktikák – innen/onnan…

Konyhai fortélyok kisokosa… :)

 

tojáspraktikák8

 



Összeszedtem egy jó pár tojással kapcsolatos praktikát, könyvemből, szakács suliból, barátok, családok, nagyik, szomszédok és ismerősöktől. Most ezt közre adom, sokunknak sokat segíthet, sőt ha annak idején 17 éves koromban, nekem is lettek volna ilyen okos praktikáim, de jó lett volna… :)

tojáspraktikák6

 
Ha kedves olvasóim között, valakinek, van még elfekvőben ötlete, házi praktikái, ami itt nem szerepel, jelezze kommentbe… Előre is köszönöm :)

 

És akkor jöjjön a lista, a tojásfőzéstől, sütéstől kezdve a tárolásig, felhasználásig minden tojás okosság… :) Mert főzni-sütni jó... :)

tojáspraktikák1

  • Előfordul, hogy tojáshéjdarabka kerül a felütött tojásba (a tojást felhasználás előtt mindig gondosan meg kell mosni!). Kanállal-villával bajosan sikerül eltávolítani belőle, mert ide-oda csúszkál, magával a tojáshéjjal viszont egyetlen mozdulat az egész.
  • A tojásfehérjét jó, ha 1 csipetnyi sóval verjük fel, ez megerősíti, homogenizálja a fehérjét, így nagyobb mennyiséget kapunk belőle. A felvert habot 3-4 percig állni hagyjuk, ekkor az edényt kissé megrázva, laza mozdulattal kicsúsztathatjuk belőle a keményre vert habot, nem kell kanalazni, kapargálni.
  • Tökéletesen kerek tükörtojásokat kapunk, ha a kevés zsiradékba óriási vöröshagymagyűrűket teszünk, és azokba ütjük a tojásokat. Ráadásul ez a "segédeszköz" el is fogyasztható.
  • Aki nehezen birkózik meg a tojásfehérje és a sárgája szétválasztásával, üsse a tojást kistányérra, egy kis üvegpoharat borítson a sárgája köré, így a fehérjét könnyedén leöntheti. Más módszer: Könnyebb a tojás fehérjét és sárgáját tölcsér fölött szétválasztani, mert míg a fehérje kifolyik a tölcsérből, a sárgája benne marad. Vagy a feltört tojást a kezedbe borítod, és hagyod az ujjaid között kicsordulni a fehérjét, így is könnyen elválik a sárgájától.
  • Hogyan lesz kemény a tojáshab? - A tojásfehérjét 10-15 percre betesszük a hűtőszekrénybe. Ezután kezdjük el verni, és amikor már kezd habosodni, akkor hozzátesszük a cukrot, és határozott, erős mozdulatokkal kemény habbá verjük. Ha konyhai robothabverővel verjük fel, akkor közepes sebességgel kezdjük, és ha beletettük a cukrot, nagy fokozatra kapcsoljuk, és egyenletesen felverjük, így lesz kemény a tojáshab. Vagy, ha előzőleg jól lehűtjük a tojásfehérjét, ha cseppnyi hideg vizet és csipet sót is teszünk bele, vagy hideg vizet és pár csepp citromlevet, így is könnyebb kemény habot verni belőle. Csak akkor tegyük bele a porcukrot, ha a hab már nem folyik! 
  • Nagyszerű habcsókot készíthetünk, ha egy csipetnyi sütőport teszünk a tojásfehérjékbe, mielőtt felverjük. Minden tojásfehérjéhez 2,5 dkg cukrot számítsunk. Először a cukor felével verjük fel, a másik felét pedig óvatosan keverjük hozzá.
  • Milyen a friss tojás? - Tegyük a tojást vízzel töltött edénybe! Ha a tojás friss, akkor az edény aljára ül, ha a víz felületén úszik, akkor már állott. 

