A nagyi titka: rizsfelfújt/rizskoch házi baracklekvárral...
2017. január 24. írta: Klarissza24

A nagyi titka: rizsfelfújt/rizskoch házi baracklekvárral...

Azok a régi jó dolgok...

 

Űzzük el a borongós időt egy fantasztikus, egyszerű, de annál finomabb sütivel… :)

 

 
Gyerekkori kedvencem, finom házi baracklekvárral nyami… :) már a nagyim is tudta, hogy a rizsfelfújttal, mindig elcsábíthatja a családot… :) Ez egy olyan egyszerű recept, hogy bárki el tudja készíteni és az íze, hmm… csodás!

Szerintem nincs is olyan ház, ahol ne készült volna el ez a finomság, legalább egyszer, mindenki örömére… :)

  

Rizsfelfújt/Rizskoch házi baracklekvárral
Hozzávalók:
2 bögre rizs
5 dkg vaj
125 ml víz
6 bögre tej – amivel kimértük a rizst
1 csomag „Dr.Oetker Finesse” Bourbon vanília aroma 
1 db citrom reszelt héja
egy csipetnyi *Himalája só
+
kb. ½-1,5 bögre tej – szükség esetén
1 csomag sütőpor
1 ek rizsliszt
6 db tojás
6 ek cukor vagy kókuszcukor/nádcukor
1 dl tejszín

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://www.azsiabt.hu/

Elkészítés:
A kimért rizst megmossuk, és lecsepegtetjük.

Ezt követően, egy lábasban vajat hevítünk, beleöntjük a rizst, egy-két percig keverjük, majd felöntjük a vízzel, egy kicsit magába szívja a rizs, fél perc se, és utána pedig öntsük fel a tejjel. Keverjük meg és adjuk hozzá a sót, vanília aromát.

Magas lángon főzzük fel, de csak addig, amíg épphogy a tej teteje gyöngyözni kezd, időközönként keverjük meg, ez kb. 5 perc. Ezt követően, vegyük tartalékra és fedjük le, és kb. 10-15 percig főzzük.

Ezután keverjük meg, kapcsoljuk le a hőt, és lefedve, plusz még egy konyharuhába betekerve még pihentessük kb. 10-20 percig a tejberizst, így a maradék tejet is magába szívja, és teljesen megpuhul a rizs. Majd a megpuhult tejberizst, hagyjuk kihűlni. 

A sütőt melegítsük elő.

Amíg puhul a rizs magában, addig egy tálba, verjük fel a tojás fehérjét habbá, és tegyük félre.

Ezután a 6 tojás sárgáját, cukorral kikeverjük habosra egy robotgéppel. Akkor jó, amikor kivilágosodik a tojás sárgája, de úgy is megállapíthatjuk, ha megkóstoljuk, és ha nem ropog a cukor a fogunk alatt, na, ez az a pont, amikor jól kikevertük a tojássárgáját a cukorral. Majd adjuk hozzá, a lisztel elkevert sütőport, és keverjük össze. Ha készen vagyunk, akkor 1 citrom héját reszeljük bele, keverjük el egy fakanállal, és tegyük félre.

Ha már kihűlt a rizs, adjuk hozzá a tejszínt, keverjük el.

*Tipp: Ha esetleg még egy kicsikét szárazabb, úgymond nagyon összeáll a tejberizs, mintha csiriz lenne (ez függ a rizs minőségétől is) akkor szükség esetén, adjunk hozzá még ½ -max. 1,5 bögre hideg tejet, és jól keverjük el. – Ezáltal a rizskoch finom, puhán kényeztető lesz, és sütés után sem fog kiszáradni. Persze nem szabad túl lágyra sem csinálni, (mintha tejberizst ennénk), mert még a tojásos massza is lágyítani fogja, de ne legyen túl száraz sem. Én általában ½-1 bögre tejet szoktam még hozzáadni, de volt már, hogy olyan minőségű volt a rizs, hogy másfél bögre tej kellett hozzá, és jól elkeverve, mind beszívta.

Ezt követően, keverjük hozzá a cukros tojásos masszát. Aki szereti mazsolát vagy aszalt gyümölcsöt is keverhet bele. Majd, óvatosan keverjük hozzá a tojáshabot.

Fogjunk egy sütőpapírral kibélelt tepsit vagy tortaformát és öntsük bele a rizses masszát. Tegyük be a sütőbe és kb. 20-40 perc alatt, 180 fokon süssük készre, akkor jó, ha szép arany barna a teteje.

Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük, porcukrozzuk meg, és házi baracklekvárral kínáljuk kedves családunknak… :)

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása