A legkedveltebb, legfinomabb magyar specialitás: Az egyszerű és tökéletes lecsó KETO
2016. július 28. írta: Klarissza24

A legkedveltebb, legfinomabb magyar specialitás: Az egyszerű és tökéletes lecsó KETO

A kihagyhatatlan nyári ebéd vagy vacsora, kiadós és olcsó étel, melyet nem tudsz elrontani… :)


 

Tojásos lecsó16


Pár összetevő kell hozzá és kész is az alap lecsó, mely diétás is. Aztán variálhatod, úgy ahogyan Te szeretnéd… :)

Tojásos lecsó8


A lényeg, ami igazán fontos, hogy a finom lecsó titka a minőségi alapanyagokban rejlik, a legjobb, ha egyenesen a kertből szerzed be a hozzávalókat, ha pedig erre nincs lehetőséged, akkor irány a piac és ott vásárolj be a kedvenc zöldségesedtől… :) Mivel nálunk mindenkinek más az igénye, és másként szereti a lecsót, ezért én így oldottam meg... :)
 

Tojásos lecsó7

Egyszerű hagymás lecsó alap KETO
Hozzávalók:

1 kg paradicsom
2 kg paprika
1 db erős zöldpaprika - de lehet több is, ki ahogyan szereti
1 db nagy vöröshagyma
1 csomag zöldhagyma 
1 ek kókuszzsír
1 ½ kk *Himalája só


Egyszerű hagymás lecsó KETO
elkészítése:
A hagymákat pucold meg, vágd félbe, majd vastagabb karikára. A paprikát csumázd ki, vágd félbe, majd negyedbe és vágd fel. A paradicsomot vágd félbe, majd a csuma részét ék alakba vágd ki, és vágd vastagabb szeletekre.

Egy lábasba tegyél egy ek kókuszzsírt, és amikor felhevült, tedd bele a hagymát, hagyd egy kicsit dinsztelődni, majd rá a paradicsomot, jól keverd el és sózd meg. Így levet enged, és nem is kell felengedni vízzel. Egy pár percig hagyd, és utána tedd hozzá a paprikát. Lefedve főzd puhára, - de vigyázz, hogy ne főzd szét - akkor jó, amikor a paprika puha, de nem szétfőtt, ez kb. 20 perc.

Tojásos lecsó5

Sokféle variáció létezik a lecsó készítéséhez, ahány ház, annyi szokás…

Én a fenti alap lecsót szoktam elkészíteni, lehet nyugodtan növelni az arányokat, ha nagy a család. Ha elkészült, mindig kiszedek belőle, amennyit megeszünk, és azt variálom, ki hogyan szereti. Ez azért is jó, mert mindenkinek tudom úgy adni, ahogyan kéri, illetve a natúr lecsó jó pár napig eláll a hűtőbe.

Tojásos lecsó6

Következő változatokban szereti a családom, a jó magyar lecsót:

*Tojásos lecsó KETO:
Hozzávalók:

alaplecsó
tojás
Elkészítés:
Az alaplecsót felmelegítem. Közben felverem a tojást, (annyi tojást szoktam használni, ahány fő eszik a lecsóból), egy csipetnyi sóval ízesítem. Majd, ráöntöm a tojást, összeforralom és kész is. Diétás is és imádom.

*A másik verzióba, pedig a tojást felverem, sózom, és külön készítem el, és utána keverem el a felmelegített lecsóval. Ez is beiktatható főleg, ha szigorú diétát tartunk.

Tojásos lecsó7

*Baconos vagy házi füstölt szalonnás kolbászos tojásos lecsó KETO
Hozzávalók:

alaplecsó
kolbász - ez lehet füstölt, csípős, szárazkolbász is
bacon  vagy füstölt házi húsos szalonna – ízlés szerint
tojás
Elkészítés:
½ ek kókuszolajon megdinsztelem, összepirítom a bacon szalonnát és a kolbászt. Közben felverem a tojást, (annyi tojást szoktam használni, ahány fő eszik a lecsóból), egy csipetnyi sóval ízesítem. Majd, ráteszem az alaplecsót, jól elkeverem, megvárom, amíg felmelegszik, és  utána ráöntöm a tojást, összeforralom és kész is. Ez az egyik nagy kedvencem. 

Tojásos lecsó5

*Füstölt pirított virslis lecsó KETO
Hozzávalók:
alaplecsó
füstölt juhbeles vagy bécsi virsli
Elkészítés:
A virslit félbe vágom, majd fél karikára vágom. Egy száraz serpenyőbe megpirítom. Majd, ráteszem az alaplecsót, összeforralom és kész. Az egészséges étrend és a diétába is beilleszthető finomság.

Tojásos lecsó6

*Rizses-virslis lecsó: (keto étrendbe, ennél a variációnál, a rizst hagyjuk ki, nem javasolt)
Hozzávalók:
alaplecsó
rizs – hétvégéről maradt rizs a legkiválóbb hozzá… :) így az sem megy kárba
füstölt juhbeles vagy bécsi virsli
Elkészítés:
A virslit félbe vágom, majd fél karikára vágom. Egy száraz serpenyőbe, egy kicsit megpirítom. Majd, ráteszem az alaplecsót, összeforralom, hozzáadom a hétvégéről megmaradt rizst és már is lehet falatozni. Ez az egyik, amit én kedvelek a családban… :)
Az alaplecsót, lehet egy kis erős paprikával (1 db) megbolondítani, azért nem írtam a hozzávalókhoz, mert nem mindenki szereti, és ha gyerekeknek is készül, akkor ne tegyünk bele.

Csak magába, vagy kenyérrel, gluténmentes pitával vagy kenyérrel, ki ahogyan szereti, kiváló választás a nyári hónapokra… :)

Tojásos lecsó10


És ha már a lecsónál tartunk, érdemes megnézni Walt Disney:
Lecsó animációs mozifilmet, melyet itt tekinthetsz meg, nekem nagyon tetszett… :)

http://videa.hu/videok/film-animacio/lecso-2007-teljes-film-tf7uun3NrbkJpDh1

Tartalma: Remy, a patkány kölyökkora óta annak jegyében élt, hogy felnőve majd séfként dolgozhat az egyik párizsi étteremben. Hiszen a konyhai példaképe, Auguste Gusteau is megmondta, hogy „mindenki főzhet”. A gyakorlat azonban mást mond. Remy a saját bőrén tapasztalja meg, milyen veszélyt jelent egy magadfajtának, ha felfedezik a konyhában. Amikor úgy tűnik, hogy álma végképp szertefoszlik, onnan kap segítséget, ahonnan a legkevésbé sem várná. Sőt igaz barátra talál Linguiniban, az étterem szégyenlős, kirúgás szélén álló szemetes fiújában.


Tojásos lecsó8



Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza


süti beállítások módosítása