Irány a sütis doboz, édes finomság ünnepekre és hétköznapokra… :)
A kávé vagy tea mellé jól jön egy kis egészséges rágcsálnivaló. Egy saját készítésű teasütemény, sokkal nagyobb öröm, mintha boltba vásároltuk volna meg.
A jó kekszeket mindenki szereti, eszeveszetten gyorsan össze lehet dobni. És mindig jól jön, ha lapul a fémdoboz mélyén néhány szem keksz, mellyel akár megkínálhatod a betoppanó vendégeidet is... :)
Csokoládés áfonyás zabpelyhes keksz – gluténmentes
Hozzávalók:
10 dkg vaj – vízgőz felett felolvaszt
15 dkg zabpehely
10 dkg zabliszt
1 csipet só
1 csipet fahéj
1 tojás
1 csipet szódabikarbóna
10 dkg barna cukor
½ maréknyi pekándió – durvára vágva vagy 1 maréknyi mandulapehely
1 maréknyi aszalt vörös áfonya
75%-os étcsokoládéból 2 nagy kocka – durvára vágva
Elkészítés:
A vajat vízgőz felett felolvasztjuk, majd levesszük a hőről és egy tojást előzőekben összekeverünk és folyamatosan, lassan hozzácsurgatjuk folyamatos keverés mellett.
Egy tálba beleöntjük a kimért zabpelyhet, zablisztet, sót, fahéjat, szódabikarbónát és a barna cukrot, majd hozzákeverjük a már langyosra hűlt vajas-tojásos keveréket, jól elkeverjük.
Ezt követően, a pekándiót - vagy bármilyen más magot, amit szeretünk - vágjuk durvára és a vörös áfonyával együtt adjuk hozzá a masszánkhoz és keverjük el jól. A végén a felaprított étcsokoládét szórjuk bele.
Egy tepsit béleljünk ki alufóliával - sütőpapír nem jó hozzá – és egy kisebb evőkanál segítségével halmokat tegyünk a tepsibe, ha kisebbeket szeretnénk, akkor egy nagyobb teáskanalat használjunk, majd nyomkodjuk le, terítsük el kör alakúvá a kanál segítségével. Ezt mindenképpen tegyük meg, mert ha csak halmokat teszünk bele, az nem jó, mert ez a massza nem terül el sütés közben.
Előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 percig süssük, nekem a gázsütőmön 12 perc kellett. Sütés után puha, de később megkeményedik. Hagyjuk teljesen kihűlni, utána könnyen leszedhető az alufólia róla.
Reggelire, uzsonnára, munkahelyre, gyerekeknek a sütis dobozba, kiváló és egészséges zabpelyhes keksz, imádom ropogtatni… :) mely nem tartalmazz semmiféle adalékanyagot és tartósítószert.
*Megjegyzés: ez a sütis keksz gluténmentes, viszont ha valaki ugyanúgy érzékeny, mindenképpen, amikor vásárol zabpelyhet, olvassa el a címke hátoldalát, mert nem minden zabpehely gluténmentes. Majdnem én is rosszat vásároltam.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Recept: Angéla