tojáspraktikák7

  • Miért nem lehet kemény habbá verni a tojásfehérjét? - Figyeljünk arra, hogy ne kerüljön bele zsír, vaj vagy margarin. A habverő keverőspirálja is tiszta legyen. * Ha kemény tojásfehérjehabot akarunk készíteni, ügyeljünk arra, hogy a tojások fehérje csak tiszta, zsírmentes edénnyel és habverővel érintkezzen. Legjobb, ha előtte egy citromot félbevágunk, és körbe töröljük vele az edényt. Még az is fontos, hogy sárgája ne kerüljön bele, különben nem lesz megfelelő keménységű a hab.
  • A maradék tojásfehérje jégkockává fagyasztva hónapokig eltartható, s bármikor felhasználható.
  • Egy-két napig friss marad a hűtőszekrényben a feltört ép tojássárgája, ha annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi.
  • Gyakran marad meg a tojás fehérjéje. Helyes, ha jól záródó kis üvegbe vagy alufólia pohárkákba ezeket összegyűjtjük, és attól függően, hogy mikor akarjuk felhasználni, a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe tesszük. Újra felolvasztva kemény habot verhetünk belőle. Ha több alkalommal marad fehérjénk, az előzőre rá lehet tölteni, úgy fagyasztani. Ha elfelejtjük, hogy hány tojásfehérje van az üvegben, felolvadva csak meg kell mérni: egy fehérje három deka. Készülhet belőle fehér püspökkenyér, citromos szelet, tésztabevonat, ha tojássütőben vagy palacsintasütőben megsütjük, kis kockákra vágva salátákba keverhetjük, stb. 
  • Ha a süteménybe vagy krémbe tojáshabot is kell keverni, azt mindig óvatosan, könnyedén adjuk hozzá. A habverőt nem szabad a keverőtál széléhez ütögetni, mert a habban levő levegő eltávozik.
  • A bevert tojás főzőlevét borecet helyett háztartási ecettel is savanyíthatjuk, de a savanyításról semmiképpen se feledkezzünk meg, mert a sima sós vízben nem húzódik össze a tojásfehérje, és akár el is válhat a sárgájától.
  • Finom, enyhén füstölt íze lesz a tojásoknak is, ha a füstölt sonka visszamaradt levében főzzük meg.
  • Ha a tojás beragad a tojástartóba, akkor a tartót kívülről vízzel nedvesítsük be, azután a tojások könnyedén kilazulnak a kartonból.

tojáspraktikák9

  • Nem reped meg a tojás héja, ha alufóliába csomagolva főzzük meg. A főzési ideje így 1 perccel hosszabb lesz.
  • Nem reped meg a tojás héja főzés közben, ha a vízbe kiskanálnyi sót teszünk, és utána hidegvízbe tesszük, és közben megtörjük egy kicsit a tojás héját, így amíg hűl, alá megy egy kis víz és megtisztítani is könnyebb.
  • 1-2 órával a főzés előtt a tojást vigyük szobahőmérsékletre, mert ha a hűtőből közvetlenül a forró vízbe tesszük, könnyen megreped a héja.
  • A megrepedt tojás nem folyik ki, ha a főzővízbe 1 kanál ecetet öntünk. Más módszer: A repedt tojást úgy főzzük, hogy egy kis szűrőben a gáz lángja fölé tartjuk. A tojásfehérje gyorsan megdermed, utána már nyugodtan főzhetjük forró vízben.
  • Majonéz alapú vagy más, nyers tojással készített ételt tilos, de pl. a tojással készített, kifőzött, maradék nokedli vagy kisütött palacsintatészta fagyasztható.
  • Kellemes illata lesz a nyers tojásnak, ha két napra egy rúd vanília társaságában üvegbe zárjuk. A tojás héja lyukacsos szerkezetű, s így magába szívja a vaníliaaromát. Ezzel az illatos tojással helyettesíthetjük a vaníliás cukrot piskóták, madártej, krémek készítésénél. (A vanília rudat többször felhasználhatjuk.)
  • A főtt tojást kolbászhúsba burkolva kisüthetjük.
  • Felhevített olívaolajba feta sajtdarabkákat teszünk, ráütjük a tojásokat és megsütjük.
  • Ha a főtt tojást összetörve krémsajtba keverjük, akkor nagyszerű tojáskrém lesz belőle.
  • Főtt tojás pörköltszafttal, néhány szem burgonyával.
  • Gyors finomság minden tojáskedvelőnek: félbevágjuk a megfőtt tojást. A sárgáját elkeverjük remulád mártással, tormával vagy lazackrémmel. A krémet visszatöltjük a tojásba és ízlés szerint díszítjük.

