Cézár saláta/pikáns majonézes öntettel...
2017. február 14. írta: Klarissza24

Cézár saláta/pikáns majonézes öntettel...

Amilyen egyszerű, olyan finom!

A világ egyik legfinomabb gyors salátája... :)

 


A Cézár salátáról már szerintem mindenki hallott vagy kóstolta is… Megalkotója Caesar Cardini, az univerzum egyik legfontosabb szereplője, ő egy olasz születésű/amerikai séf volt, aki a mexikói Tijuana-ban vezetett éttermet. A saláta állítólag 1924-ben született egy forgalmas nap végén, mikor is szenyor Cardini a maradékokból dobta össze ezt a mára már világhírűvé és klasszikussá vált salátát…

 


Az én salátám sem lett teljesen autentikus, saját ízlésünknek megfelelően változtattam rajta, egy kicsit felturbóztam, csirkemellel és egyéb zöldségekkel, és a pikáns öntetemmel… :) Isteni finom, érdemes ezt is kipróbálni, ha egy finom salátára vágyunk, hiszen gyors, egyszerű és 30 perc alatt készen van… :)



Cézár saláta/pikáns majonézes öntettel:
Bacon:
bacon szeleteket kisüt
Kruton:
1 cm-es kockára vágott fehér kenyér vagy több magvas kenyér, gluténmentes kenyér
fokhagyma átnyomva
extra szűz olívaolaj
egy csipet *ötbors őrölt fűszer
egy nagy csipet *Himalája só
Pikáns majonézes öntet:
4 db tojás megfőz - lágy tojássá
100 ml extra szűz olívaolaj
2 ek majonéz
1 csipet *ötbors őrölt fűszer
1 kk csípős dijoni mustár
5 dkg reszelt parmezán sajt vagy gouda sajt
½ citrom vagy lime leve
1 ek édes-csípős chili szósz
½ gerezd fokhagyma reszelve
3 ek forró víz
Sült csirke:
1 db csirkemell filé
*ötbors őrölt fűszer
*Himalája só
2 ek extra szűz olívaolaj
kis darabka vaj
Salátához:
1 fej jégsaláta vagy római, fejes saláta – ki, amelyiket szereti
madársaláta
koktélparadicsom
zöldhagyma
parmezán sajt/vagy gouda sajt forgácsolva vagy akár reszelve
extra szűz olívaolaj

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek

Elkészítés:
Először készítsük el a krutont: Mindenhol akad a háztartásban maradék kenyér, ilyen-olyan, bármilyen, amit szoktunk a mindennapokban enni. Én sem szoktam kidobni. Amikor már szikkadt, levágom a kenyérhéját, felvágom 1 cm-es darabokra, beleteszem egy tepsibe. Olíva olajat 5-6 szem gerezd átnyomott fokhagymával kikeverek és meglocsolom a kenyeret, jól átforgatom kézzel, hogy mindenhol érje a fokhagymás olaj. Előmelegített sütőben arany barnára, ropogósra sütöm, ha kész, sózom és borsozom, és jól összerázom. Majd kiszedem a tepsiből, hogy ne piruljon tovább. Ha kihűlt salátákhoz szoktam felhasználni. Ha sok van, akkor egy nagy öblös befőttes üvegbe szoktam tárolni… J Magos, és gluténmentes kenyereknél figyelni kell a pirításra, mert kevesebb idő szükségeltetik, nehogy megégjenek a magok.


Következő lépésként, a bacon szalonnát egy serpenyőbe, kisütjük ropogósra. Majd tegyük félre.


Ezt követően készítsük el a pikáns majonézes öntetet: A tojásokat főzzük meg, forrásban lévő sós vízbe tegyük, majd 3 perc 30 mp főzzük, vegyük ki, és hűtsük le jéghideg/vagy jeges vízzel. Majd pucoljuk meg és tegyük a turmixba, a fenti öntetnél lévő hozzávalókkal együtt és jól keverjük össze. A lényeg lágy öntetet kapjunk, ha kell, akkor még hígítsuk egy kis olíva olajjal vagy vízzel.

A végére hagyjuk a csirkemell sütését: A csirkemell szeleteket sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk egy kis olíva olajjal. Majd egy forró grill serpenyőbe egy kis darabka vajat teszünk és megpirítjuk mindkét oldalát. Ha készen van, tegyük félre pihenni.

Már csak a cézár saláta összeállítása maradt: A salátát leveleire szedjük, összetépkedjük. A koktélparadicsomot félbe vágjuk, a zöldhagymát karikára. Majd ezt követően a csirkemelleket szeletekre vágjuk, ráhelyezzük. Megszórjuk a fokhagymás krutonnal és a pirított baconnal.

Majd a sajtból forgácsokat szeletelünk egy zöldségpucoló segítségével a saláta tetejére, de persze reszelni is lehet a sajtot. :) És a végén meglocsoljuk a pikáns majonézes öntettel, tehetünk rá még frissen őrölt ötbors fűszerkeveréket, és készen is van a világ egyik legfinomabb gyors salátája.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása