A diétázók legjobb barátja és a cukorbetegek legfontosabb “zöldsége”.
Vitaminok és ásványi anyagok gazdag tárházát képezi! Bármely üzletben kapható, egész évben. Egy adag kalóriatartalma (15 kcal), magas a rosttartalma…
A kutatók szuper élelmiszernek minősítették!... Nyugodtan használhatjuk természetes "D"-vitamin forrásként...
Lehet grillezni, sütni, főzni, akár levesnek, akár pörköltnek is kiváló...
Nos, kitalálod, hogy milyen érdekességet hoztam ma neked? - ez nem más, mint a csiperkegomba - champignons… :)
Sokan lenézik a leghétköznapibb kis gombát, pedig inkább meg kellene becsülni. Különösen magas koncentrációban tartalmaz olyan tápanyagokat, vitaminokat, mikroelemeket, amelyek az emberi szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenek. Hatását a főzés sem károsítja, ami így nem korlátozza az ételek elkészítésének változatosságát.
Kutatások eredmények alapján, csiperkegomba rákellenes hatású. Rendszeres fogyasztása segíthet a mellrák megelőzésében azzal, hogy megakadályozza a szervezetben lévő ösztrogénszint túlzott megemelkedését. A csiperkegomba kiváló vitaminforrás, az összes B vitamin, D vitamin, magnézium, folsav, C, K, vas, foszfor, cink, kálium, réz, szelén, mangán-t is tartalmaz. Rosttartalma hozzájárul a bélrendszer jó működéséhez.
Mit ad még nekünk a gomba?
Napfény híján nehéz pótolni a szervezetünk számára szükséges D-vitamint, hacsak nem szedünk szintetikus tablettákat, ezért a gombát nyugodtan használhatjuk természetes forrásként, amikor nincs időnk a napra menni, vagy a felhős viszonyok nem engednek hozzá a D-vitamin forrásunkhoz.
Azonban megvan ennek is a trükkje, ugyanis fogyasztás előtt a gombát rövid időre a napos ablakpárkányra kell tennünk, így elkezd annyi D-vitamint termelni, ami fedezi a teljes napi vitamin szükségletünket.
A gomba az említett D-vitamin termelő képessége miatt kiváló étel a hideg, felhős, téli hónapokban, amikor amúgy igen kevés napfényhez jut a szervezetünk. Persze nem ez az egyetlen értékes tulajdonsága. Erősíti az immunrendszert is, valamint növeli az antioxidánsok és B-vitaminok felszívódását.
Felhasználása:
A gomba a vegán étkezésben kiemelt szerepet játszik. Lehet grillezni, sütni, főzni, akár levesnek, akár pörköltnek is kiváló. Illik hozzá a fokhagyma, a zöldfűszerek is. Ízesítésre is tökéletes, hiszen megfér akár a máj mellett, a darált húsokhoz, töltelékként. Rántva önállóan is megállja a helyét, könnyed étel, amelyet általában tartármártással fogyasztunk. Hamar elkészül, ezért egy gyors ebédre is tökéletes.
Azonban vannak fontos dolgok, amiket tudnod kell a gombáról:
- Könnyen törik, ezért óvatosan pakoljuk be a bevásárló szatyorba.
- Ha lehet, még a vásárlás napján, vagy másnap már dolgozzuk is fel.
- Tartósabb (pár perces) hő hatására kiválik belőle a víz, összeesik, ezért ha grillezzük, pirítjuk, tegyük azt magasabb hőfokon, főzéskor kevesebb vizet tegyünk alá és mindig nézzük meg, honnan szerezzük be azt, ezt nem győzzük eleget hangsúlyozni, hiszen súlyos mérgezéshez vezet a mérges gombák fogyasztása.
- Mikor a gombát előkészítjük, csak folyóvízbe mossuk át és csepegtessük le, ne áztassuk be!
- A fehérjék, vitaminok jó része a gombakalap alsó részén halmozódik fel, ezért elkészítés, tartósítás előtt ne távolítsuk el a gombák lemezeit vagy a gerebengombák, tinóruk esetében a csöves, tüskés részeket.
- Ha zománcozott edényben készítjük, figyeljünk arra, hogy az edény sértetlen állapotú legyen, mert a vassal érintkezve a gomba megfeketedik és kellemetlen mellékíze lesz.
- A gomba kitintartalma miatt nehezen emészthető, nagyobb mennyiségben emésztési panaszokat okozhat. Javasolt, hogy az elkészítendő gombát minél apróbbra vágjuk fel, így több fehérje, több aroma- és ízanyag jut ki a gombasejtből, illetve könnyebben is emészthető.
- Gyengén fűszerezzük és sózzuk, kevés fűszerezéssel jobban kiemelhetőek a gombában természetesen meglévő íz és aromaanyagok.
- A gombaételek könnyen romlanak, ezért inkább kis adagokat készítsünk, és ne tároljuk sokáig.
- Kisgyermekeknek hároméves kor alatt nem ajánlott gombát adni!
*Tipp: A csiperkét néhány napig tárolhatjuk a hűtőszekrény zöldséges rekeszében. Érdemes a gombát papírzacskóba tenni, vagy légmentesen záródó edénybe. Ne öntsük ki a levet, amelyet a főzés során a gombák engedtek. Finoman ízesíthetjük vele leveseinket és mártásainkat. A gomba kitűnően illeszkedik a sószegény diétába is, mivel alacsony a nátriumtartalma. Illatosítja, ízesíti, változatosabbá teszi az ételeinket. Forrás/kép: wikipedia,egészségpont.hu,pixabay
Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm
További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó egészséget!
Klarissza