Házi müzliszelet/joghurtos fehér csokoládéval...
2017. április 13. írta: Klarissza24

Házi müzliszelet/joghurtos fehér csokoládéval...

Házilag elkészített müzliszelet a legjobb!

Egészséges és tápláló reggelit vagy uzsonnát készíthetünk könnyedén... :)



Ha az ember egyszer megnézi, hány százalék gyümölcsöt és mennyi cukrot, sót tartalmaz egy-egy egészségesnek kikiáltott, bolti müzliszelet, tuti biztos, hogy leesik az álla.  A házi müzliszelet  gyakran jól jön, ha valamilyen egészséges energialöketre vágyunk, ki kell húznunk ebédig, vacsoráig, vagy ha edzésre megyünk. És persze, hogy ez jobban ízlik a családnak, mint a bolti. Érdemes kipróbálni, annyira könnyű, hogy a kezdők is bátran hozzáfoghatnak… :)

 

Házi müzliszelet/joghurtos fehér csokoládéval
Hozzávalók:

180 g zabpehely
120 g *quinoa pehely
60 ml méz
30 ml kókuszolaj
½ kk vanília aroma
egy csipet Himalája só
1 db narancs héja reszelve
30 g vegyes magkeverék: (napraforgó, tökmag, fenyőmag stb…)
30 g szeletelt mandula pehely
30 g kókuszreszelék
60 g mazsola
30 g szárított vörös áfonya
30 g szárított sárgabarack – apróra vágva
1 tábla jó minőségű gluténmentes fehér csokoládé - Aldiban kapható
1-2 ek görög joghurt

Elkészítés: 
A zabpelyhet és a quinoa pehelyt, megpirítjuk előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 12 perc, nekem kevesebb idő kellett a gázsütőmön 5-6 perc.

Majd ezt követően a mézet, kókuszolajat, vanília aromát, sót, és a reszelt narancs héját langyosra melegítjük.

Egy tálba összekeverjük a többi hozzávalót, a vegyes magkeveréket, a mandula pelyhet, kókuszreszeléket, mazsolát, vörös áfonyát, apróra vágott aszalt sárgabarackot. Majd hozzáadjuk a kihűlt zabpehely keveréket, és a mézes szirupot. És jól keverjük el.

A tepsit kikenjük kókuszolajjal, egy ecset segítségével, és kibéleljük sütőpapírral. Beleöntjük a mézes zabpelyhes masszát, és eloszlatjuk, lenyomkodjuk.

Majd az előmelegített 170 fokos sütőbe kb. 15-20 percig süssük, nekem 15 perc kellett a gázsütőmön. Amikor készen van, hagyjuk kihűlni, és utána szeleteljük, mert különben morzsolódik.

Addig készítsük el a joghurtos fehér csokoládét a tetejére. Gőz felett a fehér csokoládét felolvasztjuk, egy kis darabka vajjal és belerakunk 1-2 ek görög joghurtot, fogjuk látni, mennyi szükséges bele, a lényeg ne legyen túl híg és túl sűrű, olyan kenhető állapotú legyen, a mennyiség függ a joghurt állagától.  Ezt a joghurtos, fehér csokoládés keveréket, majd ráöntjük a kihűlt házi müzlire, és vékonyan elkenjük.

Reggelire, tízóraira, uzsira, fitness előtt, után bármikor jól jön ez a házi kis müzli, mely nem tartalmazz semmilyen tartósítószert, és adalékanyagot. Szóval mehet a sütis dobozba, vagy jól zárható befőttes üvegbe, sokáig eláll, na persze, ha marad belőle… :)

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

*Mi is valójában a quinoa pehely és mire jó?

Ha keresünk valamit, amivel a sütés nélküli kekszek készítésekor helyettesíthetjük a zabpelyhet, hogy a mogyoróvaj és a csoki darabok összeálljanak, próbáljuk ki a quinoa pelyhet.

Hogy mi is valójában a quinoa pehely? Gluténmentes, magas fehérjetartalmú gabona, amivel pont annyi dolgot tudunk alkotni, mint a zabpehellyel.

A quinoa pehely tulajdonképpen összenyomott quinoa. Minden egyes, apró quinoa szemet kilapítanak, így lesz belőle pehely. Pont úgy, ahogyan a zabpehely készül a zabszemből. Így a quinoa pehely éppoly sok kedvező tulajdonsággal bír, mint a quinoa szem: gluténmentes, nagyon magas a növényi fehérjetartalma, és telis-tele van rostokkal.

A quinoa pehely összehasonlítva a zabpehellyel:

A zabpehely nagyjából annyi fehérjét tartalmaz, mint a quinoa pehely, de a quinoa fehérjetartalma értékesebb. A quinoa pehely teljes értékű fehérje, hiszen tartalmazza az összes olyan aminosavat, amit a szervezetünk magától nem tud előállítani. Ezek az aminosavak energiát biztosítanak, építik és helyrehozzák a szöveteket, és még sok mást is. Az állati fehérjékhez hasonló fehérjéket tartalmaz, amelyek csak nagyon kevés növényi eredetű forrásból szerezhetők be. A zabpehely nem teljes értékű fehérje, hiszen nem tartalmaz minden, a szervezet számára fontos aminosavat.

Amint a quinoa pehellyé válik, a textúrája pont olyan lesz, mint a zabpehelynek. Nagyon gyorsan megfő, mert a pelyhek aprók és vékonyak. Mindezek okán kitűnő reggeli kása készíthető belőle.

A mérete miatt kevésbé lehet tetten érni süteményekben, mint a zabpelyhet. Így nyugodtan adhatunk belőle a brownie tésztájához, hogy növeljük a fehérje-tartalmát anélkül, hogy az állagán változtatnánk. A sütés nélküli kekszek tésztáját is kitűnően összetartja. Próbáljuk ki a rántott csirke panírjában a zsemlemorzsa helyett.
Forrás: thekitchn.com

 

 

 

süti beállítások módosítása