A legendás grill partik királya
Aki nem próbálta, az ki ne hagyja! Ez már legendásan élvezetes, imádom, az egyik leghálásabb dolog, mert sokféleképpen el lehet készíteni, jól fűszerezhető, nem szárad ki, omlósra és szaftosra sül, és magányosan el van a sütőben. Arról nem is beszélve, hogy bárhogyan készítsük el, mindig tuti finom lesz.
Kerti partik alkalmával, a grill rácson sütve, a füstös íze még egy kis csavart add hozzá, de sütőben sütve is kiváló, most én is így készítettem el. Kezdők is bátran hozzáfoghatnak, mert könnyű elkészíteni… :)
Ragacsos mázas sült oldalas-fűszeres krumplival és Amerikai káposztasalátával
Hozzávalók:
1 kg sertésoldalas – a hentesnél fel is lehet daraboltatni
Pác:
1 kk *ötbors fűszerkeverék
4 kk pirospaprika
1 csipet *Himalája só
6 db *szegfűszeg
2 kk *őrölt kömény
néhány rozmaring ág
néhány kakukkfű ág
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl extra szűz olíva olaj
2 tk *Achar Masala csípős fűszerkeverék
2 dl 100%-os almalé
Oldalasra szósz:
120 ml ketchup
3 ek méz
1 kk balzsamecet
1-2 dl 100%-os almalé
1 mk vagy 8 csepp tabasco szósz
1 tk *worcester szósz
2 gerezd fokhagyma
Köret:
1 kg krumpli
1 ek kókuszzsír vagy libazsír
2 ág kakukkfű
1 csipet só
1 ág rozmaring
3 gerezd fokhagyma
2 db zöldhagyma
Amerikai káposztasaláta:
½ fejes káposzta
1 db alma
1 db körte
6 db vajretek
1 db kisebb lila hagyma
1 db zöldhagyma
1 kk só
1 ek cukor
½ citrom leve
1 kk ecet
Káposztasaláta öntet:
1 nagy tejföl
2 kk mustár
2 kk cukor
½ citrom leve
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek
Elkészítés:
A sertésoldalast megmossuk, és leszárítjuk, ezt követően megsózzuk és tegyük félre. A pác hozzávalóit egy mozsárban összetörjük. És ezzel a páccal bedörzsöljük, jól az húst. Tegyük a tepsibe a húst és öntsük fel alma lével. Tegyünk a hús tetejére 2 ek kókuszzsírt, és fóliával lefedve, lassú hőfokon kb. 1,5 óráig süssük.
Amíg sül a hús, készítsük el szószt, káposztasalátát és a köretet. A szósz hozzávalóit keverjük össze egy tálkában, és tegyük félre.
A káposztasaláta hozzávalóit, vékony csíkokra vágjuk. Rászórjuk a cukrot, sót, ecetet, citrom levét és összekeverjük, legalább egy órát állni hagyjuk a hűtőben. Készítsük el a saláta öntetet, a tejfölt kikeverjük a citrom levével, cukorral, mustárral. A lehűlt és kinyomkodott salátát összekeverjük az öntettel és legalább fél órára hűtőben hagyjuk, hogy összeérjen.
A hús sül, a szósz kész, a káposztasaláta és az öntet is kész. Most készítsük el a köretet. A krumplit jól mossuk meg. Ezt követően héjastul vágjuk félujjnyi vastag karikákra. Tegyünk fel sós vizet forrni, és kb. 6-7 percre dobjuk bele a felkarikázott krumplit. Ha kész, szűrjük le. Egy serpenyőbe tegyünk kókuszzsírt, hevítsük fel, és tegyük bele a krumplit és a fenti fűszerekkel ízesítsük, és arany barnára pirítjuk.
És akkor most, nézzük csak meg a húst, már biztosan jól puha lett. Ha kész, akkor kenjük be a mázzal, és a maradékot öntsük rá, és fólia nélkül 5-10 percig süssük, akkor jó, amikor a máz rásült, vigyázva, nehogy megégjen.
Készen is vagyunk mindennel, már csak a tálalás marad. Egy tányérra halmozzuk rá a krumplit, mellé tálaljuk a ragadós sült oldalast, szórjuk meg apróra vágott zöldhagymát, és kínáljuk hozzá a káposztasalátát. De akár krumpli elhagyásával, csak káposztasalátával is fogyaszthatjuk.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza