Az örök kedvenc, ráadásul egyszerűbb, mint gondolnánk!
Egy tányértól jóllaksz, sokáig eltelít. Bár egy palacsinta azért talán lecsúszik utána… :)
Minél több zöldségekből főzöd, annál finomabb lesz a húsgombóccal gazdagított leves. A tárkonyos húsgombóc levessel minden étkezés jól indul, hiszen tele van vitaminnal, üde, sűrű, selymes és nagyon ízletes.
Kezdők is bátran hozzáfoghatnak, hiszen nagyon könnyű elkészíteni… :)
Tárkonyos-tejszínes húsgombócleves
Hozzávalók:
Tárkonyos húsgombóchoz:
250 g pulyka darált hús
4 ek rizs
1 db nagy tojás
½ kk *Himalája só
1 kk *tárkony
1 kk *cayenne bors
1 kk *ötbors őrölt fűszer
½ mk *majoránna
1 kis marék nachos chips kézzel apróra összetörve
½ csokor petrezselyem – apróra vágva
Zöldségek:
1 db közepes vöröshagyma
fél szál póréhagyma
1 db zöldhagyma
2 db paradicsom
1 db paprika
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
2 szál spanyol zeller vagy másképpen szárzeller
1 gerezd fokhagyma – átnyomva
Fűszerek:
egy csipet *chili pehely
¼ kk őrölt *kömény
egy nagy csipet *kakukkfű
½ kk *majoránna
1,5 db marhahúsleves kocka – reszeljük bele a levesbe, így könnyebben feloldódik
1 nagy csipet kapor
1 kk *ötbors őrölt fűszer
½ kk őrölt *babérlevél
Leves ízesítéséhez:
kb. 2-2,5 dkg füstölt húsos házi szalonna
¼ szál házi parasztkolbász
víz
1 kk tárkony
½ citrom leve
2 ek tejföl
4 ek tejszín
1 ek *tápióka liszt
½ ek kókuszzsír
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
Elkészítés:
A húsgombóc hozzávalóit keverjük össze egy tálba és tegyük a hűtőbe. Majd pucoljuk meg a zöldségeket és vágjuk kockára, karikára, kinek hogy tetszik.
Ezután hevítsünk fel a kókuszzsírt egy fazékba, adjuk hozzá a kockára vágott szalonnát, - én a bőrkét is bele szoktam vágni – majd kezdjük el pirítani, utána jöhet hozzá a apró kockára vágott kolbász, pirítsuk tovább, majd a hagymákat is adjuk hozzá dinszteljük össze, mehet utána bele a paprika és a paradicsom kb. 3-4 percig pirítsuk össze az egészet.
Majd adjuk hozzá a fokhagymát, zöldséget, zellert. Jól keverjük össze és hagyjuk pirulni össze az egészet. Közben a fenti fűszerekkel ízesítsük, kevergessük meg. Majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Hagyjuk főni kb. 10 percig.
Ezután a hűtőből kivett befűszerezett húst, gombócokká formáljuk és tegyük bele a levesbe.
Amikor már majdnem készen van a leves, adjuk hozzá a tárkonyt, majd a tejfölt, tejszínt és a lisztet, - ez lehet tápióka liszt, rizsliszt, vagy gluténmentes liszt is - keverjünk össze simára, és hőkiegyenlítéssel, - tehát merjünk bele egy-két merőkanál levest és jól keverjük el -, majd utána öntsük hozzá a leveshez, úgy, hogy közben kevergetjük.
Pár percig még főzzük és készen is van. Fél citrom kifacsart levével ízesítsük.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza