Baconbe göngyölt csirkemáj és kelkáposzta ropogósan KETO
2017. május 15. írta: Klarissza24

Baconbe göngyölt csirkemáj és kelkáposzta ropogósan KETO

Ezt fald fel! 

Kívül ropogós, belül omlós. :)

 

 

A csirkemáj és a kelkáposzta remek alapanyag, olcsón és könnyen beszerezhető és kirántva isteni finom.

A máj az egyik legtökéletesebb élelmiszer, mely tápláló, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A máj ugyanis nemcsak a méreganyagokat raktározza el, hanem jelentős mennyiségű vitamint is: különösen gazdag A- D- B6vitamin, illetve rengeteg folsavat, vasat, mangánt, cinket és szelént tartalmaznak, emellett jó kalcium- és káliumforrások is.

Ha valaki szereti a májat, akkor beillesztheti az étrendjébe, hiszen ezzel nagyon könnyen biztosíthatja például a szervezetének szükséges A- és D-vitamint.

A kelkáposzta fehérjében dúsabb, tápanyagtartalma magasabb, ugyanakkor könnyebben emészthető, kisebb mértékű a puffasztó hatása, nem terheli meg úgy az érzékeny gyomrokat, mint a fejes káposzta.

Táplálkozási értékét a benne levő szénhidrátok, az emészthető rostok, fontos ásványi sók, mint a kalcium, kálium és magnézium, valamint a vas, az A-, B1-, B2-, C-, E-vitamintartalma, ezen kívül természetesen az íz- és zamatanyagai adják. Gazdag vitamintartalma miatt immunerősítő, daganatmegelőző, gyulladásgátló hatású élelmiszerként tartják számon, kalciumtartalma pedig a csontjaink egészségéhez járulhat hozzá. Minden súlycsökkentő diétának hasznos alapanyaga lehet, mivel energiaértéke csak 30 kcal. 
Forrás: hazipatika.com

Baconbe göngyölt csirkemáj és kelkáposzta ropogósan KETO
Hozzávalók:

½ kg csirkemáj
1 db kisebb fej kelkáposzta
2 tálca szeletelt bacon
4 g fokhagyma – átnyomva
tej
Fűszerek:
majoránna
Himalája só
ötbors őrölt fűszer
Panírozáshoz:
bambuszrozsliszt keto - (gm-nek lehet rizsliszt)
tojás
mandulaliszt vagy 80% szénhidráttal csökkentett kenyér kockára vágva, megpíritva, ledarálva vagy mandulaliszt és ennek keveréke - (gm-nek lehet még natúr nachos chips)
szezámmag
reszelt sajt
Sütéshez:
kókuszolaj

A hozzávalóknál lévő fűszereket, a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni:
http://azsiabolt.hu/termekek

Baconbe göngyölt csirkemáj és kelkáposzta ropogósan KETO
elkészítése:

A csirkemájat megtisztítjuk, megmossuk. - *A tisztításról lentebb olvashatsz.  -  A megpucolt fokhagymát nyomjuk át egy fokhagymanyomón egy tálba, öntsünk rá tejet, keverjük össze, és tegyük bele a májat, és hagyjuk állni benne egy 15-30 percet. Én szeretem, ha fokhagymás pikáns az íze. J Ezt követően szűrjük le a tejet róla, majd papírtörlőn itassuk le a felesleges folyadékot a májról. Én jó sok papírtörlőt leszedek, elfelezve, a kettő közzé teszem a májat és hagyom jól leszáradni közte.

Amíg szárad a májacska, addig készítsük elő a kelkáposztát.
A kelkáposztát félbe vágjuk, vágott felével a vágódeszkára fektetjük. Ujjnyi szeletet vágunk, azonnal rögzítjük hústűvel a szeletet.


Miután készen vannak a hústűvel rögzített szeletek. Forrásban lévő vízbe (egy csipet sót és eritritet, vagy szódabikarbónát tegyünk bele a vízbe, megmarad a szép színe a káposztának) és két percig főzzük. Konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük a felesleges vizet (szintén két törlő közé tesszük).

Térjünk vissza a májacskára. Egy baconszalonnára ráhelyezünk egy darab májat, megszórjuk majorannával, borssal és feltekerjük, sózhatjuk is, de óvatosan mert a bacon sós. Rögzítjük egy fogpiszkáló segítségével. (De persze ketté is vághatjuk, a bacont, de most én olyan vékonykát kaptam, hogy egy egészet rá tekertem). Mindegyik májból, ilyen tekercseket készítünk, ha elkészültünk tegyük félre.

Majd a káposztát is szórjuk meg borssal, majorannával, egy kis cayenne borssal, sózzuk és tekerjük ezt is körbe a bacon szalonnával, majd tűzzük meg a végeinél a szalonnát.

Egy serpenyőben hevítsünk fel kókuszolajat, vagy frituba, és amíg ez elvan magában, hozzá foghatunk a panírozáshoz. A mandulaliszthez keverjünk szezámmagot, reszelt sajtot, vagy mandulaliszt, szezámmag, reszelt sajt és 80% szénhidrát csökkentett pirított kenyér darálva, (vagy gm-nek nachos chipset jól törjük össze, vagyis egy aprítón, daráljuk meg, de inkább morzsaszerű legyen, ne liszt állagú, öntsük ki egy tányérba, és tegyünk bele egy-két evőkanál szezámmagot, reszelt sajtot.) A szokásos bambuszrozslisztbe, (gm-nek rizslisztbe forgatás is jó), majd a felvert tojásba és a szezámmagos sajtos keverékébe, panírozzuk a májat és a kelkáposztát.

Miután elkészültünk, a felhevített kókuszolajban süssük ki aranybarnára a baconbe tekert csirkemájat és a baconbe tekert kelkáposztát. Ha elkészültünk, még forrón sózzuk, borsozzuk, és frissen falatozhatjuk ezt a finomságot. Kínálhatunk hozzá, ajoli mártást, vagy fokhagymás-tejfölt.

*Tippek: A szárnyas állatok máját lehet sózni a hőkezelés során is, nem fog megkeményedni.

Sose süsd a májat 5-10 percnél tovább, mert a sütési idő meghosszabbításával nagyobb az esély arra, hogy a végeredmény rágós lesz.

Megsült-e a máj? Erről úgy bizonyosodhatsz meg, ha egy hústűt egy vastagabb szelet közepébe beleszúrsz. Ha nem jön ki belőle véres folyadék, a belsőség átsült, vagy egy megsült darabot kettévágsz.

Máj előkészítése, tisztítása: a hártyákat (emlősök mája) és a sárgászöld epedarabokat (baromfi) el kell távolítanod. Vágd ki az ereket is! Ha nem húzod le a hártyákat, akkor sütés-főzés közben a belsőség "összeugrik" és keménnyé, rágóssá válik!

Érdemes régi kelkáposztából főzni, kevesebb a víztartalma, jobban egyben maradnak a szeletek.

 

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

 

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:
https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
https://www.instagram.com/klarissza43/

 

Jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza

 

 

süti beállítások módosítása