tojáspraktikák5

  • Tükörtojás zsiradék nélkül: A tükörtojást úgy készítjük, hogy teflonserpenyőben kevés ásványvizet felforralunk, és azon sütjük meg a tojást. 
  • Tojást soha ne tartsunk sajt közelében, mert magába veszi a sajt ízét és rothadt, büdös lesz. A tojás általában minden szagot könnyen magába vesz, ezért mindig külön kell tárolni.
  • Úgy is meglehet megkülönböztetni a főtt tojást a nyerstől, hogy egy sima asztalon megforgatjuk őket. A főtt tojás szabályosan forog, a nyers viszont nem.
  • A buggyantott (más néven posírozott) tojás akkor lesz tökéletes, ha enyhén ecetes vizet forralunk, amikor már szelíden bugyog, a tojást (egyenként) mély kistányérba ütjük, vigyázva, hogy a sárgája egészben maradjon, és ebből csúsztatjuk óvatosan a vízbe. Így nemcsak könnyebb a tojást egészben tartani, hanem elkerülhetjük azt is, hogy esetleg állott, netán romlott tojással rontsuk el az egészet. A főzésidő (szigorúan takaréklángon) négy-öt perc. Ha a fehérje minden igyekezetünk ellenére is szétfolyik, "szálas" lesz, főzés közben villával hajtsuk a tojásra. A végén szűrőlapáttal szedjük ki, csöpögtessük le.
  • Miért esik össze a madártej habja, mire a vendégek elé kerül? - A nagyon keményre vert tojásfehérjét szűrőbe téve, vízgőz felett főzzük vágható keménységűre. Állás közben sem fog összeesni többé a hab!

tojáspraktikák10

  • Ha el akarjuk kerülni, hogy a főtt tojás sárgák szegélye kékes szürkére elszíneződjön - ami nem baj, csak sokat ront az étel szépségén -, a tojásokat erősen sós vízben, az újraforrástól számított, szokásos 10 perc helyett csak pontosan 8 percig főzzük, majd azonnal rögtön merítsük hideg vízbe (hogy megszakadjon a héjban a továbbfövés folyamata). A tojás a kékesszürke színt a benne lévő (szagán is határozottan érezhető) kéntől kapja, amely kb. 12-14 percig tartó hő hatására válik láthatóvá.
  • Héjas tojást tilos a mikrohullámú készülékben főzni, mert a benne lévő folyadék a hő hatására gőz formájában szétrobbantja a tojáshéjat. A már megfőtt tojást se melegítsük benne, mert a fehérje gumiszerű lesz.


  • A tojás tápértéke: A tojássárgája a tojás legértékesebb része. Ez tápanyagokban a leggazdagabb. Víztartalma 50%, fehérje tartalma 16%, zsírtartalma 32%, melynek egyharmada lecitin és koleszterin. A zsírtartalma emulgeált állapotban található meg benne. Elsősorban A-, D-, B1-, B2-, vitaminokat és karotint tartalmaz. Ásványi anyagai közül a kalcium, a foszfor, és a vas a legjelentősebb.


  • A tojást minősége és mérete (tömege) szerint csoportosíthatjuk. A minőség szerinti csoportosítás a következők:
    „A” osztály: kereskedelmi forgalomba hozható friss tojás
    „B” osztály: ipari felhasználásra alkalmas, kereskedelmi forgalomba nem hozható tojás.
    A tyúktojás héj nélküli tömege: 40 gramm feletti, a nagyobb tojás értékesebb. A kereskedelem a tojásokat a héjjal együtt mért tömegük szerint osztályozza, országonként kissé eltérően.




    Méret megjelölés

    Magyar és európai méretek (gramm)

    Amerikai (gramm)

    Angol megnevezés

    Kicsi (S)

    53 alatt

    43-50

    small

    Közepes (M)

    53-63

    50-57

    medium

    Nagy (L)

    63-73

    57-64

    large

    Nagyon nagy (XL)

    73 felett

    64-70

    estra large

    -

    -

    70 felett

    jumbo

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz mindenkinek jól jön egy-két tipp… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Üdv,
Klarissza

Kép forrása: jessicagavin.com, happywide.com

 

 

süti beállítások módosítása