A legfinomabb kihagyhatatlan finomság egyszerűen… :)
Egy igazán alakkímélő desszert, diétázóknak, fogyókúrázóknak, egészséges életmódot követőknek, de bárkinek ajánlom, aki egy kicsit csökkenteni szeretné a kalóriákat a mindennapok rohanó forgatagában… :)
Imádom ezt a kókuszos süteményt, mert lisztmentes és gyümölcscukorral készítettem. Több variációt írtam le, a krém elkészítésénél, mindenki kiválaszthatja a magának tetsző ízesítést. De igazán a lisztmentes piskótatésztán van a hangsúly, a töltelék lehet bármi, gyümölcs és joghurt vagy gesztenyemassza és meggy, vagy cukormentes lekvár stb., csak a képzelet szab határt, mit kívánunk körítésként… :)
Egyszerű elkészíteni, kezdőknek is szívből ajánlom…
Diétás kókuszos piskótatekercs - lisztmentesen
Hozzávalók:
Vaníliapudingos piskótatészta:
6 ek gyümölcscukor
6 tojás
2 csomag vaníliás pudingpor - főzős
fél csomag sütőpor
Krém:
250 g mascarpone
1 ek gyümölcscukor
1 csomag habtejszín
1 csomag habfixáló por
majd kettévesszük a krémet és az egyik feléhez hozzáadunk:
3 ek nutellát
a másik feléhez pedig:
4-5 ek kókuszreszelék – ízlés szerint
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Először is készítsük el a lisztmentes vanília pudingporból készülő piskótatésztánkat:
A tojássárgáját egy robotgép segítségével, elkeverjük 3 ek gyümölcscukorral, amikor szép halványsárga, akkor a vaníliás pudingporhoz hozzá keverjük a sütőport, és hozzáadjuk a cukros tojáshoz, majd keverjük el jól.
A tojásfehérjét egy robotgép segítségével verjük fel kemény habbá, közben adjunk hozzá egy csipet sót, majd 3 ek gyümölcscukrot apránként. Majd keverjük hozzá, a felvert tojásfehérjét a tojásos masszához, óvatosan, ne keverjük ki belőle a levegőt. Ezután, a masszát öntsük, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és 180 fokon 10-15 percig süssük, nekem a gázsütőmön 14 perc kellett. Tűpróbát végezzünk.
Ha megsült a vaníliás pudingporból készült piskótatésztánk, akkor egy jól kifacsart nedves konyharuhára borítjuk. A sütőpapírt, lehúzzuk róla, majd szorosan feltekerjük és így hagyjuk kihűlni, feltekerve.
Amíg hűl a lisztmentes vanília pudingos piskótatésztánk, addig készítsük el a mascarpone krémet:
A szobahőmérsékletű mascarponét keverjük össze, az 1 ek gyümölcscukorral.
Majd vegyük ketté a krémet, az egyikbe keverjük bele a kókuszreszeléket, a másikba a nutellát. Ezt követően a hideg tejszín verjük fel, és keverjük hozzá a felét a nutellás krémbe, a másik felét pedig a kókuszos krémbe.
Kitekerjük a kihűlt piskótatekercset, megkenjük a nutellás tejszínes krém kb 2/3-val, majd rákenjük a kókuszos mascarpone tejszínes krémet, majd egy rudat formálva belőle, ismét összetekerjük.
(A krém kenésekor hagyjunk a szélén kb. egy cm helyet, mert ha túltöltjük, akkor kifolyhat a krém tekerésnél)
A tetejét és oldalát, kenjük be a maradék nutellás tejszínes krémmel, végül megszórjuk kókuszreszelékkel.
Tegyük a hűtőbe 1 órára, hogy a krém állaga kicsit megszilárduljon. Utána bátran szeletelhetjük akár 1 cm-es szeletekre is. Mentával díszítve kínáljuk.
*Tipp: Aki édesebben szereti, tegyen bele több gyümölcscukrot a mascarponéba, de óvatosan, mert ugyebár még a nutella is édes, de szoktam csak natúr kakaóporral is készíteni: 2-3 ek natúr keserű kakaópor és még ½-1 ek gyümölcscukrot - ízlés szerint - keverjünk össze a mascarponéval vagy 75%-80%-os étcsokoládéval. Aki az étcsokoládét válassza, az gőz felett olvassza fel az étcsokoládét, egy kis tejszínnel és hagyja egy kicsit hűlni, majd keverje a mascarpone krémhez, ebben az esetben is lehet még hozzátenni gyümölcscukrot, aki igényli.
Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza